JavaScript is required for this website to work.

De nieuwe ‘Horst Enger’: een ‘pageturner’

Pieter Jan Verstraete17/6/2023Leestijd 2 minuten
TitelStigma
AuteurJørn Lier Horst en Thomas Enger (Horst Enger)
UitgeverA.W. Bruna
ISBN9789400515857
Onze beoordeling
Aantal bladzijden365
Prijs€ 22.99
Koop dit boek

Lezers die geregeld Scandinavische detectives en thrillers lezen, zullen bij het horen van de naam ‘Horst Enger’ onmiddellijk een belletje horen rinkelen. Het duo Jørn Lier Horst en Thomas Enger stelt immers nooit teleur. Zij behoren tot het neusje van de zalm van wat de ‘Scandi’s’ tegenwoordig te bieden hebben, en geven ook in hun nieuwe boek Stigma het beste van zichzelf.

Soepele plotwendingen en een steeds maar toenemende spanningsopbouw zijn het handelsmerk van Jørn Lier Horst en Thomas Enger. Deel vier van hun reeks over inspecteur Alexander Blix en misdaadjournaliste Emma Ramm stelt daarin ook ditmaal niet teleur. Beiden onderzoeken misdrijven en hun paden kruisen regelmatig. Samen delen ze meerdere traumatische gebeurtenissen, waarbij Blix al verschillende keren Emma van een gewisse dood redde.

Walter Kroos

In het begin van Stigma is Alexander Blix een gebroken  man. Hij is veroordeeld voor moord en zit in Noorwegens zwaarst bewaakte gevangenis. Reden: hij doodde de moordenaar van zijn dochter en redde meteen het leven van Emma. Zij zou immers ook het slachtoffer van zijn dochters moordenaar geworden zijn. De politiek correcte rechter zag dat echter niet in en veroordeelde de politieman.

In de gevangenis benutten andere gevangenen elke gelegenheid om Blix het leven zuur te maken en te vernederen. Ze kunnen zijn bloed wel drinken. Vooral een bepaalde medeveroordeelde heeft het op hem voorzien. Blix’ voormalige collega’s maken inmiddels jacht op een ontsnapte moordenaar, die uit een gevangenis in Duitsland ontsnapt is. Walter Kroos, waar het om gaat, zou naar Noorwegen gevlucht zijn.

De enige connectie die de politie van Oslo vond, is dat Kroos vroeger contact had met een medegevangene op de afdeling van Blix. Daarom wordt de oud-politieman ingeschakeld voor hulp van binnenuit. Daarnaast is Emma een van de weinige personen die regelmatig Blix in de gevangenis komt bezoeken. Zij is zijn bondgenoot buiten de gevangenismuren. De sporen die ze vinden, leiden naar Osen, naar een camping in een bosrijke omgeving ten noorden van Oslo. Verschillende bewoners daar bewaren dodelijke geheimen en dragen diepe littekens. Emma vertrekt naar Osen om het een en ander uit te zoeken.

Dorpsbewoners

Het begin van een spannende race. Afwisselend worden gebeurtenissen uit het verleden opgerakeld en verbonden met het heden. Diverse karaktervolle dorpsbewoners spelen hier een rol in. Horst Enger zorgen steeds voor een sfeervolle beschrijving van de prachtige Noorse natuur. Ook nu. Vooral hun nachtelijke beschrijving van het meer van Osen bij volle maan is beklemmend te noemen. Het verhaal speelt zich af tijdens de herfst in Noorwegen. Waarom er dan een winterlandschap op de cover staat, mag Joost weten.

Beide auteurs zijn bijzonder goed op elkaar afgesteld en weten vaart te brengen in hun 78 korte hoofdstukken. Het woord ‘pageturner’ is hier wel degelijk op zijn plaats en geen cliché. De laatste 120 pagina’s lees je in één ruk uit. De ene ontwikkeling vloeit voort uit de andere. Als lezer zit je gebeiteld om door te lezen. In een epiloog worden de puntjes op de i’s gezet, en is ook meteen de aanzet tot het vijfde deel gegeven. Daarnaast valt er toenemende chemie tussen Blix en Emma te bespeuren.

Kortom, een stevig opgebouwde plot en spannend geschreven. Spanning die met ieder hoofdstukje langzaam maar zeker verder opgebouwd wordt. Een ideaal boek om even buiten de dagelijkse realiteit te vertoeven.

Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

Commentaren en reacties