Duivelsdal: Annie Ljung lost duistere moord in Zweden op
Ulrika Rolfsdotter bracht twee jaar geleden haar debuut Rovhjärta uit. Het boek werd intussen vertaald naar het Nederlands en heet voortaan Duivelsdal. Een spannende thriller.
Ulrika Rolfsdotter bracht twee jaar geleden haar debuut Rovhjärta uit. Het boek werd intussen vertaald naar het Nederlands en heet voortaan Duivelsdal. Rolfsdotter schreef een typisch Scandinavische thriller die in Zweden en Denemarken een bestseller werd. Duisternis, bossen, koude, onderhuidse spanning, sneeuw en een afgesloten kleine gemeenschap waar iedereen elkaar kent. Alle ingrediënten die nodig zijn voor een spannend boek zijn erin terug te vinden.
In het noorden van Zweden, meer bepaald in de streek van Lockne, is het bijna Pasen. Er ligt nog sneeuw en het vriest ’s nachts. De introverte Annie Ljung, maatschappelijk werkster in Stockholm, is op weg naar haar geboortedorp om haar dementerende moeder te bezoeken. Zeventien jaar eerder verliet ze haar dorp onder mysterieuze omstandigheden. Dat mysterie zorgt voor een voortdurende latente spanning in het boek. Pas helemaal op het einde komen we te weten welk drama er zich toen in Lockne heeft afgespeeld.
Annie is niet bepaald enthousiast om naar haar dorp terug te keren. Zelf worden het dorp en de streek geplaagd door een golf van inbraken en junks.
Saga
Tijdens het Paasweekeinde verdwijnt plots Annies zeventienjarige nicht Saga. Het meisje lijkt goed op haar en Annie besluit haar verblijf te verlengen. Her en der ontstaat er beroering in het dorp omwille van haar aanwezigheid. Enkel haar vroegere beste vriendin Helena biedt haar haar baan aan als maatschappelijk werkster, zolang zij in zwangerschapsverlof is.
Intussen stapelen de gebeurtenissen zich op, maar de politie doet weinig om Saga terug te vinden. Daarop besluit Annie zelf een onderzoek in te stellen en komt tot verrassende ontdekkingen. ‘Ze lijkt wel een zesde zintuig te hebben, is zo koppig als de pest, en je hebt bij mij meer informatie weten los te peuteren dan ik mag delen’, omschrijft een politieman haar.
Door haar werk komt ze in contact met Gunnar Edholm, een vroegere postbode die de dood van zijn vrouw niet kon verwerken en aan de drank geraakte. Hij is de vleesgeworden verbittering en geeft een extra dimensie aan het boek. Zijn verslaving, onzekerheid en problemen komen goed over en bieden stof tot nadenken. Ook zijn zeventienjarige dochter Katta heeft een drugsprobleem en verdwijnt zonder levensteken na te laten. Door de meerdere verhaallijnen wordt er extra spanning in het boek gebracht. Genieten dus.
Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.
Een groep vrienden woont op een ruw eiland voor de kust van IJsland de begrafenis van een medestudente bij, maar al snel volgen er vreemde gebeurtenissen.