JavaScript is required for this website to work.

Een journaliste in een politieteam

Pieter Jan Verstraete13/12/2022Leestijd 2 minuten

Het detectiveboek Cold case – Magma speelt zich af in Den Haag. De hoofdpersoon is geen rechercheur maar wel een journaliste.

In het echte leven werkt Carina van Leeuwen (1959) voor de politie van Amsterdam, waar ze als inspecteur werkt als forensisch specialist in het cold case team — het onderzoeken van onopgeloste moorden uit het verleden na nieuwe aanwijzingen. Daarvoor werkte ze als operatieassistente in diverse ziekenhuizen.

Zij is ook de auteur van enkele detectives die zich afspelen in Den Haag, waar haar hoofdpersoon Renée Spaan werkt in de forensische afdeling van het politiebureau. Ook haar nieuwste boek Cold case – Magma speelt zich af in Den Haag. Nu is de hoofdpersoon geen rechercheur maar wel een journaliste, Lyn Riley, die decennialang als oorlogscorrespondente in het buitenland heeft gewerkt.

Sociale klassen

Magma is het eerste deel van wat een trilogie moet worden. Jaren geleden verdwenen er in een en dezelfde week (in 2006) twee jonge vrouwen uit verschillende sociale klassen. De achttienjarige Sasha verdween spoorloos in een donkere buurt. Naar haar verdwijning werd destijds nauwelijks onderzoek verricht, omdat ze uit een laag sociaal milieu kwam. Dat in tegenstelling tot Vicky, de dochter van een minister. Wanneer dan in 2016 uit het Albertkanaal in Vlaanderen een autowrak opgevist wordt, vindt men in de wagen het stoffelijk overschot van een man. Pas drie jaar later wordt deze man geïdentificeerd als de vermiste docent Roger van Merle.

In haar appartement in Londen volgt Lyn Riley steeds het nieuws uit Nederland. Als ze het bericht leest dat Van Merle letterlijk opgevist werd, trekt ze op onderzoek uit. Deze man was immers een persoonlijke kennis van haar. In eigen land werd hij lange tijd aanzien als de ontvoerder van Vicky. Maar waarom ging er zoveel tijd heen over de identificatie van Van Merle? Deze vraag vormt Riley’s drijfveer.

In Den Haag wordt na haar terugkeer een speciaal rechercheteam naar de verdwijning van Sasha opgericht. Vreemd genoeg wordt Riley gevraagd deel uit te maken van dat team. Ja, vreemd genoeg, want na honderden detectives en thrillers gelezen en gezien te hebben, heb ik nog nooit meegemaakt dat een commissaris aan een journaliste rechtstreeks vraagt om deel uit te maken van een actief politieonderzoek. Hier stel ik me vragen bij, maar blijkbaar kan dat wel in Nederland.

Nachtmerries

Nu Lyn Riley draagt uiteraard, als hoofdpersoon, haar steentje bij tot het onderzoek. Vanuit politieke hoek is er echter veel tegenstand, maar ook voor Lyn persoonlijk staat er nogal wat op het spel. Ook wordt ze ’s nachts regelmatig door nachtmerries gekweld. Dat heeft ze aan haar werk als oorlogscorrespondente overgehouden. Maar Carina van Leeuwen weet hoe ze haar karakters dient uit te tekenen. Lyns personage groeit als persoonlijkheid naarmate het boek vordert. Niet voor niets heeft ze als correspondente heel wat gevaren getrotseerd.

Van Leeuwen beschikt over een soepele en aangename schrijfstijl, en weet de spanning prima in balans te houden. Als auteur kan ze terugvallen op haar eigen ervaringen. We kijken alvast uit naar het tweede deel van haar trilogie onder de titel Cold Case.

Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

Commentaren en reacties