JavaScript is required for this website to work.

Sluw: debuut van detectiveschrijfster Sara Strömberg

Pieter Jan Verstraete3/1/2024Leestijd 2 minuten
TitelSluw
AuteurSara Strömberg
UitgeverDe Bezige Bij
ISBN9789403129945
Onze beoordeling
Aantal bladzijden400
Prijs€ 22.99

Sluw is het eerste deel van de Vera Bergström-reeks van Sara Strömberg. Meteen na het verschijnen van haar debuut werd ze in eigen land door de ‘Swedish Academy of Crime Fiction’ uitgeroepen tot ‘winnaar debutant van het jaar’. In Zweden zijn er inmiddels nog twee Vera-boeken verschenen. Nu ligt haar debuut in Nederlandse vertaling voor.

De herfst is net ingetreden in Äre, een mondain skigebied op de grens met Noorwegen. Hoewel er nog toeristen rondlopen, is de lokale bevolking al begonnen met de plannen te maken voor de lange donkere wintermaanden. Ver weg van de luxerestaurants en dure winkels liggen enkele plattelandsdorpen. Het is er zo afgelegen dat wanneer een vrouw vermoord wordt aangetroffen in de bossen, niemand veel over het slachtoffer lijkt te weten en ook de politie weinig interesse toont. Tot Vera Bergström er zich mee gaat moeien.

Rusteloosheid

Vroeger werkte Vera als journaliste, maar ze werd door bezuinigingen ontslagen en komt nu aan de slag als onderwijsassistente. Tegelijk liep haar huwelijk op de klippen. Haar nieuwe job ligt haar niet: ‘Ik schaamde me dat ik bijna minachting voelde voor de tekortkomingen van de leerlingen in de Zweedse taal. De fantasieloosheid waarmee ze een schrijfopdracht benaderden was bedroevend. Hun duffe teksten verveelden me.’

Naar aanleiding van de moord neemt haar vroegere chef weer contact op. Hij wil dat Vera een aantal artikels over de moordzaak schrijft. Ze hoeft daarover geen twee keer na te denken en aanvaardt de opdracht. Ondanks de pijn van haar eerder ontslag is ze onmiddellijk bereid om op onderzoek te gaan. Haar rusteloosheid laat haar niet los.

Langzaam

Eenmaal ze zich gefocust heeft op de zaak wordt ze er na een tijdje door geobsedeerd. Vooral nadat ze door haar gesprekken met omwonenden verder komt dan het eigenlijke politieonderzoek. Maar haar speurwerk brengt haar in vervelende en bedreigende situaties. Het verhaal komt maar langzaam op dreef. Echt spannend is het boek niet te noemen. Hier en daar lijkt het moordonderzoek wat op de achtergrond te raken. Dat wordt dan weer gecompenseerd door prachtige natuurbeschrijvingen, het klimaat (regen, ijzel en sneeuw) en de samenhang tussen de inwoners van het dorp en hun geheimen.

Ook maakt Strömberg van haar debuut gebruik om uitvoerig in te gaan op haar hoofdpersoon. Vera is een vrouw in de overgang die een laag zelfbeeld heeft, naar seks hunkert, eenzaam is en lijdt onder haar ontslag en het mislukken van haar huwelijk. Ze sluit zich zoveel mogelijk van de buitenwereld af en verwaarloost zichzelf. Vera is een nieuwe depressie nabij. ‘Ik ging in de badkuip zitten huilen. Ik huilde me suf, ik huilde me opgezwollen, ik huilde me lelijker en eenzamer dan ik ooit geweest was’.

Thomas

Wel is er haar jeugdvriend Thomas, haar tegenpool, haar steun en toeverlaat die altijd op de juiste momenten opduikt. Hij probeert op een voorzichtige wijze voor haar te zorgen, en helpt haar gedachten op een rijtje te plaatsen. De verwaarlozing van oudere mensen en het vernietigen van de natuur ten behoeve van rijke Noorse toeristen spelen een belangrijke rol in de achtergrond.

Sluw is zonder twijfel bedoeld als detective, maar leest veeleer als een goede psychologische roman.

Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

Commentaren en reacties