JavaScript is required for this website to work.

In het hoofd van een seriemoordenaar

Pieter Jan Verstraete11/2/2023Leestijd 2 minuten
TitelHet boek van de galg
AuteurThomas Enger
UitgeverA.W. Bruna
ISBN9789400515369
Onze beoordeling
Aantal bladzijden349
Prijs€ 22.99
Koop dit boek

Een scandithriller waar de moordenaar niet pas op het einde verschijnt, maar waar we meegezogen worden in de wording van een seriemoordenaar.

De Noorse auteur Thomas Enger kennen we vooral van het duo Horst Enger dat samen al een drietal heel succesvolle Scandinavische thrillers publiceerde, bekend onder de naam Blix&Ramm-serie en hier eerder al besproken. Thans schreef Enger een geslaagde solothriller onder de titel Het boek van de galg.

Alexandra

De vader van vertaalster Eva Kranz is al ruim twee jaar van de radar verdwenen. Zijn vrouw en zijn dochter hebben nooit nog iets van hem vernomen. Op een dag neemt een onbekende contact met Eva op en beweert haar vader Peter gevonden te hebben. Voor nadere info vraagt hij Eva de niet onaardige som van honderdduizend kronen. Na veel wikken en wegen aanvaardt ze zijn eis, en nodigt hem bij haar thuis uit. Hij is nog maar net binnen in haar woonkamer of hij wordt door een gemaskerde indringer doodgeschoten. Eva zelf raakt zwaargewond. Als de moordenaar zijn karwei wil afmaken ontdekt hij een klein meisje, Alexandra. Hierop neemt hij de benen zonder zijn opdracht tot een einde gebracht te hebben.

Meteen dringen zich heel wat vragen op. Hoe wist de dader van de afspraak tussen Eva en de informant? Waarom schrok de huurmoordenaar van de plotse aanwezigheid van Alexandra? En leeft Eva’s vader nog of was het een valstrik? Het bezorgt niet alleen de politie heel wat hoofdbrekens.

Geen standaard scandi

Allemaal vragen waarop we, naarmate het verhaal evolueert, ook antwoorden op krijgen. Wel is deze thriller geen normale scandithriller waar de moordenaar pas op het einde van het verhaal in beeld komt. In het vlot leesbare en solide speurdersverhaal van Enger vernemen we al vrij vlug wie de dader is. In Het boek van de galg worden we meegezogen in het leven en de ontwikkeling van een moordenaar, die ontaardt in een seriemoordenaar. Het is een aparte verhaallijn binnen het boek, maar een die de moeite waard is om aandachtig te volgen.

Auteur weet het boek aangenaam spannend te houden aan de hand van een psychologisch goed opgebouwd verhaal, waarin de personages steeds beter worden begrepen. Ook de gebeurtenissen met enkele flashbacks sporen de lezer aan om verder te lezen. Het is duidelijk dat Enger talent in huis heeft en een en ander heeft opgestoken uit de samenwerking met Jorn Lier Horst.

Sfeer

Een van Engers sterkste troeven vormt de sfeerschepping. Onder meer bij de huiszoeking van een verwaarloosd appartement walg je mee van de stank waarvoor de agenten terugdeinzen. En dan is er ook de droge humor tussen hoofdcommissaris Waage en zijn assistente Fisk. Zij werken dan ook al zeven jaar samen.
Enkele personages uit het boek zullen zich nog verder ontwikkelen. Want dat er een vervolg komt, is zo goed als zeker. Een auteur om te volgen.

Het boek van de galg is verkrijgbaar bij onze webwinkel.

Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

Commentaren en reacties