Schuld: moord en kinderverwaarlozing in vijfde Blix & Ramm-thriller
Titel | Schuld |
---|---|
Auteur | Jørn Lier Horst |
Uitgever | A.W. Bruna |
ISBN | 9789400516939 |
Onze beoordeling | |
Aantal bladzijden | 400 |
Prijs | € 22,99 |
Koop dit boek |
Jørn Lier Horst en Thomas Enger pakken uit met de spannende roman ‘Schuld’.
Schuld is alweer het vijfde deel van de Noorse thrillerreeks over Blix en Ramm van de hand van de auteurs Jφrn Lier Horst en Thomas Enger, beter bekend onder de auteursnaam ‘Horst Enger’. Het boek is zonder meer een sfeervolle misdaadroman over een onopgeloste vermissingszaak, een cold case.
De boeken die zich voor een groot deel in Oslo afspelen vormen zonder meer een heerlijke reeks om lezen. De spanning is altijd aanwezig met plotwendingen die verrassen en af en toe overgoten worden met een scheutje romantiek. Het resultaat: uren leesplezier.
Elisabeth Eie
Twee jaar geleden leidde hoofdinspecteur Alexander Blix van de moordbrigade Oslo het onderzoek naar de vermissing van Elisabeth Eie. Een zaak die hij niet kon oplossen omdat hem de nodige tijd niet werd gegund.
In de loop van het onderzoek werd immers zijn enige dochter vermoord. Blix nam toen het recht in eigen handen en liquideerde de moordenaar van zijn dochter. Meteen was zijn loopbaan bij de politie voltooid verleden tijd.
Blix werd aangehouden, maar tijdens zijn proces vrijgesproken en onmiddellijk vrijgelaten. Bewezen werd immers dat Blix in nood gehandeld had en het leven van Emma Ramm had gered, een succesrijke jonge journaliste met wie hij veel samenwerkte.
Nu hij ontslagen is uit de gevangenis, biedt hij zijn oud-collega’s zijn hulp aan, maar die willen daar op bevel van hogerhand niets van weten. Blix kan niet terug naar de politie en is dus onvrijwillig werkloos en met ziekteverlof.
Carmen
Toch wordt Blix willens nillens bij de nog niet opgeloste moord op Elisabeth Eie betrokken doordat de moordenaar met hem communiceert. Waarom hij dat doet, komen we pas geleidelijk aan te weten. Blix die geen flauw idee heeft waarom de moordenaar hem bij de zaak betrekt, neemt noodgedwongen contact op met zijn gewezen collega’s.
Na een tijdje weet Blix, geen stilzitter, meer over de moordzaak dan zij en noodgedwongen stellen ze hem van een en ander op de hoogte. Alles draait rond kinderverwaarlozing.
Inmiddels wordt Emma Ramm, die gestopt is met haar journalistiek werk, door een tienermeisje Carmen benaderd. Zij gelooft niet dat haar stiefvader een moord pleegde, maar daarvoor wel gearresteerd werd. In deze zaak werd nog geen lichaam ontdekt en er zijn ook geen andere verdachten. Emma zet de nodige stappen maar ondervindt hevige weerstand.
Terry
Emma en Blix gaan eerst op eigen houtje aan het werk, al praten ze gedurende het verloop van het verhaal wel over elkaars zaken en proberen ze waar mogelijk elkaar te helpen. Tussen beiden is er blind vertrouwen.
Een grote rol speelt daarin Terry, de terriër die Blix zich op aanraden van zijn psycholoog heeft aangeschaft om zijn eenzaamheid te bestrijden. Meer dan eens dient Emma voor het beestje te zorgen en dat zorgt voor een humoristische noot. Het ziet er naar uit dat er voor Terry een blijvende rol komt.
De moordenaar van Elisabeth speelt intussen een dodelijk kat-en-muisspel met Blix dat steeds persoonlijker wordt. Hij moet leren omgaan met de demonen uit zijn verleden. Hoe komt het dat de moordenaar zo veel weet uit zijn jeugd?
Toekomst
Op een regenavond in november valt alles samen, maar ook de dood is aanwezig, en behaalt een laatste overwinning. Weinigen zullen in de loop van deze bijzonderder vlot geschreven misdaadroman de moordenaar ontdekt hebben. Dat zegt veel over de kwaliteit van Schuld.
De lezer hoeft de eerste vier delen niet gelezen te hebben om dit boek goed te vinden. Ook in de toekomst zullen er nog Blix & Ramm-thrillers verschijnen. Daarvoor zijn hun beide karakters interessant genoeg. Schuld kan dan ook als een overgangsboek naar een andere reeks misdaadromans met dezelfde hoofdpersonages beschouwd worden.
De duidelijk en eenvoudige schrijfstijl van Horst Enger zorgt voor vermakelijke en aangename uren leesgenot.
Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.
Een diva, een privébeveiliger en een brompot op rust vormen een trio om wereldwijd de misdaad te bestrijden. Het begin van een race tegen de klok.