Hildur: spannend debuut van IJslandse Satu Rämö
Satu Rämö debuteert met haar boek Hildur, het eerste deel van een trilogie. Een spannende politieroman, zonder meer.
Twintig jaar geleden verhuisde de Finse Satu Rämö als uitwisselingsstudente naar IJsland. Ze heeft het schitterende vulkanische eiland nooit meer verlaten en debuteert nu met haar boek Hildur, het eerste deel van een trilogie. De politieroman groeide uit tot een bestseller in de Scandinavische landen, en werd intussen zelfs vertaald naar het Nederlands.
Het klinkt vreemd, maar het verhaal van Hildur begint in de nazomer van 1550 om daarna over te schakelen naar 1994 toen er twee kleine meisjes spoorloos verdwenen. Pas daarna begint het eigenlijke verhaal dat zich in november 2019 situeert. We zitten al volop in winterse toestanden die de westelijke fjorden teisteren.
Hildur Rúnarsdóttir is als jonge rechercheur hoofd van de kleine politieafdeling ‘vermiste kinderen’ van het dorp Isafjördur, ongeveer zes uur rijden van de hoofdstad Reykjavik. Zij draagt een traumatisch verleden met zich mee. Haar lievelingshobby is surfen in de ijskoude wateren van de Atlantische Oceaan. Ideaal om haar hoofd na een lange werkdag leeg te maken.
Breien
Haar naaste medewerker is de Fin Jakob Johanson of de breiende politieman, die bij Hildur stage loopt, en gebukt gaat onder een miserabele thuissituatie. Ook hij maakt al snel kennis met de schaduwzijde van de pittoreske fjorden.
Na een lawine in Westfjorden wordt onder de sneeuw het lijk van een man aangetroffen. Geen slachtoffer van de lawine, want zijn keel werd doorgesneden. Maar het blijft niet bij dat ene slachtoffer… In IJsland kent zowat iedereen iedereen en verwantschappen zijn nooit ver weg. Stambomen krijgen een eigen plaats.
Privéleven
Hoewel het verhaal enigszins traag op gang komt, verveelt het nergens. Satu Rämö neemt haar tijd om de karakters van haar hoofdpersonen uit te diepen, en ze koestert blijkbaar een grote liefde voor de rijke IJslandse geschiedenis en mythologie. Wel springt ze wel eens van de hak op de tak, maar deze enkele beginnersfouten zijn te vergeven. De lezer raakt nergens het spoor bijster.
Een politieroman die lekker weg leest, nu de lange donkere avonden weer in aantocht zijn. Het is uitkijken naar het tweede deel.
Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.
Een groep vrienden woont op een ruw eiland voor de kust van IJsland de begrafenis van een medestudente bij, maar al snel volgen er vreemde gebeurtenissen.