JavaScript is required for this website to work.

Hildur: spannend debuut van IJslandse Satu Rämö

Pieter Jan Verstraete8/9/2023Leestijd 2 minuten
TitelHildur
AuteurSatu Rämö
UitgeverAmbo/Anthos
ISBN9789026362835
Onze beoordeling
Aantal bladzijden395
Prijs€ 22.99
Koop dit boek

Twintig jaar geleden verhuisde de Finse Satu Rämö als uitwisselingsstudente naar IJsland. Ze heeft het schitterende vulkanische eiland nooit meer verlaten en debuteert nu met haar boek Hildur, het eerste deel van een trilogie. De politieroman groeide uit tot een bestseller in de Scandinavische landen, en werd intussen zelfs vertaald naar het Nederlands.

Het klinkt vreemd, maar het verhaal van Hildur begint in de nazomer van 1550 om daarna over te schakelen naar 1994 toen er twee kleine meisjes spoorloos verdwenen. Pas daarna begint het eigenlijke verhaal dat zich in november 2019 situeert. We zitten al volop in winterse toestanden die de westelijke fjorden teisteren.

Hildur Rúnarsdóttir is als jonge rechercheur hoofd van de kleine politieafdeling ‘vermiste kinderen’ van het dorp Isafjördur, ongeveer zes uur rijden van de hoofdstad Reykjavik. Zij draagt een traumatisch verleden met zich mee. Haar lievelingshobby is surfen in de ijskoude wateren van de Atlantische Oceaan. Ideaal om haar hoofd na een lange werkdag leeg te maken.

Breien

Haar naaste medewerker is de Fin Jakob Johanson of de breiende politieman, die bij Hildur stage loopt, en gebukt gaat onder een miserabele thuissituatie. Ook hij maakt al snel kennis met de schaduwzijde van de pittoreske fjorden.

Na een lawine in Westfjorden wordt onder de sneeuw het lijk van een man aangetroffen. Geen slachtoffer van de lawine, want zijn keel werd doorgesneden. Maar het blijft niet bij dat ene slachtoffer… In IJsland kent zowat iedereen iedereen en verwantschappen zijn nooit ver weg. Stambomen krijgen een eigen plaats.

Privéleven

Hoewel het verhaal enigszins traag op gang komt, verveelt het nergens. Satu Rämö neemt haar tijd om de karakters van haar hoofdpersonen uit te diepen, en ze koestert blijkbaar een grote liefde voor de rijke IJslandse geschiedenis en mythologie. Wel springt ze wel eens van de hak op de tak, maar deze enkele beginnersfouten zijn te vergeven. De lezer raakt nergens het spoor bijster.

Een politieroman die lekker weg leest, nu de lange donkere avonden weer in aantocht zijn. Het is uitkijken naar het tweede deel.

Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

Commentaren en reacties