fbpx


Geschiedenis

Samuel Morse bestond echt, en het is zijn code

Morse Code
Titel
De Morse code
Auteur
Nathalie Briessinck
Uitgever
Vrijdag
ISBN
9789460019876
Onze beoordeling
Aantal bladzijden
304
Prijs
€ 22.50
Koop dit boek op doorbraakboeken.be

Het voorliggende verhaal behoort tot het domein van de literaire fictie. De Amerikaan Samuel Morse (1791-1872) bestond echter echt en ook delen van zijn leven en werk zijn gebaseerd op historische bronnen. Het lag echter niet in de bedoeling van romanschrijfster Nathalie Briessinck, die eerder debuteerde met Tot de duivel het schip keert, om het leven van Morse biografisch en historisch correct te schrijven. Schrijfster baseerde zich uitsluitend op zijn uitvinding, waarmee hij wereldberoemd werd, om haar roman te schrijven.

Kunstschilder

Kort na de geboorte van hun vierde kind overleed Morses echtgenote. We schrijven het jaar 1825. De brief van zijn vader waarin dit verschrikkelijke nieuws stond, ontving hij veel te laat. Door de afstand bevond hij zich in de onmogelijkheid om afscheid van haar te nemen. Professor-kunstschilder Morse kwam pas thuis toen zijn echtgenote al begraven was. De afstand was simpelweg niet snel genoeg te overbruggen om op tijd thuis te zijn.

Jaren later, tijdens een overtocht naar Europa, vernam Morse een en ander over een ontdekt verband tussen elektriciteit en magnetisme. Dat gegeven zet hem aan het denken. Als amateur-uitvinder was hij immers op de hoogte van elektrotechniek.

Morse slaagde er in om een manier te bedenken waarop boodschappen sneller heen en weer konden worden gezonden. Na een reeks proeven kreeg hij in 1835 zijn nieuwe techniek onder de knie. De morsecode was een feit. De uitvinder werd er wereldberoemd door. In mei 1844 werd het eerste bericht via een telegraaflijn verzonden.

Irina

De tweede verhaallijn in deze roman ontwikkelt zich in Rusland. De tienjarige Irina Ivanov lijdt plots aan een geheimzinnige ziekte. Haar toestand is kritiek te noemen. Zelfstandig eten en drinken lukt niet meer. Alle spieren verslappen en het meisje belandt in vegetatieve toestand.  Ze wordt door haar moeder als een kasplantje verzorgd. Vooraleer het te laat is, wil haar moeder een portret van haar dochtertje laten schilderen.

Beide verhaallijnen worden aan elkaar geknoopt door Siyag, die de ‘boodschapper’ genoemd wordt. Ze krijgt een belangrijke rol in het leven van Irina toebedeeld. Door de opeenvolgende verwikkelingen raakt zij wel in levensgevaar. Kan de morscode haar tijdig redden?

Prettige en ontspannende vakantielectuur.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Pieter Jan Verstraete

Pieter Jan Verstraete is bibliothecaris en biograaf van tientallen kopstukken en militanten uit de geschiedenis van de Vlaamse beweging.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Talk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *