JavaScript is required for this website to work.

Wie valt er nog te vertrouwen…

Pieter Jan Verstraete23/9/2022Leestijd 2 minuten
TitelSlagzij
AuteurJørn Lier Horst en Thomas Enger
UitgeverA.W. Bruna
ISBN9789400511392
Onze beoordeling
Aantal bladzijden319
Prijs€ 22.99
Koop dit boek

Eerder mochten we hier de vorige thriller Rookgordijn van het Noorse auteursduo Jørn Lier Horst (oud-rechercheur) en Thomas Enger (journalist)  bespreken. In hun derde gemeenschappelijke thriller Slagzij (Noors: Slagside) bewijzen ze andermaal hun kunnen. Beiden zijn goed op elkaar ingespeeld.

Interne Zaken

Hun Blix & Ramm-thrillerreeks behaalde al diverse prijzen in Noorwegen en telkens weer hoge oplages. Momenteel verscheen in hun land al een vierde deel in de reeks. Slagzij verscheen oorspronkelijk in 2020.

Inspecteur Sofia Kovic, een gedreven politievrouw, ontdekt een verband tussen verschillende moordzaken tijdens het afgelopen anderhalf jaar in Oslo. Ze probeert haar baas, Alexander Blix, te bereiken voor ze iemand anders bij de politie op de hoogte brengt. Maar voor Blix haar kan terugbellen wordt Kovic vermoord in haar appartement. In het appartement boven haar slaagt Iselin, de dochter van Blix, er maar net in te ontsnappen.

Vier dagen later zitten Blix en misdaadjournaliste Emma Ramm, die Blix redde toen haar vader haar wilde vermoorden, ieder in een afzonderlijke verhoorkamer van Interne Zaken. Blix schoot immers een man neer zonder de procedures te volgen en Emma was getuige van het incident.

Twee delen

In het ziekenhuis vecht Iselin voor haar leven. Blix weet inmiddels niet meer wie hij kan vertrouwen. Hij wordt aangetast door een groeiende onzekerheid: zal Iselin het halen en heeft hij wel de juiste man neergeschoten? En wie valt er onder zijn collega’s nog te vertrouwen?

Het boek bestaat uit twee delen: elk deel bestaat, uit korte, met de nodige vaart geschreven hoofdstukken. In het eerste deel kan de lezer het verhoor door Interne Zaken van afwisselend rechercheur Alexander Blix en journaliste Emma Ramm volgen. Deel twee beschrijft op dezelfde wijze de zoektocht naar de moordenaar van Kovic.

De spanning, ondanks de vertelvorm, blijft op hoog niveau staan zodat de lezer het boek maar moeilijk voor langere tijd kan wegleggen. De karakters van Blix en Ramm worden nog sterker in de verf gezet. Andermaal leverden Horst/Enger een prima thriller af.

Slagzij, door Jørn Lier Horst en Thomas Enger, is te koop bij onze webwinkel.

Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

Commentaren en reacties