Rechtbank: VRT moet ‘Voor U’ vermelden in stemtest
foto © Belga
De partij ‘Voor U’ krijgt gedeeltelijk gelijk in haar rechtszaak tegen de VRT. Al wordt de VRT slechts verplicht een disclaimer te plaatsen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementVolgens de rechtbank in Brussel is de VRT minstens verplicht te melden dat de partij Voor U niet is opgenomen in de stemtest. Dat is ook waar de rechtbank de VRT nu toe verplicht. Wie de stemtest invult zal voortaan de melding moeten krijgen dat Voor U niet is opgenomen in de stemtest. De rechtbank legt een dwangsom op van 2.500 euro per dag als de VRT die verplichting niet nakomt. De openbare omroep heeft drie dagen tijd om het vonnis uit te voeren.
Voor Voor U is het een symbolische overwinning. Ze komt rijkelijk laat in de campagne, de meeste kiezers hebben al de stemtest ingevuld en ze worden niet toegevoegd aan de stemtest van de VRT. Opvallend is wel de koppige hardnekkigheid waarmee de VRT vasthoudt aan haar weigering om Voor U op te nemen. Stemtesten van andere media namen de jonge partij wel op, de openbare omroep niet.
Voor U krijgt niet volledig gelijk bij de rechtbank. De VRT wordt zo niet verplicht om Voor U op te nemen in het Europees debat. Volgens de rechter is objectieve criteria stellen voor deelname geen discriminatie. Voor dit debat heeft de VRT als voorwaarde dat partijen een vertegenwoordiger hebben in het Europees Parlement. Dat is bij Voor U niet het geval.
Volgens meester Joost Bosquet, advocaat voor Voor U, is deze uitspraak goed nieuws. ‘Tegen de verwachtingen en het merendeel van de gevestigde rechtspraak in, heeft de rechter ons gedeeltelijk gelijk gegeven.’ Bosquet geeft verder mee de beschikking morgen te laten betekenen. Uiterlijk zondag zou Voor U dan moeten verschijnen bij de resultaten van de Stemtest op de website van de VRT.`
Categorieën |
---|
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Stel je voor: erkenning vragen voor de wetten op je grondgebied. Taalwetten dan nog, hoe bekrompen! Gelukkig is er de Franstalige flexibiliteit!
Frédéric De Gucht ziet de Brusselse onderhandelingen afspringen en de federale doodbloeden. ‘Ze lijken een ander verkiezingsresultaat te willen.’