fbpx


Geen categorie
Frederick Vandeput

Repliek: wie heeft baat bij een federale kieskring?

OpinieZal een federale kieskring de Vlamingen meer vrijheid bezorgen? Een oprechte vraag, waar ik los van nationalistische achtergrond, graag mee een antwoord op probeer te geven. Voor alle duidelijkheid, de federale kieskring zou een beperkt aantal parlementsleden over het volledige land verkiesbaar stellen. Voor mij persoonlijk ligt de meerwaarde in het beoordelen van potentiële regeringsleiders en de verantwoording die ze hierdoor moeten afleggen aan de hele bevolking. Het is het voorstel dat het dichtst aanleunt bij het rechtstreeks verkiezen van een regeringsleider. Het ontbreken daarvan is voor mij een onmiskenbaar nadeel van onze democratie. Als jonge liberaal ben ik hier misschien idealistisch, maar in zulke federale kieskring is voor mij ook geen plaats voor grendels (9+6), dat zou het democratisch idee uithollen.

Peter De Roover beweert dat een federale kieskring leidt tot meer dwang. Ik betwist dat zowel inhoudelijk als ideologisch. Ten eerste zal ons land nog steeds met kiesbureaus werken. Het is niet noodzakelijk zo dat je in de praktijk in elk kiesbureau een lijst moet neerleggen indien je dat ideologisch niet wenst. Enkel moeten de zetels verdeeld worden op basis van de uitgebrachte stemmen in het hele land. Ten tweede insinueert Peter De Roover dat meer dwang voor politieke partijen ook zou leiden tot meer dwang bij de burger. Dat is natuurlijk niet zo, wel in tegendeel. De bevolking zal meer keuzevrijheid hebben. En in deze is het mij vooral te doen om de burger niet om de politieke partijen. Gaat een federale kieskring alle problemen oplossen in ons land? Ik denk het niet. Ze gaat hoogstens ons land iets democratischer maken dan vandaag.

Ik ben trouwens een liberaal die in het nationalisme niet de oorsprong ziet van alle kwaad, en kan me wel vinden in een sterk Vlaanderen. Ik heb wel kritiek op de huidige Vlaamse regering die verkeerde prioriteiten legt en te weinig uit Vlaanderen haalt. Ik begrijp bijvoorbeeld niet dat ze haar wil niet oplegt aan de federale regering door eenzijdig een loonlastenverlaging door te voeren voor alle Vlamingen. Want dat kan ze binnen haar huidige bevoegdheden via de tewerkstellingspremie. Dat zou pas een copernicaanse omwenteling betekenen. Eentje waar ik volledig achter zou staan.

De auteur is voorzitter van Jong Vld

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Frederick Vandeput