JavaScript is required for this website to work.
BUITENLAND

Heeft ruzie binnen omroep Ongehoord Nederland gevolgen voor PVV-minister Klever?

NieuwsPieter de Jonge13/8/2024Leestijd 3 minuten
Arnold Karskens van de omroep Ongehoord Nederland.

Arnold Karskens van de omroep Ongehoord Nederland.

foto © WikiMedia Commons

Binnen de rechtse omroep Ongehoord Nederland wordt getwist over de koers. PVV-minister Reinette Klever lijkt daarbij betrokken.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ophef bij Ongehoord Nederland (ON!), een rechtse omroepvereniging binnen het Nederlandse publieke bestel. Voorzitter en medeoprichter Arnold Karskens werd door de raad van toezicht van de omroep op non-actief gesteld. Meerdere medewerkers hadden zich over hem beklaagd.

Hun klachten werden opgetekend in een brief van negentien pagina’s. Die was bedoeld als intern discussiestuk, maar Karskens openbaarde hem gedeeltelijk op X en lekte hem naar de media. Zijn manier van leidinggeven wordt gehekeld: dictatoriaal en intimiderend. Daarnaast wordt zijn journalistieke integriteit in twijfel getrokken: hij zou kritiek op de vier partijen van de huidige rechtse regering hebben laten verwijderen. De briefschrijvers maken zich zorgen om het dalende aantal leden en kijkers.

Raisa Blommestijn

Aanleiding voor het ongenoegen is het vertrek, begin dit jaar, van Raisa Blommestijn als presentatrice en commentatrice. Blommestijn voltooide in 2021 een proefschrift in de rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, waarna ze een loopbaan als rechtse opiniemaker beogn. Volgens Blommestijn eiste Ongehoord Nederland dat ze stopte met haar mening te uiten op sociale media, wat ze beschouwde als een ‘poging tot censureren‘.

Binnen de omroep, die nog geen twintig medewerkers telt, zou nu sprake zijn van een ‘kamp-Karskens’ en een ‘kamp-Blommestijn’. Formeel wordt de zaak nu onderzocht. In een verklaring op de website lijkt de raad van toezicht Arnold Karskens het nadeel van de twijfel te geven. Blommestijn tweette terug te keren bij ON.

Spreekbuis PVV en Forum

Ongehoord Nederland werd vijf jaar geleden opgericht. In februari 2022 vond de eerste tv-uitzending plaats. Volgens de oprichters kwamen rechtse opvattingen te weinig aan bod in de bestaande media, vooral kritiek op massa-immigratie en de multiculturele samenleving. Later boden zij ook critici van het coronabeleid een platform.

Een vraag die Ongehoord Nederland niet beantwoordde: hoe zat het met bestaande rechtse media? Dagblad De Telegraaf en weekblad EW (voorheen Elsevier) waren altijd al rechts. In 2010 traden de rechtse omroepen WNL (opgericht met hulp van De Telegraaf) en Powned (voortgekomen uit de rechtse site GeenStijl) toe tot het publieke bestel. In de praktijk richtte Ongehoord Nederland zich vooral op de achterban van de PVV (Geert Wilders), het Forum voor Democratie (Thierry Baudet) en de van het Forum afgesplitste partijen.

PVV-minister Klever

Er bestond vanaf het begin een persoonlijke connectie tussen Ongehoord Nederland en de PVV. ON-medeoprichter Reinette Klever was van 2011 tot 2012 Eerste Kamerlid (senator) en van 2012 tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PVV. In 2022 werd ze bestuurslid van ON, waarvoor ze ook verslaggever en commentator is geweest. Begin dit jaar weersprak zij Blommestijns beschuldigingen. ON zou Blommestijn enkel gevraagd hebben ‘zich op Twitter bij de feiten te houden’.

Klever is nu PVV-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Voor de voltallige regering zich presenteerde, hield de Tweede Kamer individuele hoorzittingen voor de beoogde bewindspersonen. Op weg naar haar hoorzitting liet Klever zich begeleiden door Karskens.

Klever droeg haar leidinggevende taken bij ON over aan haar dochter, die ze zelf als bestuurslid in dienst nam

Klever wordt in de brief mede verantwoordelijk gehouden voor de misstanden binnen ON. Klever droeg haar leidinggevende taken bij ON over aan haar dochter, die ze zelf als bestuurslid in dienst nam. Dat is belangenverstrengeling. Oppositiepartij D66 (links-liberaal) en regeringspartij VVD (rechts-liberaal) hebben de mediaminister al om opheldering gevraagd.

Gevolgen voor PVV?

De PVV heeft formeel twee leden: Geert Wilders en een stichting waarvan Wilders enig bestuurslid is. Elke PVV-mandataris wordt door Wilders zelf geselecteerd. Door deze constructie behield hij controle over zijn partij. In tegenstelling tot de Lijst Pim Fortuyn (LPF) en veel andere de afgelopen twintig jaar opgerichte partijen rechts van VVD en het christendemocratische CDA, viel de PVV niet door ruzie uiteen.

Bij het invullen van de kabinetsposten bleek wel een nadeel: geen kader. Wilders had weinig mensen om uit te kiezen. En nu ligt een van zijn ministers onder vuur wegens mogelijke belangenverstrengeling.

Toch lijkt de band met Ongehoord Nederland behouden te blijven. Als interim-voorzitter is Harm Beertema benoemd. Beertema was van 2010 tot 2023 PVV-Kamerlid.

Pieter de Jonge is historicus. Hij publiceert regelmatig op www.historiek.net en is Nederland-correspondent voor Doorbraak.be.

Commentaren en reacties