fbpx


Binnenland, Politiek

Theo heeft gelogen

Een resumé van die rel van vorig jaar


Theo Francken

–  Dus u zegt dat Theo Francken weg moet.
–  Jawel. Hij heeft gelogen.
–  Hoezo?
–  Hij heeft op VTM gezegd dat er geen uitwijzingen naar Soedan gepland waren tot eind januari.
–  En?
–  Er was wél nog een uitwijzing gepland in januari. Op 13 januari.
–  Dus Theo zei op die donderdag in december dat er geen uitwijzingen zouden komen, en in werkelijkheid hield hij er toch nog één achter de hand?
–  Eh … niet echt. Die uitwijzing van 13 januari had hij woensdagmiddag al laten schrappen. Een NGO had die morgen getuigenissen uitgebracht van uitgewezenen die bij hun terugkeer hardhandig ondervraagd waren geweest door de Soedanese politie. Theo Francken wou die getuigenissen eerst laten onderzoeken.
–  En daarom heeft hij de uitwijzing van 13 januari geschrapt? Daar moet u toch blij mee zijn.
–  Ja, maar Theo heeft daarover gelogen.
–  Dat begrijp ik niet.
–  Toen hij die donderdagochtend zei dat er geen uitwijzingen gepland waren, heeft hij er niet bij gezegd dat er eerst wel één gepland was, maar dat hij ze ondertussen had laten schrappen. En hij had dat schrappen ook niet aan premier Michel verteld.
–  En dat is de leugen?
–  Dat is de leugen.
–  Maar toen premier Michel woensdagavond zei dat hij de uitwijzingen tot en met januari opschortte, was dat eigenlijk niet nodig omdat het oorspronkelijke uitwijzingsplan al was gewijzigd.
–  Ja.
–  En toen Theo donderdagmorgen –  nogal oneerbiedig, dat wel – zei dat de opschorting door de premier niet nodig was, had hij eigenlijk gelijk.
–  Ja.
–  En toen premier Michel en Theo donderdagmiddag allebei in de kamer verklaarden dat er geen uitwijzingen meer gepland waren in januari, was dat ook correct.
–  Eigenlijk wel.
–  Maar Theo heeft verzwegen dat er éérst wel nog een uitwijzing gepland was geweest. Een uitwijzing die hij onmiddellijk na de getuigenissen geschrapt had.
–  Ja. Dat is de leugen.
–  Dan valt het nogal mee, vind ik.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Philippe Clerick

Philippe Clerick (1955) houdt een blog bij van wat hem te binnenvalt over Karl Marx, Tussy Marx en Groucho Marx. En al de rest.