fbpx


Niet gecategoriseerd

Tijd voor wetgeving om graaiende parvenu’s buitenspel te zetten
Opnieuw bewijst een schandaal hoe diep het graaien binnen intercommunales en aanverwante organisaties wel niet ingebakken zit bij sommige politici. Ditmaal barstte het schandaal rond Samusocial los, een vzw voor daklozen in Brussel met als hoofdrolspelers de burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraita van de hoofdstad Brussel (beiden PS). Elk kregen ze 17.000 euro op jaarbasis aan zitpenningen in 2016. In de praktijk waren het geen zitpenningen omdat er amper vergaderingen waren, maar vaste maandelijkse vergoedingen die men kreeg als lid van de raad van bestuur en het directiecomité. In totaal keerde de organisatie in 2016 bijna 60.000 euro zitpenningen en onkosten uit aan politici. In het merendeel van de vzw’s in de sector oefenen de bestuursleden bovendien hun mandaat gratis uit. Ook dit is een zoveelste bewijs van een totaal gebrek aan ethiek, want de hoofrolspeelster in het schandaal rond Samusocial is niet aan haar proefstuk toe. Brussels OCMW-voorzitster Peraita werd recent gedelegeerd bestuurder van Samusocial, terwijl ze in 2013 nog ontslag nam als directrice van Samusocial na polemiek over haar riante salaris, dat met extraatjes ruim het bedrag van 200.000 euro overschreed.

Niet de politici die deze problemen en reinste schandalen durven aan te klagen zijn de stielbedervers, zoals Vlaams minister-president Geert Bougeois (N-VA) ze steevast graag noemt. De schaamteloze parvenu’s die zelfs in een vzw komen graaien op kap van daklozen, de meest sociaal zwakkeren in onze maatschappij, zijn de stielbedervers. Van welke partij deze politici zijn speelt al lang geen rol meer, want elke partij heeft er wel meerdere in huis die geen enkele schaamte kennen.

Het is hoog tijd om al deze figuren definitief uit de politiek te knikkeren en hen een levenslang verbod op te leggen om nooit meer een politiek of publiek mandaat te mogen bekleden. Dit gedrag is een burgemeester en een OCMW-voorzitter ronduit onwaardig. Het toont aan hoe infectueus deze graaiziekte wel niet is en hoe wereldvreemd deze mensen wel niet zijn. Ook de intercommunales zitten vol met veelal onbekendere politici die ronduit wereldvreemd zijn en bovendien vinden dat ze goed werk leveren waarvoor ze stevig voor mogen worden betaald. Dat gans de maatschappij ronduit kotst op hun verdorven handelswijze pareren ze steeds met het zinnetje dat ze in de privésector meer kunnen verdienen. Wel, dat ze dan naar de privé vertrekken. Geloof me, 80% van hen zal nog geen vijfde verdienen van wat hun politieke mandaten hen vandaag met een minimum aan inzet opleveren. Maar de politiek zal dan tenminste verlost zijn van stielbedervers die alle politici een slechte naam geven. Het is tijd om werk te maken van wetgeving die graaiende parvenu’s buiten de wet stelt en waarbij men deze onmiddellijk kan afzetten bij onaanvaardbaar gedrag.

 

Peter Reekmans is burgemeester van Glabbeek nationaal LDD-ondervoorzitter, gewezen parlementslid en fractievoorzitter in het Vlaams Parlement.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Peter Reekmans

Peter Reekmans is burgemeester van Glabbeek en nationaal ondervoorzitter van LDD.