JavaScript is required for this website to work.
post

Tot és possible! Catalanen maken het onmogelijke mogelijk

Peter Luyckx13/3/2017Leestijd 2 minuten

Willen we een echt draagvlak voor Europa, dan moeten we met de Catalanen aan tafel zitten, van staat tot staat.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Wat iedereen voor onmogelijk hield, werd werkelijkheid. Barcelona schreef afgelopen week voetbalgeschiedenis door PSG in de Champions League uit te schakelen na een onwaarschijnlijke slotfase. Men spreekt nu al van de meeste indrukwekkende comeback in het voetbal ooit. Geen enkele analist had dit durven voorspellen. Camp Nou bewijst dat wanneer men massaal achter een gemeenschappelijk doel staat, men alles kan verwezenlijken.

Vandaag vindt een belangrijk institutioneel debat plaats in Europa. De Catalanen willen dit najaar via een bindend referendum hun onafhankelijkheid uitroepen. In Europa wordt meewarig gedaan over de volgehouden inzet van miljoenen Catalanen om dit uit te voeren. Ik krijg een soort van ‘deja-vu’ gevoel na de brexit. Toen dacht Europa ook dat het nooit zover zou komen. Laat ons de roep van de Catalanen ernstig nemen en niet wegwuiven. Vandaag niet luisteren naar de Catalaanse roep om onafhankelijkheid is de kop in het zand steken. Willen we een echt draagvlak voor Europa, dan moeten we met de Catalanen aan tafel zitten, van staat tot staat.

Het doorzettingsvermogen van de Catalanen is indrukwekkend. De voorbij jaren groeide het historisch streven naar onafhankelijkheid uit tot een massale volksbeweging. Tijdens de Catalaanse nationale feestdag ‘La Diada’ kwamen 2,3 miljoen Catalanen op straat. Ongezien in de geschiedenis van Europa. De voormalige president Artur Mas organiseerde op 9 november 2014 een referendum over de afscheiding van Catalonië. Hieruit bleek dat ruim 80 procent van de deelnemers voor onafhankelijkheid was. Ik was getuige van dit referendum in  Barcelona als internationale waarnemer.  Wat daar plaatsvond was de ziel van democratie: het volk dat de politiek mandateert om stappen naar onafhankelijkheid te zetten.

Tot op vandaag weigert de Spaanse regering elke dialoog en drijft het conflict op de spits. Koren op de molen van de Catalanen. In plaats van een volwassen Europees debat, beschuldigt Madrid  via het Spaans Grondwettelijk Hof dat een referendum tot afscheiding ongrondwettelijk is. Voormalig president Arthur Mas staat terecht voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Buiten het gerechtsgebouw protesteerden 40.000 Catalanen tegen zijn proces. 

Niets is onmogelijk. Barcelona bewees dit in het voetbal. Catalonië zal dit verder bewijzen door haar toekomst zelf te bepalen. Tot és possible. Wie vandaag dit belangrijk democratisch proces negeert, negeert de democratische ziel van Europa.

 

Peter Luykx is Kamerlid voor de N-VA

 

Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.

Commentaren en reacties