Trump-Harris: de toestand vóór het eerste debat
Het debat vindt plaats in het Pennsylvania Convention Center in Philadelphia.
foto © Belga Image
Kamala Harris heeft zeven probleemstaten, Trump maar één. Maar de verschillen zijn heel klein.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementCBS, een van de drie traditionele Amerikaanse zenders (naast ABC en NBC), heeft niet alleen de eer gehad om als eerste een debat te organiseren tussen Kamala Harris en Donald Trump, maar de omroep heeft ook een aantal peilingen gehouden in zogeheten swing states, staten die het verschil tussen winst en verlies kunnen maken. Het overzicht, de stand van zaken vóór het eerste debat.
Arizona (11 kiesmannen): Harris en Trump elk 48 procent.
Michigan (15 kiesmannen): Harris 50 procent en Trump 49 procent.
Pennsylvania (19 kiesmannen): Harris en Trump elk 50 procent.
Wisconsin (10 kiesmannen): Harris 51 procent en Trump 49 procent.
Belangrijk: al deze staten kozen in 2020 voor Biden. Harris leidt dus erg nipt in twee door CBS gepeilde staten en in de twee andere staat het gelijk.
Daarnaast zijn er nog swing states: Nevada, Georgia, Virginia en North Carolina. Alleen North Carolina stemde in 2020 Republikeins. Anders gezegd: Harris heeft zeven probleemstaten, Trump maar één.
Omdat de verschillen zo klein zijn, lijkt het erop dat sommige staten gaan gewonnen worden met een uiterst krappe marge.
Nation wide
De Amerikaanse kiezers stemmen per staat. Daardoor hebben nationale peilingen niet echt een meerwaarde. Toch heeft de New York Times recent twee nationale peilingen gehouden. Twee peilingen, dat wil zeggen Harris tegen Trump, maar ook Harris en Trump tegen andere kandidaten (onder andere Kennedy).
- Harris 47 procent en Trump 48 procent.
- Harris 45 procent, Trump 47 procent en de anderen 5 procent.
Het was lang geleden dat Trump in een nationale peiling aan de leiding staat. Ook met de kandidaten van de kleinere partijen staat hij voor op Harris. Terwijl de huidige vicepresidente toen net haar momentum heeft gehad van de Conventie en de aanduiding van Walz als running mate.
Conclusie
Het is zeer de vraag wat dat eerste groot debat in termen van stemmen zal hebben gegeven. Wie het goed heeft gedaan kan een krappe meerderheid of minderheid in de juiste richting doet keren. Wie het niet goed heeft gedaan kan de genadeslag hebben gekregen. Wordt vervolgd.
Personen |
---|
Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.
Recente provinciale verkiezingen in Canada kunnen de Franstalige Parti Québécois doen overwegen om de gedoogsteun aan premier Justin Trudeaus minderheidskabinet op te zeggen.
Ward Hermans sloot zich als soldaat aan bij de Frontbeweging en bleef nadien Vlaams-nationalist bij de Frontpartij, het Verdinaso en het VNV. Hij stond aan de wieg van de Algemeene-SS Vlaanderen