JavaScript is required for this website to work.
BUITENLAND

De laatste peilingen: voorlopig wint Trump nog nipt

Kiesmannen zijn beslissend

NieuwsHerman Matthijs10/8/2024Leestijd 2 minuten

foto © Belga

Een overzicht van de jongste peilingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en hoe het ook weer zit met dat systeem van kiesmannen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De overgang van de Amerikaanse confederatie naar de federatie in 1789 kwam er onder meer omdat toen de staten een rol kregen in het verkiezen van de federale president. Sinds de allereerste verkiezing in hetzelfde jaar van George Washington tot president, wordt het Amerikaanse staatshoofd verkozen door het college der kiesmannen.

Elke staat heeft evenveel kiesmannen als er leden van het Huis en senatoren zijn. Zo heeft Hawaï twee leden in het Huis en twee senatoren, en dus vier kiesmannen. Dat systeem geldt voor elke staat en zodoende zijn er 435 leden van het Huis en 100 senatoren. Uitzondering op die regel is Washington DC (WDC). Dit niet-statelijk gebied krijgt het minimum van drie kiesmannen. Dat geeft finaal 538 kiesmannen. Wie president wil worden moet er dus minstens 270 halen. De inwoners van alle andere Amerikaanse gebieden (Puerto Rico, Virgin Islands, Northern Mariana Islands , Guam, Samoa enz.. ) mogen niet stemmen voor de president.

Peilingen

De vele nation wide peilingen beïnvloeden misschien de kiezers, maar ze hebben weinig zin of voorspellende betekenis, want de president wordt per staat gekozen. Het zijn de staten die bepalen  hoe de kiesmannen worden toebedeeld. In 48 staten en in Washington D.C. geldt the winner takes it all: de kandidaat met het hoogste aantal stemmen krijgt alle kiesmannen van die staat. De staten Maine en Nebraska wijken af van dit systeem.

Op basis van de laatste statelijke peilingen kan men het volgende concluderen:

  • Kamala Harris is zeker van 19 staten (o.a. California en New York) en ook van Washington D.C.: goed voor 226 kiesmannen.
  • Donald Trump is quasi zeker van 24 staten (o.a. Florida en Texas): goed voor 219 kiesmannen.
  • Zeven staten zijn op dit ogenblik (nog) niet toe te kennen. De voorsprong van Harris op Trump is er minder dan drie procent. Het gaat om de in 2020 republikeins stemmende staat North Carolina (16 kiesmannen) en maar liefst zes in 2020 democratische staten: Arizona (11 kiesmannen), Georgia (16 kiesmannen), Michigan (15 kiesmannen), Nevada (6 kiesmannen), Pennsylvania (19 kiesmannen) en Wisconsin (10 kiesmannen).

In totaal zitten in deze groep zogeheten close to call-staten 93 kiesmannen. Zij zijn het die gaan beslissen wie op 20 januari 2025 de eed aflegt als nieuwe president van de VS.

De huidige statelijke peilingen geven Donald Trump voorsprong in North Carolina, Pennsylvania en Georgia. Kamala Harris leidt in de staten Arizona, Michigan en Wisconsin. Eén staat is onvoorspelbaar: Nevada.

Als wat hierboven staat ook de echte uitslag zou zijn, dan komt Trump uit op exact 270 kiesmannen, een nipte, maar dus wél een overwinning.

Er zal met andere woorden nog heel veel campagne moeten worden gevoerd in deze zeven electoraal cruciale staten, en dat mag geld kosten. In 2020 kostten de presidentiële campagnes maar liefst 5,8 miljard dollar. Dat bedrag zal in dit olympisch jaar zonder twijfel geklopt worden.

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Commentaren en reacties