JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Tweederde meerderheid pamper

Standpunt

Peter De Roover19/5/2013Leestijd 3 minuten

Een populistisch stukje? Als er één verantwoordelijke door wordt wakker geschud, dan is het dat zonnige uurtje om het te schrijven en plaatsen waard geweest.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het is Pinksterzondagmiddag, zonnig en rustig. Hoewel prettigere dingen lonken, raadpleeg ik de nieuwswebstekken van De Standaard, De Morgen, deredactie (vrt) of Knack maar vind geen woord van wat ik zocht. Misschien brachten ze het gisteren? Dan is het inmiddels wel heel diep weggezakt. Ik durf het echter betwijfelen dat ze er zaterdag wel aandacht aan hebben besteed want google weet nergens van. We moeten er voor naar Het Laatste Nieuws surfen of Gazet van Antwerpen/Belang van Limburg, die er wel over bericht(t)en (al is het daar intussen ook al weggezakt naar lagere regionen van de thuispagina).

Dat zijn geen kwaliteitskranten, dus vermoed u dat ik het over een populistisch fait divers gaat, zoals de rel over de Sinksenfoor? Helaas, was dat maar waar. Het Laatste Nieuws meldt in de weekeinduitgave dat senioren in heel wat private bejaardentehuizen – even de woorden wikken – niet echt goed behandeld worden.

John De Wit, journalist bij Gazet van Antwerpen en een van de betere, windt zich op facebook behoorlijk op omdat zo’n nieuws blijkbaar amper interessant genoeg wordt geacht om zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen.

De Wit vat de bevindingen samen. Eten mag in die bejaardentehuizen maar 4 euro per dag kosten, pampers worden pas ververst als ze minstens 65% ‘verzadigd’ zijn. De Wit verwijst naar een eerdere reportage in zijn krant waaruit bleek dat 47% van de bejaarden ’s nachts wordt vastgebonden op hun bed.

Minister Vandeurzen werd naar een reactie gevraagd door Het Laatste Nieuws maar voor de rest leek de politieke wereld door dat nieuws niet gestoord in zijn verlengde weekeindrust. De Wit stelt vast dat ook mensenrechtenorganisaties in alle talen zwegen en vanuit de advocatuur evenmin protest oprees. ‘De burgemeesters van gemeenten waar dergelijke instellingen zijn (bv Antwerpen) dreigden niet met een sluiting in het belang van de volksgezondheid, het parket ging niet over tot vervolging wegens “mensonterende behandeling”, wat mijns inziens zeker zou moeten gebeuren’, aldus een terecht opgewonden John De Wit. Dat het parket dan toch actief werk heeft gemaakt van de belangwekkende zaak-Dedecker, mag daarbij een troost zijn.

In een gevangenis, in een illegalencentrum zouden dergelijke praktijken aanleiding geven tot een lawine aan protesten, parlementaire initiatieven, algemene media-berichtgeving en verontwaardigde opiniestukken van mensenrechtenorganisaties. Maar de meningenindustrie heeft nu blijkbaar enkele dagen de deuren gesloten.

De Wit noemt de bejaarden de ‘De échte gediscrimineerde groep in deze samenleving. En dan specifiek zij die in rusthuizen verblijven. In hen is niemand geïnteresseerd. Zij hebben geen ouderrechtencommissaris, geen gratis rechtsbijstand, geen dertig organen om hun situatie te controleren, geen advocaten die naar Straatsburg stappen, geen politici die hen verdedigen. De totale stilte over deze wantoestanden, nochtans aangeklaagd door de grootste krant van België, toont bovendien aan hoe ver politici van de realiteit vervreemd zijn en hoe weinig zij nog bekommerd zijn om het algemeen belang.’

We willen daarbij toch even opmerken dat de overheidsuitgaven oplopen tot 54% van het bruto binnenlands product, dat België met een totale belastingdruk van 51,9% op de derde plaats staat in Europa. Als van de belastingbetaler zo’n inspanning wordt gevraagd, dan mag verwacht worden dat de controle op de dienstverlening in bejaardentehuizen beter is en staat het vast dat de overheid verkeerde prioriteiten stelt in de bestedingen van dat belastingsgeld. Punt aan de lijn.

Noem Het Laatste Nieuws een sensatiekrant, zeg dat John De Wit geëmotioneerd reageert, noem dit stukje populistisch. Maar het staat er nu wel en daarmee zit Doorbraak dit keer graag niet in de categorie van de kwaliteitspers.

Het is Pinksterweekeinde, de dag dat de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. Moge dit stukje tenminste één iemand die er iets aan kan doen inspireren.  En als het zou zijn om aan te tonen dat de toespraak niet schrijnend is, graag dan. Heel graag.

P.S.: Uit eigen ervaring met mijn moeder, weet ik dat de mensen die in bejaardentehuizen werken (uitzonderingen zullen er uiteraard wel zijn) hun uiterste best doen en roeien met de riemen die ze hebben. Gelukkig bestaat die grote inzet nog.

P.S.2: AANVULLING: Intussen werd me meegdeeld dat De Morgen het stukje zaterdag heeft gezet, weliswaar erg klein en gedurende korte tijd.

P.S.3: Op maandag was deze zaak in geen enkele krant een commentaar waard. Alleen Het Laatste Nieuws ging er op voort.

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Meer van Peter De Roover
Commentaren en reacties