fbpx


Binnenland

‘Typisch Vlaams smaldenken’

Even SnelLuc van Doorslaer werkt aan de KU Leuven als onderzoeker ‘journalistiek’ en is voor Telenet tv-sportjournalist. In De Morgen van vrijdag 13 september schreef hij een kritisch opiniestuk over de plannen voor een nieuw nationaal voetbalstadion: ‘Een stadion als verhikel voor nationalisme’. (Zie ook bij Doorbraak voor een overzicht van de problematiek ‘Voetballen op de gewestgrens’.)

Van Doorslaer verbaast er zich over dat het Belgisch nationalisme rond de Rode Duivels veel minder kritisch wordt beoordeeld door de linkerzijde dan het Vlaams-nationalisme.

Hij schrijft onder meer: ‘Kunt u zich het volgende pleidooi van Bart de Wever voor de verzamelde tv-camera’s al voorstellen? “We moeten alle krachten bundelen voor de bouw van een nationaal Vlaams voetbalstadion. Bij voorkeur in Antwerpen, de natuurlijke hoofdstad van Vlaanderen. Zo’n stadion zorgt voor een geweldige nationale uitstraling en dient dus de belangen van het land. Als naam stel ik voor: het Stadion van Vlaanderen.” Hij zou een aanzienlijk deel van datzelfde Vlaanderen over zich heen krijgen, de pers zou erg kritisch reageren, de linkerzijde zou hem beschuldigen van nationalistische grootheidswaan. En niet eens onterecht.’

Maar van Doorslaer hoort dat soort taal als het over het Belgisch nationaal stadion gaat. ‘Het ene nationalisme is duidelijk het andere niet’ en hij besluit – nadat hij bekijkt welke andere landen zo’n nationale voetbaltempels hebben en een link legt met koloniale verledens – met de aanklacht: ‘En als het over Belgisch nationalisme gaat, spelen onze pers en onze linkerzijde niet altijd de kritische rol die je van hen zou mogen verwachten.’

Van Doorslaer is overigens niet tegen de Belgische nationale ploeg, hij hoopt ‘van harte dat de Rode Duivels uitstekend blijven voetballen’, maar zijn stuk is een aantal Morgen-lezers toch zeer in het verkeerde keelgat geschoten.

Enkele mooie:

‘Typisch Vlaams smaldenken: als er een keer iets goed is moeten we het vlug onderuit halen. Zielig, dat Vlaams nationalisme.’ (Vooruit Achteruit heet de auteur)

‘Leren ze aan de journalistenschool al het verschil niet meer tussen patriotisme en nationalisme?’ (AJS)

‘Als krakkemikkig stukje kromme opinie kan dit tellen. De modale Belg en de doorsnee niet- nationalist worden meteen belgicisme verweten omdat ze het leuk vinden dat er eindelijk eens een deftig sportstadion gebouwd wordt, en op de koop toe wordt hij op één hoopje gegooid met een uiterst beperkt kringetje van “brussels-belgicistische” kolonialen. Hoe ver kun je het gaan zoeken om je bekrompenheid te argumenteren? Ik heb mijn buik vol van dit soort pseudo-academische confederale stoerdoenerij.’ (Leonardo Di Cabrio)

‘Hoezo, Antwerpen de natuurlijke hoofdstad van Vlaanderen? Wie zegt dat? De Antwerpenaars zelf misschien, maar als echte Vlaming, nl een Oost-Vlaming, accepteer ik Antwerpen niet als mijn hoofdstad. Ik heb de pest aan het egocentrisme van Antwerpen. En Brussel dan? Hebben de nieuw-vlaamse nationalisten stiekem Brussel al opgegeven als hoofdstad van Vlaanderen?’ (‘Echte Vlaming’ Biefstuk Friet begreep al helemaal niets van de stijlfiguur die van Doorslaer hanteerde.)

‘Van Doorslaer is wel lid vd gravensteengroep, die afstand neemt van extreemrechtse ideologieën, maar onder z’n vrienden vinden we oa wel ene Peter de Roover, we weten dus waar de klepel bij Van Doorslaer hangt’ (Dieter Wachtmeister)

‘zoveel frustratie over het belgische elftal hadden we tot nu toe nog niet publiekelijk gezien en dat dit hier kan en niet in het palieterke spreekt voor de selectieve aandacht die men in De Morgen heeft waardoor echt interessante en intelligente onderwerpen en informatie en analyse niet de nodige (online) plaats krijgen. Cafepraat’ (len lavens)

Tot zover de bloemlezing. Sommigen pleiten voor het afschaffen van de mogelijkheid om op artikels en standpunten te reageren. Ten onrechte, het publiek moet kennis kunnen nemen van dit soort leerrijke oprispingen. Overigens, het is niet allemaal onzin wat op de fora verschijnt, al moest in dit geval ver gezocht worden naar een verstandig weerwoord.

Jawel, sommige Vlaams-nationalisten kennen er ook iets van als het er op aankomt met schuttingstaal en scheve redeneringen de eigen ruiten in te slaan op fora en sociale media. Maar deze reagerende lezers van kwaliteitskrant De Morgen kunnen ook zeker een cursus ‘begrijpend lezen’ en een aanvullende sessie ‘correct debatteren’ gebruiken. Of dat nu best kan voor of na de bijeenkomst van hun zelfhulpgroep ‘zelfbeheersing voor opgewonden stresskippen’ laten we buiten beschouwing.    

Meer dan deze citaten is alvast niet nodig om aan te tonen dat van Doorslaer overschot van gelijk had.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.