Valentijnsdag
Elke dag zijn eigen vlag
foto © Reporters
Donderdag 14 februari is het weer zover: Valentijnsdag. Maar elke dag heeft zijn eigen vlag. Ga mee, volg me.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementEnkele jaren geleden, op 9 april werd voor de eerste maal in de geschiedenis de Dag van de Herinnering gevierd. Negen april, als ik me niet vergis. Naar aanleiding daarvan verscheen de Niet Te Vergetenkalender.
Op de eerste Niet Te Vergetenkalender stond op elke achterpagina leuk opgestelde berichten die u doen herinneren aan dingen die u niet mag vergeten. Zoals op 2 april dat u op 1 april vergeten bent dat het die dag Gekkendag was. Hij werd voor het eerst gevierd op 1 april 1812, toen de Engelse koning King George III officieel weer gezond werd verklaard. Dat is dus 205 jaar geleden, als ik mij niet vergis, want wiskunde is nooit mijn sterkste vak geweest. Over zijn gekkentijd is een steengoede film gemaakt, een Amerikaanse dus maar een Engelse: The Madness of King George. Met prachtprestaties van onder meer. Helen Mirren en Nigel Hawthorne. Veel kans dat u hem op de eerste dag van april te zien krijgt. Er is elk jaar wel een televisiekanaal dat hem uitzendt.
Dag van de Vergissingen, balen
Een andere merkwaardige dag is de Dag van de Vergissingen. Iedereen mag op 30 april een vergissing begaan. Een vergissing, zo staat aangegeven in de toelichting op de achterzijde van het kalenderblad, dat men u het niet kwalijk kan nemen, als u op 1 mei, Dag van de Arbeid, toch op het werk verschijnt. Wat meer gebeurt dan u vermoedt. Heel wat mensen denken dat er juist die dag moet gewerkt worden, en nog wel dubbel zo hard.
De meest merkwaardige dag van het jaar is de Baaldag. Iedereen mag die naar eigen godsvrucht en vermogen kiezen, zolang hij niet vergeet, die dag niet in zijn bed door te brengen, maar de stad intrekt, om ver van alle drukte in een hoekje van een kroeg een glas, een fles, een vat drinkt en die in zijn eentje consumeert. Tenzij hij iemand ontmoet die baalt van het feit dat er elke dag wat te vieren valt. Wat de ene aanbidt, vervloekt de andere. Daar kan menig glas op geklonken worden, onder het uitroepen van de kreet: ‘To fed up or not to fed up, that is no question!’
Elke dag zijn eigen vlag
Ja, zo is het nu eenmaal en er valt niets meer aan te veranderen: elke dag heeft zijn eigen vlag. In de loop der jaren is het hele jaar volgestroomd met Feestdagen. De Dag van de Klant, de Warme Truiendag, de Dag van de Grootouders, Moederdag, Vaderdag, Dag van de Verrijzenis (varieert), Dag van de Lege Portemonnees. Hij wordt voorlopig alleen in de Arteveldestad gevierd op de laatste dag van de Gentse Feesten, maar door het groot aantal Feesten in de vakantieperiode, denken de verenigde lederhandels van Leuven, Mechelen, Hasselt, Lokeren en Oostende eraan om bij de sluitingsdag van hun Feestweek een portemonnee te geven, op voorwaarde dan men in een van hun zaken zijn laatste cent uitgeeft.
Zottegem heeft geweigerd zich bij de club aan te sluiten omdat het overweegt om op de elfde dag van de elfde maand de Dag van de Zotten te vieren, en de bedoeling is dat iedereen die dag verschrikkelijk veel geld uitgeeft, te gek voor woorden. Geel heeft zich achter Zottegem geschaard, net als Duffel. Er is een vermaard psychiatrisch centrum gevestigd, vandaar. Ook om te onthouden, opdat u tijdig de ketting van uw fiets smeert en de banden oppompt, is de Autoloze zondag. Wanneer die juist valt, schiet me niet meteen te binnen.
Een appelbaas uit het land van Waas
Dan is er nog Dag van de Reclame, 11 november, De Langste Dag, 6 juni, die verwijst naar de landing in Normandië in 1944, Secretaressendag, Gedichtendag, Dag van de Boekhandel, Dag van de Vrede, Leerkrachtendag, Dag van de Student, Koopjesdag, Dag van de Krant, Wereld Whiskydag (dit jaar op 18 mei), Honderdste Schooldag, 20 februari, Sint-Niklaas, volgens Paul van Ostaijen een appelbaas uit het land van Waas, maar dat mag geen reden zijn dat ook de mensen van Maas en Schelde, van Dender en Dijle, van Haspengouw of Westhoek, de ochtend van 6 december hun kinderen niet mogen verwennen [In Nederland de avond van 5 december].
Niet vergeten Pi Day, ook wel Piekerdag genoemd, wordt gevierd op 14 maart [3,14]. Sommige landen opteren voor 22 juli [22/7], maar die gaan het niet halen omdat die dag zowat halverwege de grote vakantie valt en men die dag liever niet wil prakkezeren. Dan is er nog de Dag van de Logica, waarop alles klopt als een zwerende vinger, de Dag van de Wetenschap, waarop verwacht wordt dat iedereen aan iedereen een weetje vertelt. En als de andere zegt, ‘Dat weet ik al!’, is de ene verplicht voor de andere een eigenhandig gemaakt cadeautje ter waarde van 25 euro te kopen.
Vergeet de nachten niet
Ook de nachten worden niet vergeten. Zo is er nu al de Nacht van de Musea, de Nacht van de Poëzie, de Nacht van het Paard, de Nacht der Televisiesterren, de Koopjesnacht (verschilt van streek tot streek), de Nacht van de Vallende Sterren, op 17 mei de Nacht van Knack, wat verwijst naar het feit dat kort voor het ochtendgloren van 17 mei 1970 Willy De Nolf een idee had – Een weekblad! – en meteen zijn zoon Rik uit bed belde, die er net in lag.
Het merkwaardige is dat al die feestdagen, zelfs de kerkelijke, werden bedacht door kleine en grote middenstanders en dat er daarom ook een Dag van de Kleine Middenstander is, drie dagen na de Opendeurdag van de Beurzen. Gaat er bij u, de consument, een lichtje branden? Voor dat soort van glimworpjes is er ook een dag, Lichtmis, op 2 februari. Het bijwonen van een mis is niet verplicht, maar een kaars aan branden [0,50 euro] en een gift in de offerblok van Sint Antonius droppen is het minste wat van de feestvierder verwacht wordt. Kortom, er gaat geen dag voorbij of een extra uitgave valt u ten deel.
En u ontsnapt er niet aan. Als u denkt dat u door thuis te blijven gevrijwaard wordt van een greep in uw beurs, dan belt er wel een koppel kinderen aan met een potje krokussen, wafels, pennen, stickers of een duo getuigen van God weet welke Jehova.
Daar moest wat aan gedaan
Even bladeren… o ja, je hebt ook de Dag van de Schlemiel [29 februari; hij wordt dus maar om de vier jaar gevierd], Bloomsday [16 juni, de dag waarop James Joyce zijn geliefde Nora Barnacle voor het eerst ontmoette], Doomsday, De Dag van het Hart, de Driedaagse van De Panne, de Week van de Vis, de Maand van de Ram, de Leeuw, de Tweeling, de Hond, de Rat, de Haan. Want elk ras, elke cultuur, elke winkel van Pa Pinkelman en Tante Pollewop, met dank aan Godfried Bomans, heeft zijn feestkalender.
Negen april was tot voor enkele jaren de enige dag van het jaar waarop er niets gevierd werd. Daar moest wat aan gedaan worden. En daarom verschijnt er die dag de Niet Te Vergetenkalender. Of val ik in herhaling? Afijn, dat is een probleem dat opgelost moet worden op de Dag van de Psycholoog. Bestaat echt hoor, ik verzin het niet. Zoek maar op. Maar geniet eerst van Valentijnsdag, met drie aan tafel en twee in bed. Welk bed en hoe de samenstelling eruit ziet, wel, dat verschilt meer dan u denkt. Maar om diep na te denken is er de Dag van het Positief Denken, 13 september. Geboortedag van Roald Dahl.
Tags |
---|
Personen |
---|
Guido Lauwaert (1945) is organisator, regisseur, acteur, auteur, columnist, recensent voor o.a. Het Laatste Nieuws, NRC Handelsblad, Het Parool, VPRO-radio, Knack en Doorbraak. Hij richtte de Poëziewinkel op (later Poëziecentrum) en heeft een grote liefde voor Willem Elsschot en Paul van Ostaijen.
Milo Rau vertrekt bij het NT Gent. Hij zag zijn benoeming enkel zag als een tussenstap op de weg naar zonniger bestemmingen.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.