JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1480: geboorte van ‘femme fatale’ Lucrezia Borgia, dochter van de paus

VandaagLuc Pauwels21/4/2024Leestijd 1 minuut
Lucrezia Borgia (1480-1519) geschilderd door Bartolomeo Veneto

Lucrezia Borgia (1480-1519) geschilderd door Bartolomeo Veneto

Lucrezia Borgia, dochter van de paus, leidt een duizelingwekkend leven met 3 huwelijken, 8 kinderen. Ze overlijdt op haar 39ste.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 21 april 1480 wordt Lucrezia Borgia geboren, net als haar broer Cesare Borgia een natuurlijk kind van paus Alexander VI (Rodrigo Borgia). Vandaar dat zowel over haar geboortedatum (18 of 21 april) als over haar geboorteplaats – Rome of Subiaco – twijfel bestaat.

Op haar dertiende werd ze op politieke gronden uitgehuwelijkt aan Giovanni Sforza van Pesaro, van de machtige Milanese Sforza-familie. Ze trouwen in het Vaticaan. Haar echtgenoot, twee keer zo oud als zij, is (minstens) labiel. Zij protesteert dan ook niet als haar vader het huwelijk vier jaar later doet ontbinden, officieel wegens impotentie, maar in werkelijkheid wegens diplomatieke wrijvingen tussen de beide families.

Alexander VI, die veel houdt van zijn hoogst intelligente dochter, geeft haar tijdens afwezigheden verschillende keren de teugels van het Vaticaan in handen. Ze trouwt nog twee keer, telkens politiek gemotiveerde huwelijken, bedoeld om de macht van de Borgia’s te consolideren. Haar lusten leeft ze elders uit. Keuze genoeg voor deze bloedmooie femme fatale.

In 1498 hertrouwt ze met Alfonso van Aragon, hertog van Bisceglie. Die wordt in 1500 gewurgd in opdracht van haar broer, Cesare Borgia. Het jaar nadien treedt ze nogmaals in het huwelijk, deze keer met Alfonso d’Este, de toekomstige hertog van Ferrara. Hij blijkt bezeten door wapentuig en bordeelbezoeken. Toch blijft ze tot aan haar dood met hem getrouwd en krijgt meerdere kinderen. Van wie die biologisch zijn, is niet altijd duidelijk.

Lucrezia is geliefd bij de bevolking en weet Ferrara op te werken van een desolate plaats te midden van de moerassen tot één van de voornaamste Europese kunststeden. Titiaan, Ludovico Ariosto, kardinaal Pietro Bembo en Ercole Strozzi waren vaste bezoekers in Ferrara. Ze sterf op 39, in het kraambed bij de geboorte van haar achtste kind. Aan het turbulente leven van Lucrezia Borgia werden wel twintig films gewijd, de eerste in 1910, de jongste in 2010.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties