JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1812: Napoleon laat in Rusland meer Vlaamse soldaten sneuvelen dan in de twee wereldoorlogen samen

VandaagLuc Pauwels7/9/2024Leestijd 1 minuut
Napoleons terugtrekking uit Moskou door Adolf Northern (1851)

Napoleons terugtrekking uit Moskou door Adolf Northern (1851)

Napoleons campagne in Rusland draait uit op een sisser en een ware slachting van zijn leger, dat voor een flink deel uit Vlamingen bestond. 79 000 van onze jongens komen om.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 7 september 1812, in de Slag bij Borodino, zo’n 120 km van Moskou, verslaat het leger van de Franse keizer Napoleon Bonaparte nipt de Russische troepen. Het vervolg van deze veldtocht zal veel Vlaams bloed kosten.

De Fransen vallen eind juni Rusland binnen en ondervinden aanvankelijk weinig weerstand. De Russen trekken zich systematisch terug en vermijden confrontaties. Ze gebruiken ’de tactiek van de verschroeide aarde’: alle zaken van militaire en economische waarde, die de vijand van dienst zouden kunnen zijn, worden vernietigd. Ook wordt het water vergiftigd, waardoor de Franse soldaten allerlei ziektes oplopen.

Napoleon wordt door het gebrek aan voorraden gedwongen almaar verder in Rusland door te dringen. Een week na hun krappe overwinning in Borodino trekken de Fransen Moskou binnen. Maar er komt noch capitulatie, noch vredesonderhandelingen. De Russen steken hun eigen hoofdstad in brand. Daardoor gaan alle voedselvoorraden en pakhuizen in vlammen op. De Fransen zijn gedwongen zich terug te trekken uit Moskou. Tijdens de terugtocht komen de soldaten van Napoleon massaal om het leven, want de Russen vallen het vluchtende leger doorlopend aan.

Dat heeft ook grote gevolgen voor ons land. Door de gedwongen legerdienst die de Fransen hadden ingevoerd, bestaat het Franse leger voor 8,7 % uit soldaten uit de Zuidelijke Nederlanden. Ze zijn kanonnenvlees. Niet minder dan 35% sneuvelt, in totaal 79 000 jongens. Vergelijk dat met het aantal gesneuvelde militairen van het Belgisch leger in de Eerste Wereldoorlog (36 000) en de Tweede Wereldoorlog (12 100), samen 48 100, waarvan de overgrote meerderheid Vlamingen.

Na de nederlaag van de Fransen in Waterloo (1815) kunnen wij herademen in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De talrijke Fransdolle collaborateurs worden buitenspel gezet. Maar in 1830 staan ze er terug. Hun wraak is zoet en heet: België.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties