JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1899: Martha Place sterft als eerste vrouw op de elektrische stoel

VandaagLuc Pauwels20/3/2024Leestijd 1 minuut
De executie van Martha M. Place (1849-1899)

De executie van Martha M. Place (1849-1899)

In de VS sterft Martha Place als eerste vrouw op de elektrische stoel. Alle vorige vrouwelijke ter dood veroordeelden kregen presidentiële gratie. Gelijkheid, weet je…

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Martha M. Place (49) is de eerste vrouw op de elektrische stoel. Vorige vrouwen die tot de doodstraf op de elektrische stoel waren veroordeeld, werden allemaal begenadigd. Zij niet. Ze wordt geëxecuteerd in de Sing Sing Correctional Facility voor de moord op haar stiefdochter Ida Place.

Martha Place wordt op 18 september 1849 geboren als Martha Garretson in Readington Township (New Jersey). Op 23-jarige leeftijd wordt ze door een slee op het hoofd getroffen. Haar broer getuigt op haar proces dat ze daarvan nooit helemaal hersteld is en dat ze door het ongeluk mentaal onstabiel is geworden. In 1893 verhuist Martha naar New York en gaat als huishoudster werken voor een man genaamd William W. Place. Ze trouwt nog datzelfde jaar met hem. Hij heeft een dochter, Ida, uit een eerder huwelijk. De relatie tussen Martha en haar stiefdochter is barslecht.

Op de avond van 7 februari 1898 arriveert William Place in zijn huis in Brooklyn, New York, en wordt door Martha aangevallen met een bijl. William ontsnapt en rent om hulp. Als de politie arriveert, vinden ze Martha Place in kritieke toestand, na een zelfmoordpoging met gas. Boven ontdekken ze het lichaam van de 17-jarige Ida Place, op haar bed, bloedend uit haar mond. Martha Place wordt in het ziekenhuis opgenomen en gearresteerd wegens moord. Ze schreeuwt haar onschuld uit, maar ze wordt schuldig bevonden aan de moord op haar stiefdochter Ida en ter dood veroordeeld. Haar man is kroongetuige tegen haar.

De gouverneur van de staat New York, Theodore Roosevelt, wordt gevraagd het doodvonnis van Place om te zetten, maar hij weigert. Omdat hij nog nooit een vrouw in de elektrische stoel heeft geëxecuteerd, bedenkt de beul Edwin Davis een nieuwe manier om de elektroden op haar te plaatsen. Hij snijdt haar jurk open en brengt de elektrode aan op haar enkel. Als hij de hendel overhaalt, is ze op slag dood. Martha Place werd begraven op de familiebegraafplaats in East Millstone (New Jersey) zonder religieuze ceremonie.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties