Vandaag 1908: Sicco Mansholt geboren, socialistisch landbouwpoliticus, peetvader van berucht Europese landbouwbeleid
Sicco Mansholt (1908-1995)
foto © Wikimedia Commons/Anefo - Rob Mieremet
Sicco Mansholt was een boerenzoon die zijn socialistische ideologie losliet op het Europees landbouwbeleid. Later keerde hij zich af van zijn eigen beleid.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn Ulrum (Groningen) wordt op 13 september 1908 Sicco Mansholt geboren, later landbouwdeskundige en socialistisch politicus. Hij stamt uit een gezin van Groningse boeren, maar dan wel herenboeren.
Mansholt studeert aan de Tropische Landbouwschool in Deventer en voltooit in 1929 zijn opleiding tot tabaksplanter. Daarna werkt hij op het Landbouwcrisisbureau. In 1934 vertrekt hij naar Java om daar te werken op een theeplantage. Maar in 1936 keert hij terug naar Nederland. Hij wil boer worden en vestigt zich in 1937 in de pas ontgonnen Wieringermeerpolder, waar hij een landbouwbedrijf uitbaat. Mansholt trouwt in 1938 met Henny Postel. Zij krijgen vier kinderen, Gajus, Lideke, David Jan en Theda.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog staat Mansholt in het verzet. Daarna brengt hij het tot minister van Landbouw (1945-1957). Als Europarlementariër, voorzitter van de Europese Commissie (1972-1973) en Eurocommissaris voor Landbouw, is hij de peetvader van het Europese landbouwbeleid (Plan-Mansholt). Hij streeft naar een drastische ‘schaalvergroting’ in de landbouw door de kleine boeren verregaand afhankelijk te maken van subsidies. Zijn ideaalbeeld was een niet ver van het sovjet-systeem verwijderde constellatie met zeer grote, door de staat gecontroleerde landbouwbedrijven.
Na vele jaren komt Mansholt tot inkeer uit bezorgdheid over het milieu. Vlak voor zijn pensioen wordt hij geconfronteerd met de negatieve gevolgen van zijn beleid als landbouwminister en eurocommissaris. Hij krijgt spijt en besluit zich tegen zijn eigen beleid te keren. Misschien zat Petra Kelly (1947-1992) daar voor iets tussen. Deze jonge Duitse stagiaire in zijn administratie was vele jaren de minnares van de 39 jaar oudere Mansholt. Ze verliet het socialisme, was medeoprichter van Die Grünen en werd in 1980 voorzitter van die partij.
Intussen was Mansholt na zijn Europees voorzitterschap teruggekeerd naar zijn vrouw en de machtige boerderij in het Drentse Wapserveen, waar het echtpaar zich na zijn pensionering had gevestigd. Sicco Mansholt overlijdt in 1995 op de leeftijd van 86.
Categorieën |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Jules Croiset kennen we in de eerste plaats als acteur, maar hij kwam ook in het nieuws door de enscenering van zijn eigen ontvoering uit protest tegen de opvoering van een ‘antisemitisch’ toneelstuk.
Sinds 16 september wordt er weer gecontroleerd aan de grens met Duitsland. Hoe effectief zijn die controles?