JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1952: geheimgehouden Israëlische bomaanslag op kanselier Konrad Adenauer

VandaagLuc Pauwels27/3/2024Leestijd 2 minuten
Premier David Ben Goerion en bondskanselier Konrad Adenauer in 1960

Premier David Ben Goerion en bondskanselier Konrad Adenauer in 1960

Een geplande Israëlische aanslag op bondskanselier Adenauer wordt geheimgehouden. De latere Israëlische premier Menachem Begin wordt verdacht.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In Duitsland wordt een mislukte bomaanslag gepleegd op bondskanselier Konrad Adenauer (1876-1967). Twee jongens worden door een vreemdeling in München benaderd en gevraagd een pakketje naar het postkantoor te brengen. Maar de twee kinderen worden bang als ze beseffen dat ze gevolgd worden. Ze brengen het pakketje naar de politie. Een wijs besluit, want de bom ontploft als het pakket wordt geopend. Het is niet Konrad Adenauer die sterft, maar een explosievenexpert van de politie.

Het is snel duidelijk dat de aanslag uit de hoek van de Israëlische, zionistische terreurorganisatie Irgun komt en dat de voormalige terrorist en latere Israëlische premier Menachem Begin (1913-1992) er waarschijnlijk de opdracht voor heeft gegeven. Dat wordt bevestigd door een boek dat Eliezer Sharon Sudit (1925-2011), zelf ook een gewezen Irgun-activist en Mossad-agent, in Israël publiceert.

Terwijl het bewijsmateriaal blijft groeien, voorkomt Konrad Adenauer dat verdere informatie openbaar wordt. Even later wordt het onderzoek stopgezet. Anders had Duitsland misschien een uitleveringsverzoek bij Israël moeten indienen en Israëliërs voor de rechter moeten brengen. Adenauer en de Israëlische premier David Ben-Goerion zijn het erover eens dat een strafvervolging niet in het belang van beide landen zou zijn. Ze vrezen voor een heropleving van antisemitisme in de Bondsrepubliek en wilden ook de prille Duits-Israëlische relaties niet in gevaar brengen. Zo wordt de politieke explosiviteit van de bom in München weggenomen.

Een paar toevalligheden helpen de moordenaars te ontsnappen. Al in april 1952 arresteert de Parijse politie vijf Israëli’s die worden verdacht. Vier van hen worden naar Israël teruggestuurd voordat de Duitsers er lucht van krijgen. De Fransen willen de Duitsers geen administratieve hulp bieden. Ongewild doen ze Adenauer daarmee een groot genoegen.

De Israëlische premier David Ben-Goerion blijft Konrad Adenauer zijn hele leven dankbaar voor het geheimhouden van de geplande terreuraanslag. In de Bondsrepubliek wordt de achtergrond van de affaire pas in 2003 openbaar, als de Duitse journalist Henning Sietz op een klein krantenberichtje uit 1952 stuit en de zaak tot op de bodem uitzoekt. Hij publiceert zijn gedetailleerde onderzoek in het boek Attentat auf Adenauer: Die geheime Geschichte eines politischen Anschlags.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties