JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1970: Caresse Crosby overleden, de vrouw met de onfeilbare truc om aandacht te trekken

VandaagLuc Pauwels26/1/2024Leestijd 1 minuut
Caresse Crosby (1892-1970)

Caresse Crosby (1892-1970)

Caresse Crosby vindt de beha uit en trekt overal de aandacht. Niet moeilijk als je weet hoe haar hondje heette…

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In Rome overlijdt op 26 januari 1970 Caresse Crosby (78), geboren Mary Phelps Jacob. Haar voornaam is zelf verzonnen, haar familienaam die van haar echtgenoot. Deze Amerikaanse schrijfster en beeldhouwster is niet bekend geworden door haar beelden. Ze wordt aangezien als uitvindster van de beha, waarvoor ze in 1914 een Amerikaans patent krijgt.

Weliswaar wordt die uitvinding ook geclaimd door de Française Herminie Cadolle die er in 1905 al mee uitpakte, maar volgens de experts leek dat model nog te veel op het ouderwetse korset. Crosby verkoopt haar patent aan de lingeriefabrikant Warner Company.

Ze verhuist met haar echtgenoot Harry Crosby naar Parijs en sticht er in 1927 een Engelstalige uitgeverij, Black Sun Press, die werken publiceert van beroemde auteurs als  James Joyce, Kay Boyle, Hart Crane, D. H. Lawrence, Ezra Pound, Archibald MacLeish, Ernest Hemingway, Laurence Sterne en Eugene Jolas.

Intussen maakt ze Parijs onveilig en rijgt de veroveringen aan elkaar. Daaronder onder meer de beroemde Franse fotograaf Henri Cartier-Bresson. Ze houdt ervan overal in het publiek de aandacht op zich te trekken. Een van haar trucs is het luid en herhaald roepen van de naam van haar hondje. Dat lukt altijd. De naam van haar hondje was Clytoris.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties