Vandaag 1844: dagblad Vlaemsch België opgericht in Brussel
Eerste editie van Vlaemsch België
‘Vlaemsch België’ probeert in het jonge België een Vlaamse stempel te drukken op het krantenlandschap. Nog geen jaar later strandt de poging op politieke meningsverschillen en financiële problemen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp maandag 1 januari 1844 wordt in Brussel met veel durf en nog meer hoop het dagblad Vlaemsch België opgericht. De uitgave van een dagelijks verschijnende Nederlandstalige krant was in die tijd een hoogst gewaagde onderneming. Dagbladen zijn duur, alleen de gegoede burgerij kan zich de luxe van een krant veroorloven. En de bourgeoisie leest ook in Vlaanderen uitsluitend Franstalige kranten. De financiering is dus een ernstig probleem. Een aantal letterkundigen, onder wie Hendrik Conscience, Jan J. De Laet en Theodoor van Ryswyck, doorkruisen het Vlaamse land op zoek naar geldschieters en abonnees. Zij slagen erin de helft van het benodigde kapitaal te vergaren. De andere helft wordt geleverd door de Vlaamsgezinde Waal Lucien Jottrand (1804-1877).
De redactie bestond uit Jan J. de Laet, hoofdredacteur, bijgestaan door Domien Sleeckx, Jaak van de Velde, Hendrik Conscience, Theodoor van Ryswyck en Ferdinand A. Snellaert. Vlaemsch België komt op voor de Vlaamse belangen, tegen het officiële verfransingsbeleid en tegen de sociale achterstand. Ideologisch is de krant ‘unionistisch’, wat in het toenmalige taalgebruik wil zeggen: voor gezamenlijke actie van katholieken en liberalen, lees vrijzinnigen. De krant kan het echter nog geen jaar uithouden. De oplage is te gering en het noodzakelijke beginkapitaal blijkt onderschat te zijn. Dat lijdt in de kortste keren tot financiële moeilijkheden. En die veroorzaken op hun beurt politieke verdeeldheid en naijver onder de heren redacteuren. Zo komt het dat Vlaemsch België op 22 november 1844 aan zijn laatste nummer toe is.
Maar de volgende dag al verschijnt een nieuw Vlaams dagblad, De Vlaemsche Belgen, geredigeerd door Domien Sleeckx en Jaak van de Velde. Die waren kennelijk al met de voorbereiding bezig toen Vlaemsch België nog dagelijks verscheen. Er is één groot verschil met de voorganger: het nieuwe dagblad is duidelijk katholiek. Met het oog op de verkiezingen die naderen wordt het blad trouwens financieel gesteund door de geestelijkheid. Na de verkiezingen van 1886 valt die financiële steun weg en verdwijnt De Vlaemsche Belgen meteen.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Albert Camus werd geboren in Algerije, toen nog deel van Frankrijk, en joeg met zijn werk de existentialisten de gordijnen in. Zijn afwijzing van enig doel in de geschiedenis verteerden ze niet.
Matthias Diependaele (N-VA) begrijpt het signaal dat de Vlaams Belang-kiezers bij de verkiezingen gaven. ‘Maar waar staat die partij nu écht voor?’ vraagt hij zich af.