JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1987: Hendrik ‘boer’ Koekoek overleden, wenste een erectie voor de Tweede Kamer

VandaagLuc Pauwels8/2/2024Leestijd 1 minuut
Hendrik Koekoek (1912-1987) met twee Shetlandpony’s

Hendrik Koekoek (1912-1987) met twee Shetlandpony’s

foto © Anefo

Hendrik Koekoek wordt de bekende, kleurrijke leider van de Boerenpartij, maar zijn collega’s halen hun neus voor hem op. Ten onrechte.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 8 februari 1987 overlijdt in Bennekom op de Veluwe Hendrik Koekoek; hij is 74. Deze Nederlandse veehouder en politicus is oprichter en Kamerlid voor de Boerenpartij van 1963 tot 1981. Mede door zijn partijnaam wordt hij algemeen ‘Boer Koekoek’ genoemd. Hij is getrouwd met Doortje van Zetten die hem ruim overleeft en honderd wordt (1902-2002).

Hij wordt de even moedige als kleurrijke leider van de Vrije Boeren die zich keren tegen de omstreden Europese – maar vooral linkse – regulering van de landbouw door Sicco Mansholt. In 1956 is Koekoek al lijsttrekker van de Nederlandse Oppositie Unie. Midden jaren zestig krijgt zijn Boerenpartij ook steun van andere ontevreden kiezers waardoor hij met zijn partij in 1967 van drie naar zeven zetels gaat. Hij valt op door zijn onconventioneel taalgebruik. Een ‘populist’ avant la lettre…

Beroemd is zijn dialoog met Kamervoorzitter Vondeling tijdens een aanslepend debat.

Koekoek: ‘Voorzitter, ik eis een erectie!’
Vondeling: ‘Euhm, correctie zult u bedoelen?…’
Koekoek: ‘Neen, voorzitter, erectie! Het moet hier maar eens gedaan zijn met dit slap gelul’.

Bij zijn vertrek uit de Tweede Kamer in 1981 wordt Hendrik Koekoek in strijd met de gewoonte geen ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook na zijn overlijden trappen de ‘collega’s’ zielig na en wordt hij – tegen alle gebruiken in – niet herdacht in de Tweede Kamer. Hij is het enige Nederlandse Kamerlid die dat ooit overkwam.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties