fbpx


Brussel
verbrusselen

Verbrusselen
In zijn laatste toespraak, eerder deze week in de Senaat, hield Bert Anciaux een passioneel pleidooi voor de uitbreiding van Brussel. De socialistische fractieleider is in Washington geweest. En in Berlijn. Wat hem van die twee bezoeken het meest is bijgebleven is niet de grandeur van de twee hoofdsteden. Ook niet het lekkere eten, het comfortabele hotel of de aangename ontmoetingen. Neen, de Brusselaar was vooral getroffen door het feit dat je vanuit het hart van die twee steden met de metro tot ver buiten de stad kunt rijden.

Anciaux heeft een droom

Terug thuis begon Anciaux te dromen van een Brussels metronet tot in Mechelen, Aalst, Leuven, Halle, enzovoort. Anciaux wil dus via het openbaar vervoer de weldaden van de hoofdstad verspreiden tot in de diepste uithoeken van Vlaanderen. Hij wil Vlaanderen verbrusselen. Ook zonder een metronet tot ver buiten de 19 gemeenten breidt Brussel zich uit. Daar kunnen ze in de Denderstreek van meespreken. In Ninove heeft het bloed zweet en tranen gekost om een gemeentebestuur in elkaar te flansen, nadat Forza Ninove er 40% had gehaald, hoofdzakelijk uit onvrede met de toevloed van Brusselaars en de daarmee gepaard gaande onveiligheid en vervreemding. Ook in Aalst kennen ze de zegeningen van een snelle spoorlijn naar de hoofdstad. Daar is een klein Matonge aan het groeien rond het station.

Voor Bert Anciaux kan het nog beter. Heel Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen tot aan de Dender moeten met metronavelstrengen verbonden worden met Brussel. Alleen op die manier zal de Vlaamse gemeenschap zich inniger verbonden kunnen voelen met haar hoofdstad. Wat politiek (nog) niet kan, het uitbreiden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zal de Brusselse MIVB moeiteloos verwezenlijken. Dat de Vlaming Brussel diep wantrouwt en liefst zoveel mogelijk mijdt, wil Anciaux liefst vergeten. Wie tijdens de spitsuren de horden Vlaamse pendelaars heeft gezien, kan maar een ding besluiten: de enige dienst die de politiek de Vlamingen kan bewijzen is het wegtrekken van de hele Vlaamse administratie uit Brussel. En het verhuizen van de zetel van de Vlaamse regering naar Vlaanderen. Over het uitbreiden van de metro richting Wallonië repte Anciaux niet.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Jan Becaus

Jan Becaus (1948) is een voormalig journalist en nieuwsanker van VRT.