fbpx


Niet gecategoriseerd
vergeten vragen

Vergeten vragen van de voorbije week (aflevering 6)
Ook de vorige week zijn er veel vragen gesteld — en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

‘Is een kwarteeuw niet genoeg om een beetje kritische zin te kweken?’

(Aan de journalisten die op 31 juli een stukje hebben gemaakt over de 25ste verjaardag van de dood van Boudewijn en daarbij alleen in warme bewoordingen spraken over de vijfde koning der Belgen. Hoe lang moet een koning dood zijn vooraleer journalisten ook wat aandacht hebben voor de vele schaduwkanten van deze dode vorst?)

‘Oh lieve help, wat is dat nu weer voor iets?’

(Aan ‘stafmedewerker racisme en diversiteit’ Thomas Peeters die in een opiniestukje in De Morgen voorstelt om het volledige juridische apparaat te onderwerpen aan een ‘interculturaliseringprogramma’. Meestal betekenen dit soort vage termen helemaal niets, maar deze klonk toch behoorlijk onheilspellend.)

‘Komt het idee dat de vrouw minderwaardig is vooral daarvandaan, ja?’

(Aan freelancejournaliste Selma Franssen, die een verband ziet tussen de straatintimidatie van vrouwen en het feit dat weinig straten naar vrouwen zijn genoemd: omdat de verdiensten van vrouwen onvoldoende erkend worden in de publieke ruimte krijgen mannen het idee dat vrouwen als stront behandeld mogen worden. Het is bijna grappig hoe er gefocust wordt op dit soort verklaringen, om het vooral niet over andere verklaringen (euhm, godsdienst? islam?) te hebben)

‘Bent u dezelfde persoon die in Het Journaal preekt tegen vliegtuigreizen?’

(Aan Riadh Bahri, die op maandag opdook in het VRT-journaal om de kijkers een standje te geven over het toegenomen vliegtuiggebruik, alleen maar om dinsdag in een Humo-interview een lofzang op het vliegtuig af te steken: ‘Luchtvaart is mijn passie. Er zijn mensen die een paar duizend euro aan een kostuum van Stijn Helsen geven, maar ik spaar liever voor een ticket van Brussel naar Hongkong met Emirates’).

‘Wat onderscheidt jullie eigenlijk nog van een ordinaire roddelrubriek?’

(Aan de redacteurs van VRT en VTM en andere Vlaamse media die driftig beginnen speculeren over het huwelijk tussen Donald Trump en zijn Melania, naar aanleiding van een recent meningsverschil over een basketbalspeler. Alsof dat nieuws is. Alsof het ons iets aangaat. Alsof Vlaamse journalisten dezelfde aandacht hebben voor het liefdesleven van andere wereldleiders.)

‘Hoe gezond vinden we het dat deze juffrouw dweept met het concept martelaarschap?’

(Aan iedereen die de jonge Ahed Tamimi uitriep tot ‘verzetsheldin’ en ‘nieuw gezicht van de Palestijnse zaak’, zonder kritisch te luisteren naar wat Tamimi allemaal uitkraamt over ‘martelaarschap’. De familie Tamimi stond in het verleden trouwens te juichen voor moordaanslagen op Israelische kinderen.)

‘Levert Bart Tommelein dan zo slecht werk?’

(Aan Open Vld, nu enkele MR-prominenten oproepen om naast Mobiliteit, Gezondheidszorg en Buitenlandse Handel ook Klimaat én Energie terug te herfederaliseren.)

‘Is je gezin meesleuren in de illegaliteit dan géén traumatische ervaring voor de kinderen?’

(Aan de Orde van Vlaamse Balies, die een tijdelijke opsluiting voor uitgeprocedeerde gezinnen omschreef als ‘een traumatische ervaring’, zonder een duidelijk alternatief naar voor te schuiven. Het verzet tegen de terugkeerwoningen van Theo Francken beperkt zich blijkbaar tot kamperen op de moral high ground.)

‘Wanneer ontwaart Jan Nolf géén groot complot van de N-VA?’

(Aan de redactie van De Morgen, die er geen graten in zag om de rabiate anti-N-VA-heksenjager Jan Nolf op te voeren om Theo Francken een sinistere samenzwering in de schoenen te schuiven. Om te beoordelen of Nolf geschikt is om objectief te spreken over N-VA’ers volstaat een enkele blik op zijn Twitter-tijdlijn.)

‘Wanneer zijn jullie van een programmapartij veranderd in een stuntpartij?’

(Aan de kapiteins van het N-VA-schip, die deze week een Puigdemont-ballonnetje oplieten: de Catalaanse banneling zou uitgespeeld kunnen worden als lijstduwer op de Europese kieslijst. Aardige stunt in komkommertijd, maar waarom verfrist de N-VA ons niet wat meer met concrete daden en voelbare verandering?)

‘Bent u zelf geen licenciaat in de sociale pedagogiek?’

(Aan Tom Meeuws, die in een Knack-interview verklaarde dat hij weinig sprak over de persoon Bart De Wever, om vervolgens nog vele malen te spreken over de persoon Bart De Wever, inclusief een veralgemenende vergelijking tussen historici en rijkswachters: ‘Jinnih Beels is een echte gendarme, dat zijn straffere figuren dan licenciaten geschiedenis.’)

‘Is het nu officieel te warm om niets te doen?’

(Aan de socialistische vakbond ACOD, die alle stakingsacties aan bruggen en sluizen opschortte, wegens de aanhoudende hitte)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Dominique Laridon

Dominique Laridon studeerde diplomatieke wetenschappen en treurt dagelijks om de ondergang van het Avondland.