JavaScript is required for this website to work.
post

Vergeten vragen van de voorbije week: aflevering 15

Dominique Laridon8/10/2018Leestijd 4 minuten
De vergeten vragen van voorbije week.

De vergeten vragen van voorbije week.

foto © imago/INSADCO/Reporters

Politieke verslaggeving in volle campagnemodus: uren televisie per dag, alle kranten extra bijlagen! En nog worden er enkele vragen vergeten.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ook de voorbije week zijn er veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Hoeveel stelt die titel van “beste burgemeester” eigenlijk voor?

(Aan alle journalisten die Bart Somers in volle campagne blijven vereren met het epitheton ‘beste burgemeester van de wereld’. Het is stilaan gênant, hoe serieus ze die ‘World Mayor Prize‘ nemen. Op de VRT kan het niet over Mechelen gaan of de journalist spreekt zonder zweem van ironie over ‘de stad met de beste burgemeester van de wereld’. Als Somers straks een monsterscore neerzet, mag hij een grote bos bloemen opsturen naar de Reyerslaan.)

In welke eeuw doet u aan politiek?

(Aan Daniël Termont, die in Humo nog eens met smaak vertelt hoe het Ghelamco-stadion er gekomen is: ‘Toen we merkten dat het financiële plaatje te hoog gegrepen was voor Optima, heb ik Paul Gheysens aangesproken op Waregem Koerse. Hij wou iets bouwen in Gent. Ik bood hem het voetbalstadion aan.’ Wat een mooie anekdote uit de 19de eeuw. En wat jammer dat Gheysens die dag geen zin had om in Gent menswaardige sociale woningen te bouwen.)

Waarom hebben jullie geen vertrouwen in ambtenaren die jullie zelf politiek benoemd hebben?

(Aan het bestuur van de Stad Gent (260.000 inwoners), dat nog meer lokale kabinetsmedewerkers te werk stelt dan het bestuur van de Stad Antwerpen (521.000 inwoners). Traditioneel dienen die cabinetards om een politicus bij te staan tegenover de machtige ambtenaren. Maar in Gent zijn de paarse partijen al 30 jaar aan de macht: alle ambtenaren zijn door hen benoemd! Als er ergens géén cabinetards nodig zijn, dan wel in de stad waar de administratie bevolkt wordt door vazallen.)

Wat is er juist zo ‘haalbaar’ en ‘realistisch’ aan het programma van PVDA?

(Aan de 25 bekende Gentenaars die de PVDA in hun volgende stadsbestuur willen, omdat die partij zo’n ‘doortimmerd‘ programma heeft vol voorstellen die ‘haalbaar‘ en ‘realistisch‘ zijn. Dat stadsprogramma bevat onder meer een extra belasting voor bedrijven – die 23 miljoen euro per jaar moet opbrengen -, een verbod op vrachtvervoer per vrachtwagen als er een spoor of kanaal in de buurt is, het aanhalen van de banden met Cuba, een 30-uren werkweek in de stedelijke kinderopvang en een verbod op alle ‘seksistische’ reclame in het Gentse straatbeeld.)

Hoe vaak hebt u als journalist gezwegen omdat het de socialisten op dat moment niet goed uitkwam?

(Aan Gui Polspoel, die in De Ochtend vraagtekens plaatste bij de timing van de VRT-reportage over onbewoonbare sociale woningen in Gent. De campagne had eigenlijk moeten gaan over de zegeningen van het circulatieplan en Polspoel betreurt dat de VRT een nieuw thema in de campagne bracht: dat had op een ander moment moeten gebeuren. Let wel: in dit land gaat deze man door als een journalistiek monument.)

Wijst dit niet op schrijnende bloedarmoede?

(Aan de Provincie Limburg, waar de zogenaamde ‘Diversiteitsprijs’ voor de tweede maal in vijf jaar wordt toegekend aan een telg van het gezin Tiane. Geen kwaad woord over de verdiensten van de zussen Imane en Assia, maar is het niet pijnlijk dat de verdienstelijke allochtonen op korte tijd twee keer in hetzelfde huis gezocht moeten worden? En het is niet dat er in Limburg maar een paar allochtone gezinnen wonen…)

Wanneer gaan jullie het eens over Oosterweel hebben?

(Aan de Antwerpse lijsttrekkers, die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op elk scherm te zien zijn, maar amper vragen krijgen over het gigantische miljardenproject dat de Vlaamse belastingbetaler in de komende jaren moet financieren. Je leest haast nergens iets over wat binnenkort de grootste werf in Europa zal zijn, zelfs niet in de kwaliteitskranten die luchtkwaliteit naar eigen zeggen zéér belangrijk vinden.)

Hoe kunnen wij die kandidaat nog vertrouwen als raadslid?

(Aan Kris Peeters, die met Fatima Ezzarhouni ‘de moeder van een Syriëstrijder’ op een Antwerpse CD&V-lijst zette. Ezzarhouni verliet na enkele optredens het provocatieve theaterstuk ‘Lam Gods‘, omdat een deel van haar moslimgemeenschap niet kon leven met naaktscènes. Blijkbaar staat Ezzarhouni sterk onder de invloed van totalitaire elementen uit de moslimgemeenschap. Hoe zou dat haar functioneren als raadslid bepalen?)

Hoe kan je hierover zo’n lang stuk schrijven zonder één keer te verwijzen naar de islam?

(Aan de journalisten van De Morgen, die – geïnspireerd door de relletjes rond ‘Lam Gods‘ – bijna 2000 woorden bij elkaar schreven over het verzet tegen naakt op de scène. In het hele lange stuk wordt er geen woord gerept over het feit dat een moslima onder druk van geloofsgenoten een productie moest verlaten vanwege het vertoonde naakt. Hallucinant hoe de olifant in de kamer doodgezwegen wordt, zelfs als het de aanleiding voor het stuk was.)

Hoeveel autochtone Vlamingen stemmen er straks nog voor linkse partijen?

(Aan de opiniepeilers, die inschatten dat 45% van de Antwerpse kiezers straks voor N-VA of Vlaams Belang zal stemmen. Als je weet dat de minderheden in Antwerpen stilaan de meerderheid uitmaken en als je ervan uitgaat dat allochtonen afgeschrikt zijn van N-VA en Vlaams Belang, dan moet je de vraag stellen: hoe ziet het electorale plaatje er uit als je alleen autochtone kiezers telt? En wat zegt dat dan over die stad?)

Wat is uw reactie op de nieuwe aantijgingen van Koen Meulenaere?

(Aan Koen Geens, die advocaten van zijn eigen kantoor zou hebben ingeschakeld om het vennootschapsrecht te herschrijven, waarna die advocaten tegen hoge sommen ‘opleidingsdagen’ gaven over de nieuwe wetgeving. Vorige week noemde Koen Meulenaere in zijn Kaaiman-column sprekers, data en locaties van die opleidingsdagen. Er kwam geen reactie van Geens. Nochtans lezen zowat alle journalisten Kaaiman. Om vervolgens te doen alsof ze hem niet gelezen hebben.)

Hoeveel kost het om ‘Zinzen & Van Cauwelaert bij Ivan’ te maken?

(Aan de VRT, die fortuinen besteedt aan rondreizende journalisten, speciale verkiezings-apps en dronebeelden van elk dorp in Vlaanderen. Blijkt dat hun beste, boeiendste en meest geprezen programma bestaat uit twee oude knarren die aan het eind van de avond wat zitten te monkelen over het hele circus. Het programma heeft niet eens een redactie nodig. Walter & Rik zetten de rest zonder enige voorbereiding in de schaduw.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Commentaren en reacties