JavaScript is required for this website to work.

Verwacht het onverwachte

Pieter Jan Verstraete10/10/2020Leestijd 2 minuten
TitelDe honger
AuteurKasper van Beek
UitgeverCargo 
ISBN9789403188003
Onze beoordeling
Aantal bladzijden319
Prijs€ 19.99
Koop dit boek

In 2018 debuteerde de Nederlandse film- en televisieproducent Kasper van Beek met Vogelvrij. De thriller werd goed ontvangen en bereikte de eindselectie van de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Ook zijn tweede nagelbijter, De honger, mag er zijn.

‘Play’, maar dan…

Psychiater en Afghanistan-veteraan Liam Sandberg komt met vrouw en dochter thuis in Amsterdam van een weekeindje in hun buitenverblijf in Limburg. Op de salontafel vinden ze een nieuwe afstandsbediening met een post-it op. Op het briefje staat het woord ‘play’ geschreven.

Als Sandberg op de knop drukt ziet het gezin zichzelf, gefilmd vanuit verschillende standpunten in alle kamers. Iemand heeft hen een jaar lang dag en nacht in de gaten gehouden. Na onderzoek door de politie, vinden ze in het huis zeventien verborgen kleine camera’s.

Wie heeft hen gefilmd en waarom? De politie verricht in het begin vruchteloos sporenonderzoek. Tot rechercheur Isabella Neri — een tijdlang op non-actief met therapie geplaatst — er zich mee gaat bemoeien. En dat tegen het uitdrukkelijk bevel van haar chef in. Zij brengt de zaak echter aan het rollen en komt tot slot op het spoor van een seriemoordenaar.

Verkeerde been

Eenmaal je als lezer de eerste dertig redelijk chaotische bladzijden achter de kiezen hebt, begint de spanning zich geleidelijk aan op te bouwen. Dan wil je doorlezen tot het einde. Regelmatig word je op het verkeerde been gezet door nieuwe ontwikkelingen.

De ware aard van de dader blijft lang onduidelijk. Dat brengt een mooie spanningsboog met zich mee tot aan de ontknoping op een gure winteravond. Het slot is sterk, goed uitgewerkt en verrassend. De plot, ‘verwacht het onverwachte’, is op zich  trouwens bijzonder origineel te noemen. 

De karakters van beide hoofdpersonen, Liam en Isabella, zijn sterk en geloofwaardig neergepoot. Een enkel minpuntje: de meerderen van rechercheur Neri worden te zeer als onbekwame nietsnutten voorgesteld, die niets liever doen dan hun vrouwelijke rechercheur te dwarsbomen. Beantwoordt dat cliché aan de waarheid bij de Amsterdamse politie?

De lectuur van deze onderhoudende thriller kan ik zonder meer aanbevelen. De inhoud lijkt me zo geschikt om te worden verfilmd (zie het beroep van de auteur).

Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

Commentaren en reacties