JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Vlaams Belang uit de Senaat

In de Senaat overleeft het cordon

Pieter Bauwens24/10/2019Leestijd 2 minuten
De Belgische Senaat. Gelieve het reglement enkel te respecteren als het past.

De Belgische Senaat. Gelieve het reglement enkel te respecteren als het past.

foto © Reporter

Vorig week werden in de Senaat de benoemingen van de bureaus van de commissies geregeld. In die bureaus zetelen de voorzitter en de ondervoorzitters van elk van die commissies. Zij moeten de werkzaamheden van de commissies in goede banen te leiden. Maar er hangt ook iets aan vast. De commissievoorzitters krijgen een extra vergoeding plus een (extra) deeltijdse medewerker. Reglement Het reglement …

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Vorig week werden in de Senaat de benoemingen van de bureaus van de commissies geregeld. In die bureaus zetelen de voorzitter en de ondervoorzitters van elk van die commissies. Zij moeten de werkzaamheden van de commissies in goede banen te leiden. Maar er hangt ook iets aan vast. De commissievoorzitters krijgen een extra vergoeding plus een (extra) deeltijdse medewerker.

Reglement

Het reglement is heel duidelijk over de samenstelling van deze bureaus. De verdeling dient te gebeuren volgens de evenredige vertegenwoordiging. Elke stem in een democratie is immers evenveel waard. Volgens de jongste verkiezingsuitslag betekent dit dat het Vlaams Belang recht heeft op het commissievoorzitterschap van één van de drie vaste commissies in de Senaat.

Maar de ‘democratische partijen’ hebben in de Senaat de democratie naar hun hand gezet. De Franstalige partijen en de traditionele partijen hebben het op een akkoordje gegooid om de postjes onder elkaar te verdelen. En wie viel uit de boot? Het Vlaams Belang, toch federaal nog altijd de partij met het op één na meest aantal stemmen, na N-VA. En na N-VA en de (kunstmatig) samengestelde fractie Groen-Ecolo de derde Fractie in de Senaat (met evenveel zetels als PS en MR, maar federaal meer stemmen).

Democratische vernieuwing en burgerschap

De commissies zijn verdeeld onder N-VA, als grootste. Mark Demesmaeker is voorzitter van de Commissie Transversale aangelegenheden.  Tahar Farida (Ecolo-Groen) profiteert van de kunstmatig grote Ecolo-Groen fractie en is voorzitter van de Commissie voor de Democratische Vernieuwing en Burgerschap. Sabine Laruelle (MR) is voorzitter van de Commissie voor de Institutionele aangelegenheden. Vlaams Belang moet tevreden zijn met een troostprijs. Bob De Brabandere is ondervoorzitter van de Commissie voor de Democratische vernieuwing en burgerschap.

Het merkwaardige van het verhaal is daarbij dat de traditionele partijen in de Senaat, voor het eerst een commissie Democratische vernieuwing en burgerschap hebben opgericht. VB-fractieleider Guy D’haeseleer reageerde met cynisme: ‘Is dat in een reflex van zelfkennis, wel wetende dat zij op dat vlak ernstig tekort schieten, of is dit als flauwe grap bedoeld? Men vraagt het zich af. Feit is in alle geval wél dat dit voorval aantoont dat de regimepartijen inderdaad nog heel veel te leren hebben inzake democratische ingesteldheid en burgerschap.’

Andere parlementen

In de andere parlementen die dit land rijk is, zijn parlementsleden van het Vlaams Belang wel voorzitters van commissies. In die parlementen zijn er ook meerdere commissies en wordt het een pak moeilijker om het reglement op te rekken. Zo levert het VB in de Kamer met Ortwin Depoortere de voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken.

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties