Is Vlaanderen groot genoeg?
uit de oudere doos
Doorbraak – 10 oktober 2005 Rondas prikkelt de geesten: Klara, zondag 16 oktober, met Enrico Spolaore.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe maat van de staat. Is Vlaanderen groot genoeg? Enrico Spolaore had het in zijn boek ‘The Size of Nations’ al over de grootte van (natie)staten. Deze Italiaans-Amerikaanse “politieke” econoom dacht behoorlijk na over de relatie tussen economie en de optimale grootte van een land/staat/natie. Hoe klein of hoe groot mag/moet een groot of klein land wel zijn?
Radiomaker Jean-Pierre Rondas sprak met Spolaore, over een economie van de grenzen en een economische analyse van staatsvorming en staatssplitsing.
Deze economische benadering berekent in feite de kost van heterogenïteit: de kost van totaal verschillende preferenties van de bevolkingen van verschillende deelstaten.
Voortdenkend op Montesquieus opvattingen over de wenselijkheid van “een kleine republiek”, constateert Spolaore dat democratisering vaak tot secessies heeft geleid, en dat omgekeerd separatisme en decentralisering kenmerken zijn van democratisering (tegenover de centralisatie eigen aan dictaturen).
In volwassen democratieën, legt Spolaore uit aan Jean-Pierre Rondas, zouden burgers in staat moeten zijn om beslissingen te nemen over grenzen, wat zoveel betekent als beslissingen over “la splitsing”. Ten slotte telt de helft van ’s werelds staten minder inwoners dan Vlaanderen…
In bijlage bij wijzen van opfrissing van het geheugen twee artikels over die materie, eerder dit jaar verschenen in Doorbraak.
Mondialisering rijmt met separatisme (hier klikken)
Kleine natiestaten in een globale wereldeconomie (hier klikken)
Jan Van de Casteele is historicus. Hij was journalist bij Het Nieuwsblad (1989-1999), werd stafmedewerker van de VVB (vanaf 1999) en hoofdredacteur van Doorbraak van 2003 tot 2012. Sindsdien is hij zelfstandig journalist.
De peiling van VTM/HLN zal weinig partijen deugd hebben gedaan. Maar vergeleken met 2014 wijst ze op interessante structurele veranderingen.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.