Vol voor onafhankelijkheid
78ste Vlaams nationaal Zangfeest
De Vlaamse Beweging moet actief een meerderheid werven voor onafhankelijkheid. Dat was de boodschap op het 78ste Vlaams Nationaal Zangfeest.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOpmerkelijke gast op het Vlaams nationaal Zangfeest: de eerste burger van het land, Siegfried Bracke (N-VA). Het was niet de eerste keer dat hij deelnam, wel de eerste keer als eerste burger. Jan Peumans, jarenlang aanwezig,had afgezegd dit jaar. Andere opmerkelijke gasten: Vice-premier Jan Jambon en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Het moet lang geleden zijn dat er een federaal minister aanwezig was op het Zangfeest, zou er ooit een vice-premier geweest zijn? (Benieuwd wat de Franstalige pers daar morgen van zal vinden).
Het Zangfeest is een gekende formule, met heel veel zang en muziekcultuur, maar waar ook uitgekeken wordt naar de boodschap van een ‘verenigde’ Vlaamse Beweging.
Met een hulde aan de vrijwilligers die het Zangfeest mogelijk maken en maakten en een herdenking van Guust Teugels, onlangs overleden icoon in de Vlaamse-Vlaamsgezinde liedbeweging, zo begon de toespraak op het 78ste Vlaams Nationaal Zangfeest in de Lotto Arena in Antwerpen.
Schotland en Catalonië
Volgens Erik Stoffelen, voorzitter van het organiserende Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ), wordt 2015 wordt een belangrijk jaar voor Schotland en Catalonië. In het Verenigd Koninkrijk zijn er dit jaar verkiezingen die de SNP op een centrale positie kan brengen in het parlement in Londen. (De ANZ voorzitter verwees in zijn toespraak naar dit artikel op Doorbraak). Het nipt verloren referendum heeft het streven naar onafhankelijkheid in Schotland niet gesmoord, integendeel: ‘De schandalige en typische bangmakerij op de laatste dagen van hun referendum heeft misschien het verhoopte angsteffect opgeleverd, op lange termijn zal het de Schotse ‘independency’ niet hinderen!’
Ook Catalonië maakt zich op voor belangrijk verkiezingen. ‘Als zich later dit jaar een overweldigende meerderheid uitspreekt voor onafhankelijkheid, zien we met spanning uit naar het democratisch gehalte van de Europese Unie die dit overduidelijk democratisch signaal niet kan blijven negeren!’, beschreef Stoffelen de situatie in Catalonië.
Vlaanderen
Maar er wordt natuurlijk vooral uitgekeken naar wat de ANZ-voorzitter te zeggen heeft over de eigen Vlaamse situatie, zeker nu de N-VA in de regering en zit. Stoffelen hekelde tussen de lijnen het ontbreken van communautaire passages in de regeerakkoorden, maar is er toch gerust in op langere termijn: ‘Als je alle ongelijkheden, onrechtvaardigheden en ondemocratische grendels in een pot steekt, dan gaat deze natuurlijk sudderen zoals een heerlijke pot Vlaams stoofvlees. Voor wie denkt dat het nu peis en vree is in het Belgische huishouden, vroeg of laat vliegt het deksel heviger dan ooit van die Belgische hutsepot. Dit vooruitzicht schrikt ons niet af, integendeel, we kijken er naar uit.’
De ANZ-voorzitter had een duidelijke boodschap voor de Vlaamse beweging: ‘De partijpolitieke kaarten zijn grondig herschud en hiermee wordt volop gespeeld. De niet-partijpolitieke beweging mag niet stilletjes en lijdzaam toezien op dit soms boeiend soms beschamend kaartspel. We moeten van deze legislatuur gebruik maken om het noodzakelijke draagvlak voor onafhankelijkheid te vergroten.’ Het was de centrale gedachte van zijn toespraak. ‘Vele onbesliste en vaak door onze regimepers gedesinformeerde burgers zullen we overtuigen van de meerwaarde van een eigen Vlaamse staat’, klonk het overtuigd.
N-VA
Vlaanderen zou minder moeten besparen waren die transfers minder, klinkt het. Met die argumenten moet het lukken om twijfelaars ‘een autonomiezetje’ in de rug te geven. Want het verhaal van Vlaamse onafhankelijkheid is een positief verhaal volgens Stoffelen.De ANZ-voorzitter gaf ook enkele argumenten mee: de studie van Deutsche Bank die aantoont dat een eigen Vlaamse staat perfect werkbaar is. Een tweede argument is de onwerkbare vergrendelde structuur van België. Een derde de €12 miljard transfers van Vlaanderen naar de andere delen van België. Stoffelen verwees daarbij naar een actie van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) met krasloten tijdens het Zangfeest. (In die actie paste ook de vrije tribune van Guido Moons op Doorbraak).
Tot expliciete kritiek op de N-VA kwam het niet. Eerder de oproep dat de Vlaamse Beweging zich niet moet vermoeien met onderlinge discussies tussen overtuigden, die energie wordt beter gebruikt om niet twijfelaars over de streep te trekken vindt Stoffelen. ‘De overtuigden verschillen in aanpak, in visie, in stijl. Het zij zo, zolang men zich maar niet gaat wentelen in de macht van de Belgische salons en het einddoel, een onafhankelijk Vlaanderen, nooit uit het oog verliest.’ Dat laatste was dan toch een duidelijke verwijzing naar de N-VA en de kritiek van de belgianisering van de N-VA. Bart De Wever zal de boodschap als toehoorder en deelnemer aan het Zangfeest wel begrepen hebben.
Iedereen welkom
Het ANZ wil actief een manifestatie organiseren voor de brede Vlaamse beweging, en ook daar zette de toespraak op in. ‘Vlaamse beweging is niet links of rechts’ klonk het en ook werden alle politici die aanwezig waren verwelkomd. Naast delegaties van N-VA en Vlaams Belang, met voorzitter Tom Van Grieken waren er ook CD&V politici, zoals Michel Doomst en Ward Kennes, die kregen volgende boodschap mee: ‘Enkele parlementsleden hier aanwezig uit staatsbehoudende partijen krijgen morgen banbliksems van hun unitaire partijgenoten. Hun Belgischgezinde moederpartijen verdienen van ons vaak een ezelsstamp, maar wie naar het Zangfeest komt, verdient onze waardering. Sommigen zullen misschien ooit het verschil maken om onze Vlaamse staat te realiseren.’
Hulde voor de koning
Op de republikeinse bijeenkomst, waarin monarchie meestal in een zin voorkomt met ondemocratisch en middeleeuws, huldigde Stoffelen in zijn toespraak een koning. De aanleiding daarvoor is de 200ste verjaardag van de oprichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de gehuldigde vorst is dan ook Willem I: ‘Vandaag huldigen we hier een koning, Willem I. De Gentse universiteit én de Gentse haven hebben veel te danken aan zijn initiatieven.’ Dankzij de inzet van enkele Vlaamsgezinden uit Gent, toen ook een orangistische stad, komt er een standbeeld van Willem I. Volgens de ANZ-voorzitter was die korte periode een belangrijke passage in onze geschiedenis: ‘Ook al was dit koninkrijk maar van korte duur, het wierp alvast tijdelijk een dam op tegen de verwoestende verfransingsmachine die de Franse revolutionairen op ons hadden losgelaten. Wij willen graag in dit speciale herdenkingsjaar de culturele banden met Nederland aanhalen en pleiten uiteraard voor een politieke samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen.’
Vanuit een onafhankelijk Vlaanderen, want dat blijft de focus voor de Vlaamse beweging. Het woord confederalisme viel niet.
Foto (c) ANZ
Categorieën |
---|
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Politici die zelf niet weten waar ze voor staan: ze kunnen mooi vertellen, maar regeren gaat moeilijk.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.