VVB-voorzitter stapt op
Bart De Valck, nu ex-voorzitter van de VVB bij de nieuwjaarsreceptie januari 2018.
foto © Reporters
Bart De Valck stapt op als VVB-voorzitter er groeide een vertrouwensbreuk met het bestuur, maar de vraag blijft: waarheen met de VVB?
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementBart de valck, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) heeft ontslag genomen. Met een boze mail over wat volgens hem allemaal fout loopt in de VVB en een vriendelijk bericht op Facebook, trekt hij de deur achter zich dicht nog voor het einde van zijn tweede termijn als voorzitter. Vanavond (15 november 2018) zal de raad van bestuur van de VVB normaal gezien ondervoorzitter en West-Vlaams provincievoorzitter Hugo Maes aanstellen als interim-voorzitter.
Bart De Valck maakte zijn ontslag zo wereldkundig op Facebook:
‘Gisteren drukte ik voor mezelf op de pauzetoets. Na 37 jaar onafgebroken Vlaams engagement eerst bij het TAK, dan bij de VVB nam ik ontslag als voorzitter van de VVB. Om Bart Maddens te citeren: “De Vlaamse beweging mag wat energieker zijn”. Tijd voor wat anders en meer tijd voor diegenen die me nauw aan het hart liggen. De afdelingen en de militanten kunnen blijvend rekenen op mijn steun en sympathie. Ik kijk uit naar het Witboek voor onafhankelijkheid en de buscampagne.‘
Die laatste zin kan gelezen worden als een sneer naar het bestuur van de VVB, het zijn twee projecten die al lang, al te lang aanslepen binnen de VVB.
Hoewel Bart de Valck twee jaar geleden (2016) duidelijk herverkozen werd als voorzitter van de VVB was noch de eerste, noch de tweede termijn er een zonder hindernissen. Volgens insiders maakte hij iets te gretig gebruik van ‘het prerogatief van de voorzitter’ om een eigen koers te varen. Volgens sommigen een eigengereide koers te varen. De Valck zelf vindt dat hij en de VVB karakterieel niet goed bij elkaar passen.
Persoonlijk en politiek
Een deel van de problemen was ook persoonlijk. We zijn Dag Allemaal niet, maar Bart de Valck heeft een relatie met Barbara Pas, Kamerlid voor Vlaams Belang. Dat tastte volgens enkele leden van de raad van bestuur de geloofwaardigheid aan van De Valck als VVB-voorzitter en, daarmee, van de VVB. Zeker de relatie met de N-VA werd daardoor moeilijker, vonden ze. De stok om de hond te slaan was heel (volgens sommigen te) makkelijk gevonden, via de voorzitter was de VVB een filiaal van het Vlaams Belang. Maar langs de andere kant leven we in een vrij land waar iedereen een relatie mag beginnen met de partner naar keuze. Hoe dan ook zorgde het de voorbije jaren voor spanningen in het bestuur van de VVB.
Laatst nog op 4 november op de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog aan de IJzertoren haalde de VVB-voorzitter het nieuws door in zijn toespraak in te hakken op het cordon sanitaire, met bijzondere aandacht voor Forza Ninove. Volgens vele VVB’ers ongepast op zo’n herdenking en op die plaats. Ze zagen er een bewijs in van hun groeiend vermoeden dat Bart De Valck zich opmaakt voor een politieke carrière binnen het Vlaams Belang. Het opstappen van De Valck zou nu gebeuren omdat dat nog ver genoeg van de verkiezingen in mei 2019 is om aanvaardbaar te zijn. Zoals één van zijn voorgangers VVB-voorzitter Rita de Bont deed, eerst ontslag nemen en later de politieke stap aankondigen. Vlaamsgezinde kiezers zijn gevoelig voor overstappen van ‘de beweging’ naar ‘de politiek’, dat moet netjes gebeuren.
De Valck woont in Vlaams Brabant, een kandidaat op de lijst met bekendheid in de Vlaamse Beweging kan daar een meerwaarde zijn voor Vlaams Belang. In tijden van communautaire stilstand kan dat Vlaamsgezinde kiezers misschien overtuigen om voor het Vlaams Belang te stemmen. Al moet daarbij gezegd worden dat Bart De Valck vooral bekend is bij militante Vlaamse bewegers, minder bij het brede publiek.
Probleem
Bart De Valck zelf ontkent een nakende politieke overstap. ‘Ik heb geen partijpolitieke ambitie’, zegt hij duidelijk aan Doorbraak. Het gepraat daarover is volgens hem een deel van het probleem. ‘Alles wat ik doe of zeg wordt op den duur gezien in functie van “mijn nakende politieke carrière”.’ De reden voor zijn ontslag is eenvoudiger. ‘De VVB is een rustige en voorzichtige organisatie, voor mij mag het met iets meer controverse en korter op de bal zijn. Ik heb na enkele slapeloze nachten en consultatie van enkele vrienden vastgesteld dat ik beter stop. Ik heb me voorgenomen om op mijn 50ste niets meer tegen mijn goesting te doen. Ik doe dat nu om de VVB de kans te geven zich te herpakken. Het is zonder rancune en met een warm hart voor de VVB, maar mijn stijl is anders.’
In zijn Facebookbericht laat Bart De Valck uitschijnen met iets nieuws bezig te zijn, maar daarover wil hij niets kwijt. ‘Ik heb wel wat ideeën, wat ik zal doen, zal ik doen met vrienden en het zal plezant moeten blijven. Maar je hoort nog van me.’ Wij gokken op een soort TAK 2.0, wat ambiance en humor in de Vlaamse beweging.
Verschil
Het verschil in communicatie tussen de ex-voorzitter en het VVB-bestuur over zijn ontslag is opvallend. Het zegt genoeg. Er is duidelijk sprake van een vertrouwensbreuk, al noemt De Valck het zelf een stijlverschil. De VVB is vandaag een beetje op zoek naar de goede weg om in het sterk veranderde Vlaamse politiek landschap politiek relevant te blijven. Beide partijen zijn het er over eens dat Bart De Valck niet de man is om in die periode voorzitter te zijn. De voorzitter die dat wel zal zijn zal keuzes moeten maken welk soort vereniging of beweging de VVB zal zijn in de toekomst.
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Politici die zelf niet weten waar ze voor staan: ze kunnen mooi vertellen, maar regeren gaat moeilijk.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.