JavaScript is required for this website to work.
post

Waar staan Pieter Omtzigt en zijn NSC voor?

Herman Matthijs26/10/2023Leestijd 3 minuten
Pieter Omtzigt (NSC) tijdens de voorstelling van zijn partijprogramma.

Pieter Omtzigt (NSC) tijdens de voorstelling van zijn partijprogramma.

foto © Belga Image

In de strijd om de eerste plaats zal de NSC van Pieter Omtzigt moeten knokken met de rechts-liberale VVD.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Er is lang op gewacht, maar nu is het er: Pieter Omtzigts partijprogramma voor het NSC, het Nieuw Sociaal Contract. De titel zegt al iets: Beter bestuur van Nederland. Een overzicht.

Milieu

Omtzigt wil de land- en tuinbouw niet zo snel laten vallen als de linkse partijen. Niet stikstof is bepalend maar wel de algemene staat van de natuur. Het bestaande klimaat-, stikstof – en groeifonds mogen naar de prullenmand. Wel vindt de partij dat het stikstofgehalte substantieel verlaagd moet zijn tegen 2035. Maar die verlaging kan niet alleen komen van het platteland en de landbouw.

Nederland moet ook twee nieuwe kerncentrales krijgen en een uitgebreid stelsel van windparken op zee. Het NSC wil geen nieuwe zonneparken, maar wel geld voor zonnepanelen op de huizen. Luchthaven Lelystad mag niet worden uitgebreid en Schiphol is vol. En, beslist electoraal niet onbelangrijk: de NSC is tegen een kilometerheffing.

Bestuur

Ondanks de titel van het partijprogramma zijn Omtzigts voorstellen voor beter bestuur eerder beperkt: een Grondwettelijk Hof (vergelijkbaar met het onze) en een regeerakkoord dat beperkt wordt tot hoofdlijnen. Dit laatste is ook het voorstel van de BBB.

Verrassend is wel het voorstel van Omtzigt om de 150 leden van de Tweede Kamer te laten verkiezen in een Angelsaksisch systeem van districten. Als dat er ooit komt is dat de doodsteek voor de vele kleine partijen bij onze noorderburen. Het zou in één klap de problematiek van de versnippering oplossen. Al is er daarvoor wel een tweederdemeerderheid nodig.

Opmerkelijk: het NSC wil de koning en de monarchie behouden maar de fiscale uitzonderingen voor de oranjes laten verdwijnen. Daarmee valt nog maar eens op dat nogal wat Nederlandse politieke partijen blijkbaar willen praten over de rol van het koningshuis. Alleen de VVD en het CDA willen het behoud van het huidige systeem.

Omtzigt wil ook meer geld voor de regio’s buiten de randstad, die volgens hem de afgelopen jaren door de Haagse politiek zwaar verwaarloosd zijn. Ook op dit punt staat hij op dezelfde lijn als de BBB.

Buitenland

De partij sluit zich aan bij vele anderen om snel werk te maken van het verwezenlijken van de NAVO-richtlijn om 2 procent van het bbp aan defensie-uitgaven te besteden. De Europese Unie moet voor het NSC zeer kritisch bekeken worden, zeker als het over milieu en landbouw gaat.

Migratie

Ook Omtzigt is inzake migratie zeer streng: Nederland mag per jaar nog maar maximaal 50.000 migranten opvangen. Dat is een flink stuk minder dan momenteel het geval is. De Nederlandse politiek heeft blijkbaar op dat punt de les begrepen. Dat strenge migratiestandpunt deelt het NSC met de VVD, de BBB, de PVV en anderen.

Geld

De partij besteedt nogal wat aandacht aan de bestaanszekerheid van de burgers. Gezien de toestand van de openbare financiën is het NSC tegen belastingverlagingen. Er zijn wel een paar opmerkelijke nieuwe belastingen: een suikertaks, hogere btw op hotels en vakantieparken en een belasting voor rijke Nederlanders met domicilie in fiscaal aantrekkelijke landen (bijvoorbeeld Monaco). Maar hoe dat laatste moet of kan, is niet duidelijk. Nog opvallend: het NSC is tegen gratis kinderopvang maar de kraamzorg wordt wel gratis.

Omtzigt gaat ook voor minder bureaucratie en minder marktwerking in de zorg. De tandheelkunde komt terug in het basispakket en gaat dus weg van de vrije markt.

Conclusie

In de peilingen staat de NSC al een hele tijd tussen de 24 en de 28 zetels. Het ziet er naar uit dat Omtzigt om de eerste plaats zal moeten knokken tegen de rechts-liberale VVD. Het linkse kartel volgt iets verder en de PVV staat op 20 zetels.

In het programma van Omtzigt zitten vele oude rechtse CDA-principes en daarmee zal de groep Timmermans-Klaver niet blij zijn. Het valt immers op dat van de vijf politieke partijen die meer dan tien zetels halen in de peilingen er maar liefst vier zijn (VVD, PVV, BBB en NSC ) met een eerder rechts programma. De kans dat Nederland ook een eerder rechtse regering krijgt is dus tamelijk reëel.

Intussen houdt het NSC er nog altijd de spanning in. Wie de kandidaat minister-president is voor deze partij, blijft een alsnog goed bewaard geheim.

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Commentaren en reacties