fbpx


Buitenland

Wat is Boris Johnson stil
Het is eens wat anders. De hele Britse media hebben de mond vol van het feit dat een politicus niets zegt. Boris Johnson, de excentrieke burgemeester van Londen, staat er namelijk om bekend om dingen te zeggen die hij beter voor zich zou houden. 

Mompelend en van een door typische keelklanken voorzien ‘upperclass’ Engels accent begaat hij regelmatig wat flaters. Zoals die keer dat hij op een bijeenkomst voor holebirechten het in een toespraak over ‘Arsenal’ had en daarmee vooral verwees naar anale seks. Of zijn opmerking dat vrouwen alleen maar naar de universiteit trekken om er een man te vinden. In 2005 was hij zo eerlijk om toe te geven dat hij David Cameron als kandidaat-voorzitter van zijn partij steunde puur uit ‘cynisch eigenbelang’. Recenter, in juni 2015, vroeg hij tijdens een debat aan een vragensteller in het publiek waarom hij niet eens de moeite deed om recht te staan. De man in kwestie was een rolstoelpatiënt. Het is slechts een greep uit het ruime aanbod misplaatste opmerkingen. En desondanks alles houdt het Britse publiek van hem. Peilingen wijzen aan dat de Conservatives meer sympathie zouden oproepen, mocht de witharige Johnson de partij leiden. Hij is immers populair bij alle kiezersgroepen. En net daarom kijkt iedereen nu naar hem.

David Cameron verkoopt nu aan de Britse bevolking zijn binnengehaalde pakket na de onderhandelingen met EU-topman Donald Tusk. Maar het onthaal van de voorwaarden in het Verenigd Koninkrijk is lauw. Zowel voor- als tegenstanders van de Europese Unie vinden dat Cameron een hoop borrelnootjes voorschotelt aan de Britten. De eurofielen verwijten hem het Britse lidmaatschap in gevaar te brengen om…ja…niets. De eurosceptici vinden het dan weer een bewijs van dat ‘Brussels’ de Britten niets gunt. De opiniepeilingen, die – ondanks hun falen tijdens de laatste Lagerhuisverkiezingen – nog steeds een heilige status geniet in het land, tonen een nek-aan-nek-race tussen de voor- en tegenstanders. Op dit moment zijn de mensen die lid willen blijven van de Europese Unie nog aan de winnende hand, maar het ‘Leave’-kamp nadert hen met rasse schreden. 

Uitnodiging van Cameron

Boris Johnson neemt in de balans van de weegschaal een belangrijke plaats in. Hij zou de twijfelende kiezer naar het ene of het andere kamp kunnen lokken en zo het lot van het EU-lidmaatschap kunnen bepalen. Indien hij voor het ‘Leave’-kamp gaat dan daagt hij meteen ook zijn voorzitter en zittende premier uit. Want in het geval dat de bevolking voor een Brexit kiest, is de positie van David Cameron niet langer houdbaar wat de deur van Downing Street 10 zou kunnen openen voor Johnson. David Cameron, die gelooft in het Britse EU-lidmaatschap, is zich daar sterk van bewust en er wordt nu al een tijd gefluisterd dat hij Boris zou uitnodigen om de post van Buitenlandse Zaken in te nemen om hem in zijn kamp te krijgen. Indien Johnson zich inzet voor de ‘Stay’-campagne dan zet hij zich ook in voor het redden van die andere Unie, de Britse. Het ziet er immers sterk naar uit dat de Schotten een Brexit niet zomaar zullen aanvaarden en dat men dan een tweede onafhankelijkheidsreferendum eist.

‘Alle eyes are on Boris’ en voorlopig spuit die echter mist rond zijn standpunt waarbij hij de inspanningen van Cameron slaat en zalft.


Deze tekst verscheen eerder op Knack.be.

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.