fbpx


Geen categorie

Wat we zelf doen

congres N-VACD&V lanceert een verkiezingsideetje voor lagere belastingen en krijgt prompt vanuit de Hoge Raad van Financiën de wind van voren. Twee dagen later kakelt SP.A een gelijkaardig ei de wereld in. CD&V zou de hogere inkomens bevoordelen, SP.A geeft de middeninkomens een cadeau. Maar niemand weet echt hoe dit budgettair zal uitpakken. Vandaar de nogmaals terechte opmerkingen van de commentatoren van de kranten en de bloggers: waarom kunnen al die kiesbeloften, waarom kan het kiesprogramma van elke partij niet tegen het economische lamplicht gehouden worden door een studiebureau? Waarom laten de partijen de begrotingsweerslag en de economische haalbaarheid niet onderzoeken van al dat moois?

De Standaard polste het Planbureau om zoiets te doen, en kreeg een neen. Wat niet te verwonderen is. Het Planbureau is een verlengstuk van de establishment-partijen en die houden de beloften liefst zo verhuld mogelijk. Zij willen niet riskeren om door de cijferaars teruggefloten te worden.

N-VA kan hier ‘Verandering voor Vooruitgang’, de verkiezingsslogan, toepassen. Bart De Wever en oude en nieuwe medestanders, voeg de daad bij het woord. Leg je eigen programma en de programma’s van de andere partijen simpelweg voor en betaal het zelf uit de ruime partijbegroting. Laat het werk over aan bonafide economen, bonafide studiecellen van economen en/of een coalitie van bollebozen (om te vermijden dat het welles-nietes losbarst over ‘niet ernstig nemen, ’t zijn flaminganten – Vives, ’t zijn kapitalisten – Itinera, ’t zijn er van de vakbond – Hiva, ’t zijn er van de Vlaamse regering – Idea, -enzovoort’).

Omwille van de baanbrekendheid: stel de vraag ook aan de studiedienst van de PS, waar elke Vlaamse politicus schrik van heeft – want daar werkt degelijk volk – en niet in slaagt om zelf een dergelijke machine een lijf, handen en hersenen te geven.

Guy Clémer van de studiedienst van N-VA en zijn kameraad Johan Van Overtveldt kennen als uitstekende economen, en netwerkers sedert 40 jaar in die wereld, de branche van economen en stuidiediensten in binnenland en buitenland als hun broekzak, en hebben voor dat onderdeel van ‘Verandering voor Vooruitgang’ de telefoonnummers en de namen bij de hand.

Foto: © N-VA

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Frans Crols

Frans Crols was hoofdredacteur en directeur van het economisch magazine Trends en na zijn 65 werd hij vrije pen van ’t Pallieterke, Tertio en Doorbraak.