fbpx


Onderwijs
Nederlands

Weyts: ‘Taalvereiste docenten hoger onderwijs wordt afdwingbaar’
De Vlaamse regering keurde net voor de paasvakantie het nieuwe onderwijsdecreet goed. Tussen de overlegmomenten over coronamaatregelen door vond minister Ben Weyts (N-VA) de tijd om een fijn detail te regelen, dat er op wijst dat de plaats van het Nederlands in het hoger onderwijs zou moeten verstevigen: anderstalige docenten moeten Nederlands leren, anders komen ze niet meer in aanmerking voor een lesopdracht. Gevoelige aanscherping De soep wordt echter niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Concreet moeten anderstalige…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De Vlaamse regering keurde net voor de paasvakantie het nieuwe onderwijsdecreet goed. Tussen de overlegmomenten over coronamaatregelen door vond minister Ben Weyts (N-VA) de tijd om een fijn detail te regelen, dat er op wijst dat de plaats van het Nederlands in het hoger onderwijs zou moeten verstevigen: anderstalige docenten moeten Nederlands leren, anders komen ze niet meer in aanmerking voor een lesopdracht.

Gevoelige aanscherping

De soep wordt echter niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Concreet moeten anderstalige docenten met een lesopdracht aan een Vlaamse universiteit of hogeschool binnen de vijf jaar het B2-niveau halen voor Nederlands. Met een B2-taalniveau heb je talige zelfstandigheid, en kan je bijvoorbeeld vlot gesprekken voeren in het Nederlands.

Volgens Weyts is dit een gevoelige aanscherping van de bestaande taalvereiste. ‘In theorie bestaat er al langer een Nederlandse taalvereiste voor docenten in het hoger onderwijs. Ze moeten geen lesgeven in het Nederlands, maar ze moeten zich de bestuurs- en omgangstaal van Vlaanderen wel eigen maken. In de praktijk bleef deze vereiste echter vaak dode letter. Er was namelijk geen stok achter de deur. Daardoor konden docenten die dit naast zich neerlegden gewoon verder blijven lesgeven.’

Geen Nederlands, geen lesopdracht

Dit was al langer een doorn in het oog van menig Vlaams-nationalist die begaan is met de taalproblematiek in het hoger onderwijs. Weyts legt uit hoe hij de taalvereiste afdwingbaar heeft gemaakt. ‘Nu hebben we die stok achter de deur voorzien. Anderstalige docenten zullen in de toekomst geen lesopdracht meer kunnen krijgen wanneer ze na vijf jaar nog steeds het vereiste B2-niveau van het Nederlands niet halen. Wanneer een personeelslid van een Vlaamse universiteit of hogeschool al langer dan vijf jaar aangesteld is, kan hij of zij alleen nog een onderwijsopdracht uitoefenen met voldoende kennis van het Nederlands.’

Op vijf jaar tijd koelt de soep natuurlijk wel wat af. Is die periode niet wat al te ruim opgevat?
De taalvereiste is in elk geval niet langer vrijblijvend‘, antwoord Weyts. ‘We verwachten dat docenten die hier jarenlang leven en werken onze taal leren. We kunnen begrip opbrengen voor het feit dat dit niet van de ene dag op de andere gaat, maar op vijf jaar moet dit mogelijk zijn. En als dat niet lukt, dan zijn lesopdrachten niet meer mogelijk. Helder en redelijk.’

Over hoeveel docenten het in de praktijk gaat, is niet bekend.

[ARForms id=103]

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.