Enthousiasme voor Vlaamse onafhankelijkheid
Witboek plaatst onafhankelijkheidsdebat op de voorgrond
Tom Garcia (r) in gesprek met VVB-voorzitter Hugo Maes (l) over het Witboek Vlaame Staatswording (op de voorgrond)
foto © Vlaamse Volksbeweging
Wanneer wordt Vlaanderen onafhankelijk, en welk Vlaanderen? Het Witboek Vlaamse Staatswording van de VVB wil daarop een antwoord geven.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe Vlaamse Volksbeweging (VVB) wil het debat over Vlaamse onafhankelijkheid opnieuw op de politieke agenda plaatsen. Met het Witboek Vlaamse Staatswording wil ze niet enkel het hoe of waarom in de kijker zetten. Ook de vraag wat voor Vlaanderen de Vlaamse beweging wil, moet gesteld worden.
Scotlands Future
In de aanloop naar het Schotse onafhankelijkheidsreferendum van 2014 maakte de Schotse overheid een ‘White Book’ Scotlands Future; Your Guide to an independent Scotland. Na een eerste hoofdstuk over The case for independence, volgen negen hoofdstukken over de invulling van dat onafhankelijke Schotland. Het Witboek sluit af met Vragen en Antwoorden en bijlagen. 670 bladzijden over het onafhankelijke Schotland die zakelijk moeten overtuigen.
De contacten met de Schotse onafhankelijkheidsbeweging deden bij de Vlaamse Volksbeweging het idee ontstaan om dat voorbeeld te volgen en een Witboek Vlaamse staatsvorming te maken. Het Witboek moest, naar Schots voorbeeld, een blauwdruk geven van het ideale pad naar Vlaamse onafhankelijkheid. Binnen de VVB dacht men aan vier pijlers: een aanbod aan de Vlaamse natie, een memorandum voor de Vlaamse politiek, een concreet stappenplan en een verbreding van het draagvlak.
Bij de uitwerking tekenden zich de contouren van een encyclopedie uit en later een te hermetisch werk, inhoudelijk sterk, maar te technisch. Er groeiden vragen binnen de VVB. Uiteindelijk werd het Witboek herdacht en herschreven door Tom Garcia. De basis was de eerste aanzet en enkele scherpe vragen, het resultaat is een bescheidener, leesbaar werk voor een breed publiek.
Welk Vlaanderen?
In het Witboek is de vraag niet langer óf Vlaanderen onafhankelijk wordt, maar wanneer dat zal zijn en vooral hoe dat onafhankelijke Vlaanderen er dan moet uitzien. Vooral dat laatste is iets dat de Vlaamse beweging achtervolgt. Die beweging is voornamelijk politiek rechts georiënteerd. Wie eerder links is bedankt dan voor de steun aan de vorming van een in hun ogen rechts Vlaanderen. Maar is dat zo? Wat voor Vlaanderen wil de Vlaamse Beweging realiseren?
In het Witboek wordt resoluut gekozen voor een inclusief, sociaal en gastvrij project. Iedereen, zonder uitzondering, die in Vlaanderen woont en leeft wordt uitgenodigd en aangemoedigd om mee te bouwen aan een sterke, hechte en open samenleving. Daarvoor wordt een beroep gedaan op zowel de politiek, het verenigingsleven, als de burger zelf. Iedere Vlaamse burger kan namelijk naar eigen vermogen meewerken en bijdragen aan dit staats- en gemeenschapsvormend project.
Witboek-werkboek
Het Witboek is geen pasklaar handboek met antwoorden en oplossingen in verband met de Vlaamse onafhankelijkheid. De Vlaamse Volksbeweging wil na een veel te lange periode van communautaire stilstand opnieuw vaart brengen in de reis naar Vlaamse onafhankelijkheid. Want Vlaamse onafhankelijkheid blijft voor de VVB de enige werkbare basis voor een sterk, sociaal en democratisch Vlaanderen. Het doel is om een hechte gemeenschap te bouwen, die haar leden beschermt en bijstaat in een sterk veranderende en globaliserende wereld. Het middel daartoe is het vormen van een onafhankelijke en soevereine Vlaamse staat.
Het Witboek is bedoeld als een inspiratiebron, een gids voor wie op het terrein staat. ‘Met dit Witboek bieden we de basis een verhaal om te vertellen, een kapstok om acties en evenementen aan op te hangen, een referentie om op terug te vallen als geïnteresseerden vragen stellen. Het is ook het verhaal dat de VVB wil brengen en uitbouwen de komende jaren, volledig in de geest van de “Ja voor Vlaanderen”-campagne en als tegengewicht voor de verharding van het debat en de samenleving in het algemeen.’ Zegt Tom Garcia.
Mobilisatie
Met het Witboek wil de VVB haar rol als Vlaamse drukkingsgroep blijven spelen. De VVB eist van de Vlaamse politici in deze legislatuur concrete stappen als voorbereiding van de onafhankelijkheid. Ondertussen wil de VVB ook niet blind zijn voor de meest acute gebreken in het Belgische systeem. Ze blijven ijveren en strijden voor onder meer het afschaffen van de faciliteiten, het breken van de grondwettelijke grendels en het naleven van de taalwetgeving in Brussel.
Het Witboek moet een uitnodiging zijn om het gesprek aan te gaan in de lokale afdelingen van de VVB, maar ook met andere verenigingen. Een uitnodiging om die Vlaamse Onafhankelijkheid opnieuw vooraan in het politieke debat te krijgen. Tom Garcia vat uiteindelijk samen: ‘De uiteindelijke bedoeling van het Witboek is om mensen te motiveren, enthousiasmeren en mobiliseren voor de Vlaamse zaak.’
Het Witboek Vlaamse Staatswording kan je hier als PDF downloaden of je kan het bestellen bij de VVB
Categorieën |
---|
Tags |
---|
Personen |
---|
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Stel je voor: erkenning vragen voor de wetten op je grondgebied. Taalwetten dan nog, hoe bekrompen! Gelukkig is er de Franstalige flexibiliteit!
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.