JavaScript is required for this website to work.
post

Wordt Lenin president in Ecuador?

Tex Van berlaer23/2/2017Leestijd 3 minuten

Ecuador moet opnieuw naar de stembus. Lenín Moreno, huidig vice-president, is favoriet om Rafael Correa op te volgen. Een stand van zaken.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het was nagelbijten voor presidentskandidaat Lenín Moreno. De huidige vice-president van Rafael Correa strandde zondag op enkele tienden van een procentpunt van een overwinning in de eerste stemronde. Omdat hij de vereiste grens van veertig procent net niet haalt, volgt een tweede ronde in april. Tijdens die beslissende stembusslag zal hij het rechtstreeks opnemen tegen Guillermo Lasso, de kandidaat van de liberale oppositie. Voorlopig blijft Moreno, die de voortzetting van het huidige regime incarneert, favoriet. Maar wie is deze man met de opvallende voornaam?

Qua politieke visie deelt Lenín Moreno (63) weinig met Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën. Wat beide heren wél gemeen hebben, is het gebruik van een rolstoel. Moreno raakte verlamd aan beide benen na een overval in 1998. Toen hij in de vroege ochtend een bakkerij verliet, werd hij plots onder schot gehouden door twee mannen, waarvan één op zijn rug vuurde. Het voorval tekende zowel zijn persoonlijke als politieke leven. Moreno was immers de drijvende kracht achter de zogenaamde ‘Ley de Capacidades’ (Beperkingenwet), waarbij verregaande verbeteringen voor mensen met een handicap wettelijk werden vastgelegd. Hij schreef eveneens enkele boeken die men kan classificeren onder het genre zelfhulp, waarbij zijn figuurlijke wederopstanding inspirerend moet werken.

In 2013 schopte Moreno het tot Speciale VN-gezant voor personen met een handicap. Zijn taak bestond erin gelijkaardige initiatieven als die van Ecuador te promoten bij andere lidstaten. Of die wet een werkelijk verschil kon maken voor de duizenden Ecuadorianen met een fysieke beperking blijft evenwel de vraag. Critici beklagen geregeld de concrete invulling van de speciale maatregelen. De media-aandacht voor die internationale topjob legde hem in ieder geval geen windeieren in eigen land.

Graaicultuur

Tot voor kort was het niet eens zeker of Moreno überhaupt kon meedingen naar het presidentschap. Tegenstanders vreesden even dat huidig president Correa zijn Boliviaanse ambtgenoot Evo Morales zou kopiëren. Die wilde zijn toegelaten ambtstermijn laten verlengen door middel van een referendum – een plebsciet dat Morales overigens verloor. De linkse Correa zag hier vorig jaar finaal van af. Niet vanwege democratische overwegingen, maar omwille van zijn familie. Hij gaat zijn zoon en vrouw, de Belgische Anne Malherbe Gosseline, achterna en zal naar eigen zeggen een achterstand van tien jaar lectuur komen ophalen bij ons in België.

De verkiezingen in april zijn niet enkel belangrijk voor de Ecuadorianen. Dat zijn ze ook voor een Australiër in Londen. Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, woont nu al vier jaar binnen de muren van de Ecuadoraanse ambassade in de Britse hoofdstad. Zijn lot ligt in de handen van de nieuwe president. Moreno beloofde reeds het gevoerde gastvrijheidsbeleid van Correa voort te zetten. Wint oppositielid Guillermo Lasso, dan lijken de dagen van de kluizenaar geteld.

En hoe zit het dan met die voornaam? Volgens The Guardian kreeg hij die van zijn vader, een leraar met een zwak voor een van de grondleggers van het Russisch communisme. Gezien de loopbaan van zoon Lenín, die zijn professionele carrière begon als succesvol zakenman, lijkt het er echter op dat men niet moet vrezen voor een nieuw rood gevaar in Zuid-Amerika.

De enige domper voor vermogende publieke functionarissen in Ecuador is de ja-stem in een referendum dat gelijktijdig met de eerste ronde van de presidentsverkiezingen werd gehouden. Het voorstel? Dat mensen met publieke mandaten niet langer geld mogen parkeren in belastingparadijzen à la Kaaimaneilanden. Of hoe ieder land een manier heeft om de eigen graaicultuur aan te pakken.

Ondertussen slijpen links en rechts de messen voor een boeiende verkiezingsstrijd. Gaat Ecuador de weg op van Argentinië en Brazilië, waar links onlangs de duimen moest leggen voor rechtse leiders als Macri en Temer? Of blijft het op de lijn van Bolivia en Venezuela? Wordt vervolgd op 2 april.

 

Foto: © Reporters (President Rafael Correa (r) en voormalig Vice President Lenin Moreno (l))

Tex Van berlaer is freelance journalist voor o.a. Knack, Mondiaal nieuws en Periodista político.

Commentaren en reacties