JavaScript is required for this website to work.
post

Yes voor Schotland (en Vlaanderen)

Pieter Bauwens21/9/2013Leestijd 2 minuten

Duizenden voorstanders van een onafhankelijk Schotland kwamen zaterdag 21 september op straat in Edinburgh voor de tweede March for independence. Voor het tweede jaar op rij was er ook een Vlaamse delegatie.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 18 september 2014 trekken de schotten naar de stembus voor een referendum over Schotse zelfstandigheid. De vraag die ze dan voorgeschoteld krijgen is: ‘Should Scotland be an independent country?‘ De ‘YES’ campagne loopt al meer dan een jaar. Een onderdeel van die campagne is een betoging en een meeting in Edinburgh. Volgens de organisatoren waren er zaterdag 20 000 tot 30 000 betogers, de politie telde er zo’n 8 000. Aan het einde werden de betogers toegesproken door onder meer de Schotse premier Alex Salmond van de onafhankelijkheidspartij SNP. Volgens de Schotse eerste minister moeten de beslissingen over wat in Schotland gebeurt, genomen worden door mensen die wonen en werken in Schotland, niet door het verafgelegen Westminster.

Ook de voorzitter van de overkoepelde vereniging ‘Yes Scotland’ Blair Jenkins nam het woord in Edinburgh. Volgens Jenkins moeten de betogers de tijd nemen om hun landgenoten te wijzen op de feiten, ‘dan kan iedereen zien dat een Yes-stem zinvol is, voor hen individueel en voor Schotland.’ De betogers werden opgeroepen om met nog meer ijver de straat op te gaan om de Schotten te overtuigen volgend jaar ‘Yes’ te stemmen.

Poll

Die oproep van Jenkins zal nodig zijn als we de Schotse zender Stv moeten geloven. Een poll in opdracht van de Schotse zender geeft aan dat 31% van de Schotten op dit moment yes zou stemmen, en 59% no, 10% van de ondervraagde Schotten zei onbeslist te zijn. Maar de peilers zijn het grondig oneens in Schotland. Volgens een peiling van The New Statesman zit het Yes-kamp in de lift. Met 44% voorstanders van Schotse onafhankelijkheid (bij 10% onbeslisten) zouden ze het referendum winnen. 

Vlaamse delegatie

Vorig jaar was er een opgemerkte Vlaamse delegatie en dat was dit jaar niet anders. De Vlaamse Volksbeweging (VVB) was ook dit jaar met een uitgebreide groep aanwezig in Edinburgh. Volgens voorzitter Guido Moons is het belangrijk de Schotten te steunen in hun onafhankelijkheidsstrijd. ‘Wij hebben ons samen met de Catalanen en de Schotten geëngageerd in EPI. We willen elke gelegenheid te baat nemen om in Europa het signaal te geven dat er een kentering aan de gang is. Onafhankelijkheid is geen hersenschim van enkele nationalisten, neen zowel in Schotland als in Catalonië en Vlaanderen zie je dat er iets verandert.’

In aanloop naar de verkiezingen van 2014 tekenden ook de V-Partijen present. Volgens senator Elke Sleurs (N-VA) is het belangrijk dat ze de Schotten komen steunen: ‘N-VA is een gemeenschapspartij. Ons partijprogramma gaat nog altijd uit van het Europa der volkeren, dus uiteraard steunen wij elke Europese regio die haar gemeenschap wil uitbouwen en verzelfstandigen. Er waren in Edinburgh ook Tirolers, Catalanen, Corsicanen. Er wordt ook een Europese petitie georganiseerd om een signaal te geven aan de EU en daar staan wij achter.’

Ook zes parlementsleden van het Vlaams Belang stapten mee op in Edinburgh. Senator Bart Laeremans is één van hen, ook hij ziet een kentering: ‘De beweging neemt toe in kracht, zowel in Catalonië als in Schotland en Vlaanderen. 2014 kan een sleuteljaar worden voor die drie Europese naties. Als de Schotten slagen dan wordt onafhankelijkheid voor ons veel waarschijnlijker. De Schotten kunnen, met de steun van London het pad effenen om onafhankelijk te worden en lid van de EU te blijven. Als dat gebeurt, hebben de tegenstanders van Vlaamse onafhankelijkheid bij ons alweer een argument minder.’

De Vlaamse delegaties genoten in Edinburgh van de positieve sfeer en zagen dat het ja-kamp er ondanks tegengestelde peilingen vol vertrouwen is in een overwinning volgend jaar in september.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties