fbpx


Niet gecategoriseerd

Zalig kerstfeest
U hebt ze waarschijnlijk ook al ontvangen, die kaartjes met ‘Season’s Greetings’ en een besneeuwd landschap met dennenbomen, lichtjes en glimmende ballen. Alles wat op kerstdag lijkt, maar het niet wil of mag zijn. Als ik naar buiten kijk ziet het Season er toch wat anders uit. Des winters als het regent, is hier meer gewoon dan die idyllische sneeuwlandschappen die doen dromen van een ander klimaat.. Die Engelse formulering ‘Season’s Greetings’ is zeker niet toevallig. Zeg nu zelf, zou u in deze koude, donkere, natte tijden een kaartje sturen met : ‘Beste seizoenswensen’. En dat het nog lang koud, donker en nat mag zijn. Die ‘Season’s Greetings’ dat slaat werkelijk nergens op als je het mij vraagt.

Hoe komen ze erop, dat vraagt een mens zich af. Wie gaat op zoek naar een formulering die de schijn moet hooghouden dat de kerstsfeer erin zit, zonder ook maar ergens naar kerst te verwijzen. Het moet politiek correct zijn. Zeg nu zelf Kerstmis, niet iedereen is gelovig, wie weet beledig je ongewild wel iemand door een kerstkaartje. Of wie weet schrikt het niet- of andersgelovige klanten af als je als je kerstwensen aan je winkel hangt… zo moet het toch ontstaan zijn. Zelfcensuur als uiting van politieke correctheid. Dat niemand er ooit aan gedacht heeft om dan maar een nieuwjaarskaartje te sturen… Maar dat is dan waarschijnlijk te beledigend voor wie op dat moment geen Nieuwjaar viert.

‘Zalig kerstfeest’ betekent toch zoveel meer dan ‘Seasons’s Greetings’. Wat klinkt er al niet mee in een kerstwens: vrede, geluk, hoop, gezelligheid, familiegeluk,… Dat zegt toch zoveel meer dan die doorweekte ‘seizoensgroeten’. Wie zich door die kerstgroeten beledigd voelt, die, ja daar is toch wat mee… Je hoeft toch niet gelovig te zijn om gevoelig te zijn voor de boodschap en de sfeer van Kerstmis. Alsof enkel gelovigen met de familie kerstkalkoen verorberen. Neen, het is een feestelijke dag vandaag in onze contreien. Wat je obediëntie ook moge zijn, wij wensen je een zalig kerstfeest!

Zalig kerstfeest!

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak