JavaScript is required for this website to work.
post

Zalig kerstfeest

Pieter Bauwens24/12/2014Leestijd 2 minuten

Neen van Doorbraak krijgt u geen ‘Season’s Greetings’. Van ons een ouderwetse kerstwens, dat betekent gewoon meer.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

U hebt ze waarschijnlijk ook al ontvangen, die kaartjes met ‘Season’s Greetings’ en een besneeuwd landschap met dennenbomen, lichtjes en glimmende ballen. Alles wat op kerstdag lijkt, maar het niet wil of mag zijn. Als ik naar buiten kijk ziet het Season er toch wat anders uit. Des winters als het regent, is hier meer gewoon dan die idyllische sneeuwlandschappen die doen dromen van een ander klimaat.. Die Engelse formulering ‘Season’s Greetings’ is zeker niet toevallig. Zeg nu zelf, zou u in deze koude, donkere, natte tijden een kaartje sturen met : ‘Beste seizoenswensen’. En dat het nog lang koud, donker en nat mag zijn. Die ‘Season’s Greetings’ dat slaat werkelijk nergens op als je het mij vraagt.

Hoe komen ze erop, dat vraagt een mens zich af. Wie gaat op zoek naar een formulering die de schijn moet hooghouden dat de kerstsfeer erin zit, zonder ook maar ergens naar kerst te verwijzen. Het moet politiek correct zijn. Zeg nu zelf Kerstmis, niet iedereen is gelovig, wie weet beledig je ongewild wel iemand door een kerstkaartje. Of wie weet schrikt het niet- of andersgelovige klanten af als je als je kerstwensen aan je winkel hangt… zo moet het toch ontstaan zijn. Zelfcensuur als uiting van politieke correctheid. Dat niemand er ooit aan gedacht heeft om dan maar een nieuwjaarskaartje te sturen… Maar dat is dan waarschijnlijk te beledigend voor wie op dat moment geen Nieuwjaar viert.

‘Zalig kerstfeest’ betekent toch zoveel meer dan ‘Seasons’s Greetings’. Wat klinkt er al niet mee in een kerstwens: vrede, geluk, hoop, gezelligheid, familiegeluk,… Dat zegt toch zoveel meer dan die doorweekte ‘seizoensgroeten’. Wie zich door die kerstgroeten beledigd voelt, die, ja daar is toch wat mee… Je hoeft toch niet gelovig te zijn om gevoelig te zijn voor de boodschap en de sfeer van Kerstmis. Alsof enkel gelovigen met de familie kerstkalkoen verorberen. Neen, het is een feestelijke dag vandaag in onze contreien. Wat je obediëntie ook moge zijn, wij wensen je een zalig kerstfeest!

Zalig kerstfeest!

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties