JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Ze zijn zo lief, mevrouw

Ortwin Depoortere 26/7/2022Leestijd 4 minuten
Blankenberge, 8 augustus 2020…

Blankenberge, 8 augustus 2020…

foto © Belga

Ortwin Depoortere (VB), voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken pleit voor een ‘Knock Out overlast’-plan naar aanleiding van zomerse rellen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In deze vrije tribune vraagt Kamerlid en voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (VB) zich af hoe lang politici zich nog durven blijven verschuilen achter politiek incorrecte excuses terwijl de overlast en het geweld in Vlaamse recreatiegebieden en aan de kust jaar na jaar blijven toenemen.

Je kan er haast je klok op gelijk zetten. Elk jaar zodra de eerste warmte over Vlaanderen neerdaalt en we met zijn allen willen genieten van wat rust en ontspanning aan de kust of in een recreatiegebied, duiken ze op: de ‘Brusselse jongeren’.

De Brusselse jeugd vormt, als we bepaalde politici mogen geloven, een bijzonder maatschappelijk probleem. Bij gebrek aan openluchtzwembaden in Brussel worden zij volgens sommigen gedwongen om elders in het land verkoeling te gaan zoeken. Tot daar geen probleem, ware het niet dat wanneer de ‘Brusselse jongeren’ verkoeling zoeken in een Vlaamse recreatiezone, ze zich er al gauw heer en meester voelen waardoor de situatie oververhit. Dat ligt niet alleen aan de extreme temperaturen.

Blankenberge

U herinnert zich  de beelden van 8 augustus 2020 op het Blankenbergse strand. Van rellen, veroorzaakt door ‘Brusselse jongeren’. Minder bekend is dat een paar uur later twee politieagenten een vijftal van die ‘jongeren’ interpelleerden. Ze liepen de politiepatrouille achterna en scholden de vrouwelijke agente uit voor ‘fils de pute’ (hoerenzoon).

Toen de vrouwelijke agente bij een 27-jarige Ecuadoriaan uit Schaarbeek, een zak cannabis in zijn rugzak ontdekte, lieten zijn kompanen het bewijsmateriaal verdwijnen. De man werd gearresteerd maar riep zijn kompanen op hem te bevrijden. De mannelijke agent kon hem boeien en bracht hem een winkel binnen, wat het signaal was voor zijn kompanen deze winkel te plunderen. Terwijl de winkeliers de rolluiken sloten werd de vrouwelijke agente buiten door het groepje geschopt en aan de kleren getrokken. Een van de daders filmde zelfs het incident.

Dit is het probleem van de Belgische justitie. De man die het incident filmde, kreeg vijf maanden celstraf… met uitstel. Tegen de Ecuadoriaan uit Schaarbeek, die met een verboden wapen, een boksbeugel, op zak werd betrapt, vorderde het parket zes maanden cel. Van de rechter kreeg hij een werkstraf van tachtig uur. Of hij ook een opstelletje moest schrijven is me niet bekend.

Man en paard

Zo gaat de Belgische justitie om met crapuul dat geweld pleegt tegen agenten. Ik wil minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden erop wijzen dat deze ‘rellen’ zich jaarlijks voordoen.  In augustus 2019 riep ik daarom als voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken de commissie vervroegd bijeen.

Vandaag stel ik vast dat in de praktijk nauwelijks wat verandert. Beleidsvoerders durven nog steeds niet man en paard te benoemen. En de media blijven het hebben over ‘Brusselse jongeren’. Terwijl eenieder intussen objectief kan vaststellen dat het in hoofdzaak gaat over jongeren van allochtone origine. Zelfs collega Tim Vandeput (Open Vld) gaf dat openlijk toe tijdens een commissievergadering.

Een minister die de olifant in de kamer niet durft benoemen, moet niet verwonderd zijn dat haar beleid slechts een muis baart en dat men niet verder komt dan een pamper-aanpak. Alle excuses lijken goed om de kern van het probleem te verbloemen.

Zo zijn er te weinig openlucht recreatiegelegenheden in Brussel. Gents burgemeester Mathias De Clercq wijst zijn Brusselse collega’s met de vinger, terwijl hij zelf al jaren weigert de inrichting van een mobiel politiekantoor aan de Blaarmeersen tijdens de zomer mogelijk te maken. Struisvogelpolitiek.

De Clercq en co geloven in ‘sfeerbeheerders’. Met respect voor de goede bedoelingen, de sfeer aan de Blaarmeersen is intussen vér onder nul gezakt.

En aan de kust komen de problemen door het klimaat. De overlast wordt er veroorzaakt door ‘eb en vloed’. Dat gaat voorbij aan de vaststelling dat bepaalde badgasten een gedrags- en attitudeprobleem hebben. Ik was versteld toen ik de afvalberg zag die op onze stranden werd achtergelaten.

Het ‘Knock-Out’ overlastplan

Al vaker dan mij lief is, interpelleerde ik minister Verlinden en riep ik op tot de ontwikkeling van een overlastplan. Vorig jaar kwam er een omzendbrief waarin het plaatsverbod werd aangekondigd. Maar zolang burgemeesters als Mathias De Clercq liever grijnzend op de Gentse Feesten aan een nepjoint lurken, in plaats van hun verantwoordelijkheid op te nemen, is een oplossing nog niet voor morgen.

Voor het Vlaams Belang moet  criminaliteit en bij uitbreiding elke vorm van maatschappelijke overlast door de overheid ernstig worden genomen en kordaat een halt worden toegeroepen. Via een geïntegreerd en integraal overlastplan stelden wij recent een plan van aanpak voor dat opnieuw de orde herstelt en de veiligheid van onze burgers garandeert.

Ik pleit daarom, tijdens de zomermaanden, voor de oprichting van een Knock-Out overlast taskforce die de communicatie tussen alle partners in de veiligheidsketen coördineert. Het blinde naïeve geloof in louter preventieve maatregelen moet plaatsmaken voor een consequent lik-op-stuk beleid. Het parket moet daders rechtstreeks dagvaarden en men moet dat ook duidelijk communiceren.

Het plaatsverbod moet door burgemeesters effectief opgelegd worden. De wetgeving om dat mogelijk te maken voor alle recreatiegebieden, naar analogie met het stadionverbod, moet er dringend komen. Op en onderweg naar de gekende recreatiegebieden dient de politie een V.I.P. (Very Irritating Policing) aanpak te voeren met een zero-tolerantiebeleid. Niet enkel snelheidscontroles dus die bedoeld lijken om extra geld in het laatje te brengen.

Dit impliceert meer budget en middelen voor de politie. In de zomer willen wij grenscontroles aan de Franse en Nederlandse grens. Op de gekende recreatiegebieden dient een mobiel politiecommissariaat te komen.  En in samenwerking met de uitbaters van recreatiegebieden dient de capaciteit van veiligheidsagenten en politieagenten verhoogd te worden.

Ook burgemeesters moeten hun bestuurlijke verantwoordelijkheden opnemen. Waar dit niet gebeurt, dient de gouverneur én de minister van Binnenlandse Zaken zélf op te treden. Want in het Vlaanderen dat wij wensen moeten onze mensen zich in alle rust en veiligheid kunnen ontspannen in de diverse recreatiegebieden die Vlaanderen rijk is.

Ortwin Depoortere is kamerlid en voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken

Commentaren en reacties