JavaScript is required for this website to work.
post

10 vragen aan Kris Peeters

Klaas Cobbaut25/8/2015Leestijd 2 minuten

Kris Peeters blijft met verstomming slaan. Enkele vragen voor de brokkenpiloot van Michel I. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

1) Verwacht de vice-premier van CD&V echt dat Vlaanderen gelooft dat hij zelf nooit heeft gelekt? Al die verontwaardiging over de manoeuvres van De Croo: moeten wij echt aannemen dat Kris Peeters vies is van spinnen en lekken? Heeft de gewezen minister-president van Vlaanderen nog nooit geprobeerd om een politieke concurrent in een slecht daglicht te stellen? Is Kris Peeters de eerste maagd in de Belgische politieke geschiedenis? 

2) Als de lekken van Alexander De Croo toch zo een probleem vormen, waarom is dat probleem niet eerder aangepakt? Het akkoord over de taxshift werd gesloten op 23 juli, en diezelfde dag is er ook gelekt. Toch komt de woede van Peeters pas boven in een interview op 22 augustus. Peeters is in de tussentijd niet op vakantie geweest. Heeft hij elke dag gebruikt om de brokken te lijmen? Heeft hij al zijn tijd geïnvesteerd in een redelijke, discrete oplossing? 

3) Mogen we aannemen dat het taxshift-lek geen leugens bevat? Is ‘de horror-lijst‘ van Kris echt authentiek? Als er alleen geklaagd wordt over het lekken, betekent dit dan dat wat gelekt werd ook echt de waarheid is? Heeft CD&V echt voorgesteld om bijkomende belastingen te heffen op pensioensparen, zelfstandigen en spaarboekjes? Willen de christendemocraten echt de Vlaamse PS worden?

4) Wat betekent ‘het regeringswerk on hold zetten’ nu eigenlijk? Wat zijn ‘dringende zaken’, die van CD&V nog behandeld mogen worden? Is pakweg de pensioenhervorming geen dringende zaak voor CD&V? Heeft elke coalitiepartij het recht om het regeringswerk ‘on hold’ te zetten, als een paar krantenartikels eens tegenzitten? 

5) Verwachten Peeters en zijn kabinet oprecht dat iedereen vergeten is dat er een ‘para-mail‘ is geweest? Wil CD&V echt preken over loyaal zijn binnen een coalitie, als er vanop het kabinet Peeters een aanval tegen een coalitiepartner werd georganiseerd? Waarom is het lek van De Croo niet ook een ‘ludieke actie’? Is lekken naar de pers echt erger dan een hetze orchestreren via sociale media? Mag alleen CD&V dolkstoten uitdelen, en terwijl blijven huilen over elke schram? 

6) Was CD&V zonder de lekken van Alexander De Croo dan wél als winnaar uit de taxshift gekomen? Hadden politieke waarnemers zonder een artikeltje op Newsmonkey.be niet uitgevogeld dat CD&V geen enkele grote trofee had binnengehaald? Heeft CD&V de eigen nederlaag niet zelf georganiseerd, door maandenlang de grote trom te roeren in allerlei media? Moest Kris Peeters echt élke week bij Linda De Win staan met een nieuwe taxshift-eis? 

7) Beseft Peeters echt niet dat hij de oppositie een enorm cadeau doet? Kon de gesjeesde kandidaat-premier echt niet voorspellen dat vooral de minderheid in het parlement garen zou spinnen bij nog maar eens gekibbel binnen de regering? Is het zo moeilijk om te snappen dat zelfs een ingeslapen sp.a hier stemmen bij wint? Of gelooft CD&V echt dat mensen zullen stemmen voor de nieuwe Calimero’s van de Wetstraat?

8) Wat hoopt CD&V juist te winnen? Kamikaze of strategie? Wil CD&V enkele symbooltoegevingen afdwingen? Moet de regering vallen? Denkt Kris Peuters veel nieuwe kiezers te winnen met melodramatische interviews? Inspireert Peeters dezer dagen veel jonge christendemocraten? 

9) Wie brengt de positie van Kris Peeters het meest in het gedrang: Alexander De Croo, of Kris Peeters zelf? Maakt Peeters zichzelf niet onsterfelijk belachelijk door de gekwetste amateur te spelen? Is het echt zo verstandig om je eigen ego inzet te maken van een mini-crisette? 

10) Mijnheer Peeters, vanwaar haalt u het lef

Personen

Klaas Cobbaut (1979) is ambtenaar. Hij heeft weleens gehoord dat zijn thuisstad Aalst niet de mooiste plek ter wereld is, maar dat doet hij af als laster van jaloerse kwatongen. Vanuit zijn ajuinenstad overschouwt hij lokale en vaderlandse politiek.

Commentaren en reacties