16 augustus. Net binnen: zanger Rocco Granata wordt geboren
Rocco Granata (°1938)
foto ©
En verder: Idi Amin, Rocco Granata en Remi Piryns…
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementElk jaar In Italië de Palio van Siena. De Palio (‘vaandel’) is een paardenrace die sinds 1287 gehouden wordt in het centrum van Siena (Toscane). De race gaat tussen de 17 wijken (contrade) die binnen de stadsmuren van Siena liggen. De race vindt tweemaal per jaar plaats: op 2 juli (Palio di Provenzano) en op 16 augustus (Palio dell’Assunta).
De Palio biedt echter per editie maar plaats aan tien deelnemers. Zeven deelnemers zijn verzekerd van deelname, omdat zij niet meededen aan de vorige editie. De drie overige worden door middel van loting geplaatst. De race bestaat uit slechts drie ronden over het centrale, schelpvormige plein van Siena, de Piazza del Campo. De race duurt dan ook slechts enkele minuten. Het record staat momenteel op 1 minuut en 13 seconden.
2003 Overlijden in Djedda (Saudi-Arabië) van Idi Amin Dada, ongeveer 78, dictator van Oeganda. Zijn regeringstijd was een van de bloedigste in de naoorlogse Afrikaanse geschiedenis. Hij was een Kakwa, lid van een stam in het noordwesten van Oeganda, en kreeg de bijnaam ‘Slachter van Afrika’. Tijdens zijn bewind liet Amin zeker 100.000 tot 500.000 veronderstelde tegenstanders uit de weg ruimen. Ballingen vertelden hoe hij tegenstanders aan de krokodillen voerde en dat hij hoofden van tegenstanders bewaarde in zijn koelkast.
Amin volgde enkel lager onderwijs en ging in 1944 in militaire dienst bij de King’s African Rifles. In 1952 hielp hij in Somalië een opstand neerslaan en in 1953 vocht hij in het Britse leger tegen de Mau Mau-opstandelingen in Kenya. Van 1951 tot 1960 was hij bokskampioen van Oeganda en Brits Oost-Afrika in de zwaargewichtklasse.
In 1961 werd hij officier en hij klom op tot de rang van kolonel en plaatsvervangend bevelhebber van het leger van Oeganda. Tijdens een buitenlandse reis van president Milton Obote greep generaal Amin op 25 januari 1971 de macht in de hoofdstad Kampala, waarna hij in het hele land een dictatoriaal regime vestigde. De militaire leiders die zijn staatsgreep niet steunden, werden onmiddellijk geëxecuteerd.
In 1978 vallen Amins troepen Tanzania binnen, maar dat land slaagt erin, met behulp van Oegandese guerrillastrijders, Amin te verjagen. Die vlucht naar Libië. Eind jaren 1980 verhuist hij naar Saoedi-Arabië, waar hij met zijn vier vrouwen van een Saoedisch staatspensioen leeft.
2002 Overlijden van de Palestijnse terroristenleider Aboe Nidal, in 1937 geboren als Sabri al-Banna. Moord of zelfmoord. Zijn lijk wordt gevonden in zijn woning in Bagdad, Irak. Hij scheidde zich met zijn ‘Revolutionaire Fatah Raad’ in 1974 af van de PLO om een radicalere lijn te volgen. Nidal werd verantwoordelijk gehouden voor talloze aanslagen en stond al jaren op de lijst van de meest gezochte terroristen ter wereld. Aboe Nidal betekent ‘vader van de strijd’.
1982 Autonomieverklaring van de Spaanse regio Navarra, de oosterbuur van het Baskenland. We moeten niet alleen Catalonië in ’t oog houden.
1977 Overlijden in Nijmegen (Gelderland) van Petrus ofte Pé Hawinkels, pas 34, ten gevolge van een hartaanval. Deze Nederlands schrijver, dichter maakte vooral naam als uitstekend Nietzsche-vertaler.
1960 Het Middellandse Zee eiland Cyprus wordt onafhankelijk van Groot-Brittannië. Een meerderheid van de Grieks-Cyprioten wil aansluiting van Cyprus bij Griekenland (enosis), maar die wens wordt genegeerd.
Cyprus wordt een onafhankelijke republiek met aartsbisschop Makarios III als president. Turkije is boos, het eiland wordt in 1975 in twee gesplitst. Makarios overleeft vier moordaanslagen, een couppoging (1974) en een Turkse invasie. Hij overlijdt in 1977 aan een hartaanval op zijn 63e.
1938 Geboorte in Figline Vegliaturo (Calabria) van Rocco Granata, Italiaanse-Vlaamse zanger, componist en producer. Hij kwam op zijn tiende met zijn familie naar Vlaanderen. Overbekend werden Marina, Zomersproetjes, La bella, Buona notte bambino, Noordzeestrand, Jessica. In 2014 stopte hij met optreden.
1920 Geboorte in Moerzeke (Oost-Vlaanderen) van Remi Piryns, jurist, manager en Heel-Nederlands pleitbezorger. Tijdens zijn rechtenstudies was Piryns actief in het Diets Jeugdverbond (DJV) waar hij de dienst voor Vorming leidde. Hij was tevens actief in het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (praeses in 1941-1942).
Tijdens de bezetting werd Piryns hoofdredacteur van De Blauwvoet (1940-1941) en Ons Leven (1941-1942). Na mei 1940 nam hij de algemene leiding van het DJV op zich. Hij probeerde zijn organisatie onafhankelijk te houden van het Vlaams Nationaal Verbond (VNV), maar het DJV werd in mei 1941verplicht toe te treden tot de Nationaal-Socialistische Jeugd Vlaanderen (NSJV). Hij werd chef van het hoofdkwartier, maar al snel ook een van de jeugdleiders die de Heel-Nederlandse dissidentie binnen het VNV aanvoerde.
Zijn Heel-Nederlandse gezindheid leidde ertoe dat hij samen met Walter Bouchery en Steven Debroey het initiatief nam tot de zogenaamde ‘Putsch van Vilvoorde’, een clandestiene bijeenkomst van NSJV-leiders naar aanleiding van de VNV-kaderdag van 14 juni 1942.
Uit de NSJV-bijeenkomst kwam een document voort dat het gebrek aan Dietse en christelijke inspiratie in de VNV-collaboratiepolitiek aankloeg. Deze dissidentie binnen de jeugdbeweging werd door het VNV onderdrukt.
Piryns werd na de bevrijding uit de Orde der advocaten gestoten en opgesloten in het interneringskamp te Lokeren. In de gevangenis schreef hij het bekende lied ‘Gebed voor het Vaderland’, getoonzet door zijn medegevangene Gaston Feremans:
Heer, laat het Prinsenvolk der oude Nederlanden
Niet ondergaan in haat, in broedertwist en schande;
Maak dat uit d’oude bron nieuw leven nogmaals vloeit,
Schenk ons de taaie kracht om fier, vol vroom vertrouwen,
Met nooit gebroken moed ons land herop te bouwen,
Tot statig als een eik voor U ons volk herbloeit.
Remi Piryns werd echter snel weer vrijgelaten, zodat hij reeds in december 1945 medeoprichter was van het satirische antirepressieblad Rommelpot. Na 1949 hield hij zich niet meer met politiek bezig, maar bleef wel raadgever voor Volksunie-kopstukken Maurits Coppieters en Hugo Schiltz. Hij werd ondervoorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond (1959) en in 1970 eindredacteur van Neerlandia.
Piryns was ook manager van transformatorenbouwer Pauwels Trafo in Mechelen en oprichter van de textielbeurs Textirama in Gent. Piet Piryns, voormalig journalist bij Humo, Vrij Nederland en De Morgen en columnist bij Knack, is zijn zoon en Groen-politica Freya Piryns, die met Willem-Frederik Schiltz de zoon van Hugo Schiltz huwde zijn kleindochter.
Remi Piryns overleed in 2004, op zijn 83e.
1870 Veldslag bij Mars-la-Tour, een beslissend onderdeel van de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871): twee Pruisische korpsen dringen het volledige Franse Rijn-leger terug naar de forten van Metz.
1773 De jezuïeten worden uit Rome verbannen.
1513 De tweede slag van Enguinegatte (Ingwingate, Frans-Vlaanderen), ‘Dag van de sporen’ genaamd: de verenigde legers Hendrik VIII van Engeland en van keizer Maximiliaan van Oostenrijk, waaronder heel wat Vlaamse milities, verslaan de Franse troepen.
Tags |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Sinds 1800 mochten vrouwen geen broek meer dragen in Frankrijk, een wet die tot 2013 van kracht bleef.
De ontmanteling van de stopgezette kernreactoren is nog niet begonnen, laat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle weten. Alles blijft mogelijk.