JavaScript is required for this website to work.
post

27 juli. Net binnen: Vincent van Gogh schiet zichzelf neer

VandaagLuc Pauwels27/7/2022Leestijd 4 minuten
Vincent van Gogh.

Vincent van Gogh.

foto ©

En verder: Idi Amin Dada, Maximilien de Robespierre en Anton van Duinkerken…

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Elk jaar   In Noord-Korea Dag van de Overwinning. Op 27 juli 1953 werd een staakt-het-vuren afgekondigd tussen enerzijds Noord-Korea en zijn communistische bondgenoten en anderzijds Zuid-Korea, de Verenigde Naties (VN) en de Verenigde Staten. Het land was al sinds 1950 verwikkeld in een burgeroorlog. De wapenstilstand van Panmunjom betekent praktisch het einde van de Koreaanse oorlog. Hij wordt getekend door generaal Nam Il en generaal Harrison en later bekrachtigd door Kim Il Sung, Peng Dehuai, en Mark Clark.

De benaming ‘Dag van de Overwinning’ is een grove manipulatie. Winnaars kende de Koreaanse Oorlog niet, wel veel slachtoffers. Hoeveel burgers en militairen door de oorlog precies omkwamen is nog altijd onbekend. De Verenigde Staten zeggen eerst ruim 30.000 man te hebben verloren en China houdt het aantal dodelijke slachtoffers op 145.000. Nadien blijkt uit VN-cijfers dat ruim 116.000 VN-soldaten om het leven kwamen, waaronder 54.000 Amerikanen. Circa 1,5 miljoen Noord-Koreanen en Chinezen werden gedood of gewond.

Bij het sluiten van de wapenstilstand werd onder meer afgesproken dat er een demarcatielijn en een gedemilitariseerde zone moest komen tussen Noord- en Zuid-Korea. De grens tussen beide landen loopt sindsdien ruwweg langs de 38e breedtegraad en verschilt amper van de grens die voor het uitbreken van de oorlog tussen beide gebieden was getrokken.

2005   Overlijden in Laren (Noord-Holland) van Marten Toonder (93), schrijver, striptekenaar en illustrator. Geboren in Rotterdam als zoon van een Groningse kapitein op de ‘grote vaart’. Geestelijk vader van onder andere ‘Tom Poes’ en ‘Ollie B. Bommel’, ‘Panda’, ‘Kappie’, ‘Olle Kapoen’ en ‘Koning Hollewijn’. Hij richtte in 1945 de Marten Toonderstudio op en woonde en werkte vanaf 1965 vele jaren in Ierland. Hij was getrouwd met schrijfster-graficar Alfine (Phiny) Dick. Marten Toonder kreeg op zijn 90e een standbeeld in Rotterdam.

Marten Toonder

1990   De allerlaatste Deux Chevaux (2CV ofte Lelijke Eend) rolt van de lopende band in de Citroën-fabriek in Portugal. In totaal zijn tussen 1948 en 1990 5,3 miljoen 2CV’s geproduceerd.

1985   Een militaire staatsgreep in Oeganda werpt het bewind van president Milton Obote omver. Echt geen verbetering voor dit land, want in de plaats komt Idi Amin Dada aan de macht die een bloedige dictatuur installeert. Zijn regeringstijd was een van de verschrikkelijkste in de naoorlogse Afrikaanse geschiedenis en leverde hem de bijnaam ‘Slachter van Afrika’ op. Naar schatting heeft zijn bewind 300.000 mensen het leven gekost.

1980   Terreuraanslag in Antwerpen. In de Lamorinièrestraat gooit de Palestijn Saïd Al Nasr twee handgranaten naar een groep Joodse kinderen die met hun vrouwelijke begeleiders op de bus stonden te wachten om op zomerkamp naar de Ardennen te vertrekken. Hij doodt een 15-jarige jongen en maakte zeven zwaargewonden. De dader wordt achternagezeten door moedige getuigen en kort na de feiten opgepakt. Hij bekent en geeft aan uit antizionistische overtuiging te hebben gehandeld. Ook op het assisenproces in december 1981 betuigt hij geen spijt. Hij wordt veroordeeld tot de doodstraf, automatisch omgezet tot levenslang.

La Terreur

In het negende jaar van zijn opsluiting wordt Al Nasr in Caïro geruild voor de Vlaamse broers Fernand en Emmanuel Houtekins, die al bijna zes jaar gegijzeld zaten.

1968   Overlijden in Nijmegen (Gelderland) van de schrijver en hoogleraar Willem Asselbergs (65), beter bekend onder zijn auteursnaam Anton van Duinkerken. Hij heeft een groot aandeel gehad in de groeiende Vlaams-Nederlandse culturele integratie. Reizen door de Zuidelijke Nederlanden, Frans-Vlaanderen inbegrepen, verdiepen zijn kennis van de Vlaamse steden, dorpen, abdijen, monumenten, musea, bibliotheken en pittoreske eigenaardigheden.

Onder invloed van het katholieke Kamerlid Hendrik Moller wordt hij een consequent, cultureel Heel-Nederlander. Met zijn werken over de dichters van de middeleeuwen en de contrareformatie wil de katholieke Van Duinkerken vooral het Noorden overtuigen van de noodzaak tot een verruiming van het nationale bewustzijn en van meer algemeen-Nederlands inzicht in de cultuurgeschiedenis: voor hem ‘de roeping van de hedendaagse Nederlander’.

Anton van Duinkerken

In Vlaanderen is hij een veelgevraagde spreker, onder andere voor de ‘Volksuniversiteit Herman van den Reeck’. Hij wordt voorzitter van de Algemene Conferentie der Nederlandse Letteren en krijgt al in 1937 (hij is dan pas 34) van de KU Leuven een eredoctoraat, tegelijk met Maria Belpaire, Gerard Brom, Stijn Streuvels en Cyriel Verschaeve.

In 1943 behoort Van Duinkerke tot een groep Noord-Nederlanders die op illegale bijeenkomsten in Amsterdam van gedachten wisselen over de naoorlogse toekomst van Vlaanderen en Nederland. Uit die besprekingen groeit de Nederlands-Vlaamse Vereniging Noord en Zuid, waarvan Van Duinkerke algemeen voorzitter wordt. Hij krijgt de Constantijn Huygensprijs 1960 en de P.C. Hooft-prijs 1966.

1955   Oostenrijk wordt opnieuw onafhankelijk, na tien jaar beëindigen de grote mogendheden hun bezetting.

1911   Bij de ontvangst van koningin Wilhelmina in Brussel zorgt de Belgische overheid ervoor dat nagenoeg alles in het Frans verloopt. De Vlaams dichter en cultuurambtenaar Willem Gijssels (1875-1945) laat met vrienden van op het Vlaams Huis aan de Grote Markt een spandoek neer met de tekst ‘Spreek uw taal’.

1890   De kunstschilder Vincent van Gogh (37), schiet zichzelf in de borst met een pistool, maar mist zijn hart. Twee dagen later overlijdt hij aan zijn verwondingen in Auvers-sur-Oise, Frankrijk.

1866   Na een eerdere mislukte poging in 1858 wordt de eerste telegraafkabel tussen Amerika en Europa in gebruik genomen.

1794   De Franse revolutieleider Maximilien de Robespierre (1758-1794) wordt zelf gearresteerd, waardoor ‘Grote Terreur’ tot een einde komt. De Terreur was minder een kwestie van straffen dan van uitroeien van de verdachten. Historische schattingen spreken van ongeveer 17.000 doodvonnissen volgens officiële documenten, maar in feite vielen er circa 40.000 slachtoffers, als we de mensen meetellen die zonder proces zijn vermoord. De bloedigste regio’s waren die aan de grenzen.

1549   Officieel bezoek van keizer Karel V aan Sint-Winoksbergen (Frans-Vlaanderen).

1214   Filips-August, koning van Frankrijk, verslaat de Vlamingen te Bovingen (Bouvines). Ferrant, graaf van Vlaanderen, en Reinout, graaf van Bonen, worden er gevangen genomen. Tijdens de strijd biedt Reinout het Franse leger op zijn eentje het hoofd. De Franse koning wreekt zich en sluit hem op in zo’n enge kerker dat hij verplicht wordt voortdurend te blijven staan. Na 13 jaar gevangenschap slaat Reinout zich de schedel te pletter tegen de muur van zijn kerker.

754   De Frankische hofmeier Pepijn de Korte wordt in de abdij van Sint-Denijs, nabij Parijs, door paus Stefanus II tot koning van de Franken gewijd. De zoon van Pepijn, Karel de Grote, zal de Karolingische dynastie tot volle bloei brengen en keizer van het Europese Rijk worden.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties