29 maart. Historische dag: Royal Albert Hall geopend
Royal Albert Hall in Londen
foto © Wikimedia Commons/Flickr
En verder: Meta de Vries, Dirk Baksteen en Marnix van Sint-Aldegonde…
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementElk jaar Dag van de Piano, een wereldwijd event waarbij de piano centraal staat. ‘De Dag van de Piano’ valt jaarlijks op de 88ste dag van het jaar, omdat een piano 88 toetsen heeft. Dat is dan meestal op 29 maart, in een schrikkeljaar op 28 maart.
2006 Overlijden in Saint-Malo van Jean Mabire, Normandisch schrijver met meer dan honderd werken op zijn naam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog studeert hij in Brussel aan de Nationale Hogere School voor Sierkunst, in 1926 opgericht door Henry van de Velde en bekend als ‘Ter Kameren’. De school stond toen onder de leiding van Herman Teirlinck. Mabire maakt er kennis met de Vlaamse Beweging, neemt afstand van het Franse jakobinisme en is voor de rest van zijn leven een Normandische regionalist en overtuigd voorstander van het Europa der Volkeren.
In 1949 sticht hij het blad Viking, later gevolgd door Heimdal. Hij is afwisselend journalist voor een Normandisch dagblad en onder de wapens als para-officier in Algerije. Mabire was bijzonder geïnteresseerd in de Vlaamse Beweging en bezocht Vlaanderen ontelbare keren. In de acht delen van zijn compendium van literaire monografieën Que lire? vindt men ook Guido Gezelle terug, naast Ernest Claes, Hendrik Conscience, Filip de Pillecijn, Wies Moens, Cyriel Verschaeve, Marc. Eemans, Albrecht Rodenbach, enz.
Tot het einde van zijn leven (2006) is hij erevoorzitter van de door hem mee gestichte Mouvement Normand. Een Association des Amis de Jean Mabire houdt zijn nagedachtenis in ere, onder meer met een rijk geïllustreerd trimestrieel magazine Jean Mabire, waarvan ik hier het nummer 59 voor me heb.
1994 Overlijden in Kortrijk van Frans Strubbe, op zijn 99ste. Hij studeert aan het Klein Seminarie van Roeselare, wordt er Vlaamsgezind en meldt zich bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog als oorlogsvrijwilliger. In april 1915 vecht hij aan het IJzerfront in hetzelfde bataljon als Renaat de Rudder. Strubbe wordt actief in de geheime Frontbeweging. Na het einde van de oorlog schrijft hij zich in als student rechten aan de Gentse universiteit en wordt zich op als een van de leidende figuren binnen de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Hij volgt Joris van Severen op als voorzitter van het Algemeen Vlaams Hoogstudentenverbond (AVHV) in Gent voor het academiejaar 1920-1921.
In 1922 vestigde Strubbe zich als advocaat in Kortrijk. Hij treedt toe tot het Vlaams Nationaal Verbond (VNV). Hij blijkt geen streber te zijn, maar een harde werker, onder meer als provincieraadslid. Tot ieders verrassing wordt hij in mei 1940 totaal onwettig aangehouden door de Britse militaire politie en naar Frankrijk gevoerd. Bij zijn terugkomst in Kortrijk vervolgt hij zijn weg in het VNV. Openbare functies neemt hij niet waar, maar hij blijft wel op het organisatorische vlak actief, onder meer als lid van het economische VNV- adviesorgaan. Strubbe wordt na de oorlog veroordeeld tot 5 jaar cel en een geldboete. Na zijn vervroegde vrijlating in 1948 was hij niet meer politiek actief.
1986 Aanslag van Kedichem (Utrecht). Linkse relschoppers verstoren met veel geweld een vergadering van de Centrumpartij (CP). Het resultaat: één zwaargewonde, het hotel waar de vergadering plaatsvond totaal uitgebrand, 75 aanhoudingen. De zwaargewonde is Wilhelmina (Wil) Schuurman, later volksvertegenwoordiger voor de Centrum Democraten, die haar rechterbeen verliest. Als Tweede Kamer-lid kreeg ze een zolderkamer als bureau toegewezen, zonder lift. Dit had tot gevolg dat zij elke werkdag door twee bewakers naar haar werkkamer moest worden gedragen.
1972 Voor het eerst sinds 1966 mogen West-Berlijners weer met een ‘Paaspasje’ op familiebezoek in de DDR. Voor Oost-Berlijners blijven de muur en het IJzeren Gordijn potdicht toe.
1941 Geboorte in Den Haag van de presentatrice, columniste en jazzzangeres Meta de Vries. Ze is de eerste vrouwelijke diskjockey bij de publieke omroep, bekend om haar ‘fluwelen stem’. Op de radio was ze ook te horen voor de AVRO Juist op zondag, Blues, ballads en beat, Easy listening, enz. Ze schreef columns voor onder andere Margriet en Libelle, maar ook musicals. Ze zong My shining hour, Black coffee, enz. Ze overlijdt in 2011 aan kanker.
1934 Aan boord van het passagiersschip ‘Jean Laborde’, tegenover de haven van Piraeus (Griekenland), overlijdt Fernand Neuray.
Deze Waalse, hyper-Belgische journalist, stichtte te Parijs in maart 1918 La Nation belge, Journal d’union nationale, dat na de oorlog in Brussel werd uitgegeven. Neuray is vanaf dan de kampioen van Belgisch nationalisme en patriottisme, sympathiseerde met de Groot-Belgische gedachte en met annexionistische drijverijen – de annexatie van Zeeuws-Vlaanderen, Nederlands-Limburg en het Groothertogdom Luxemburg – en ijvert voor een ‘sterk regime’ dat de Vlamingen in bedwang moet houden.
1926 In Gent, Groot-Nederlands Studentencongres. Eén van de sprekers is Joris van Severen. Hij benadrukt de noodzaak van een concrete, politieke hereniging der Nederlanden.
1886 Geboorte in Rotterdam van de schilder en graveur Dirk Baksteen, leerling van Jacob Smits. Zoals Smits vestigde hij zich in de Kempen. Hij vervaardigde meer dan 300 etsen. Werk van Baksteen is te vinden in het Jakob Smitsmuseum te Mol. Baksteen engageerde zich ook in het Vlaams-nationalisme.
1871 Op 29 maart 1871 wordt de Royal Albert Hall geopend door koningin Victoria. De beroemde concertzaal in Londen is genoemd naar haar echtgenoot, Albert van Saksen-Coburg-Gotha. De prins-gemaal van de Britse koningin Victoria overleed in 1861 op slechts 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van paratyfus.
Tot haar dood zal koningin Victoria rouwkleding blijven dragen. Ter nagedachtenis aan haar man laat ze verschillende gedenktekens oprichten. De Royal Albert Hall is daarvan het bekendste.
1868 Geboorte in Kornwerd van de Friese dichter en historicus Obe Postma. Zijn lyriek behandelt de verbondenheid met de geboortegrond en het eigen verleden. In 1984 riepen de Gedeputeerde Staten van Friesland de Dr. Obe Postmaprijs in het leven, een Friese literaire prijs voor vertalingen. Hij overlijdt in 2063, op zijn 95ste.
1655 Overlijden in Leuven van rector Valerius Andreas Desselius, met zijn ware naam Walter Driessens. ‘Desselius’ slaat op zijn geboortedorp Dessel. Hij studeert filosofie aan de universiteit van Dowaai (Frans-Vlaanderen) en krijgt op 23-jarige leeftijd een leerstoel aangeboden aan het Drietalencollege te Leuven. In 1678 wordt hij er professor aan de rechtenfaculteit en eerste bibliothecaris aan de universiteit, daarna nog decaan en tenslotte rector. Hij schreef vele rechtshistorische werken, onder andere Bibliotheca Belgica, een beschrijving van alle steden van de Nederlanden.
1540 Geboorte in Brussel van Filips Marnix van Sint-Aldegonde, schrijver en politicus in dienst van Willem van Oranje waarvoor hij vele diplomatische missies leidde. Later burgemeester van Antwerpen. Met Oranje was hij de ziel van het verzet tegen Spanje.
Tags |
---|
Personen |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Sinds 1800 mochten vrouwen geen broek meer dragen in Frankrijk, een wet die tot 2013 van kracht bleef.
De ontmanteling van de stopgezette kernreactoren is nog niet begonnen, laat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle weten. Alles blijft mogelijk.