6 februari. Net binnen: Ronald Reagan geboren, die de Koude Oorlog beëindigde
Ronald Reagan (1911-2004)
foto ©
En verder: Elizabeth II, Zwarte September en de Zilvervloot…
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnement1972 Gelijktijdig worden aanslagen gepleegd op gasverdeelstations van de Gasunie in de Nederlandse gemeenten Ommen en Ravenstein. In Ommen is de schade gering, in Ravenstein ontploft een bom en ontstaat een vuurzee. De Palestijnse Al Fatah-beweging Zwarte September eist de verantwoordelijkheid op. Negen maanden later worden in Parijs de Algerijn Haboudiche en de Franse journaliste Thérèse Lefebvre gearresteerd. Zij bekenden samen met anderen de aanslagen te hebben gepleegd. De Fransen stoppen echter de zaak in de doofpot en de Nederlandse regering vroeg niet om uitlevering. Zo ging dat vroeger.
Het gevolg blijft niet uit: zes maanden later, op 3 augustus 1972, is de Française betrokken bij de aanslag op een oliepijpleiding in Triëst die ongeveer een miljard lire aan schade veroorzaakt. Ze wordt in Parijs opgepakt, ondervraagd en in vrijheid gesteld na betaling van een borgsom van 7000 Franse franken.
1964 Groot-Brittannië en Frankrijk besluiten tot de bouw van een tunnel onder het Kanaal. De Kanaaltunnel is alleen een spoorwegtunnel en loopt van Calais in Noord-Frankrijk naar Folkestone in Kent. De bouw wordt voltooid op 6 mei 1994. De tunnel is ongeveer 50 kilometer lang.
1962 De politieke partijen krijgen in verkiezingstijd zendtijd op de Nederlandse televisie. Het resultaat is – zeker in het begin – vaak uitermate amateuristisch. Nergens kon ik vinden wanneer men in België met zendtijd voor politieke partijen begon. Iemand een idee?
1958 Acht spelers van Manchester United verliezen in München (Beieren) het leven als vlucht 609 van British European Airways crasht tijdens de derde poging om op te stijgen. Aan boord is onder andere het eerste elftal van Manchester United. Van de 44 inzittenden komen meteen 21 om het leven (en later nog 2), waaronder 7 voetballers en 2 coaches van Manchester United en 8 journalisten. De ploeg was op de thuisreis na een Europacupwedstrijd in Belgrado. In voetbalstadion Old Trafford van Manchester United hangt een klok aan de muur die voor eeuwig stilstaat op het moment van de ramp: 6 februari 1958, 15:04 uur.
1952 Door het overlijden van haar vader, koning George VI, wordt Elizabeth II koningin van Groot-Brittannië, Noord-Ierland en de landen van het Britse Gemenebest. Elizabeth werd geboren op 21 april 1926 en het leek toen erg onwaarschijnlijk dat ze ooit koningin zou worden. Ze was namelijk pas de derde in rij voor troonopvolging, na haar oom Eduard VIII en haar vader George VI.
Toen Elizabeth werd geboren was haar grootvader George V koning. Hij overleed in 1936 en werd toen opgevolgd door zijn zoon Eduard VIII. Nog datzelfde jaar deed deze oom van Elizabeth echter vrijwillig afstand van de troon zodat hij kon trouwen met de gescheiden Amerikaanse vrouw Elisabeth Wallis Warfield. Eduard werd als koning opgevolgd door zijn broer Albert die voor de koningsnaam George VI koos. Nadat deze koning in 1952 overleed werd hij opgevolgd door zijn dochter Elizabeth. Haar kroning vond plaats op 2 juni 1953 in Westminster Abbey.
1945 De Franse schrijver Robert Brasillach (35) wordt wegens ‘intellectuele collaboratie’ geëxecuteerd in Fort Montrouge. Intellectuelen van diverse overtuigingen hadden, zonder succes, een petitie ondertekend waarin om zijn gratie werd gevraagd.
1944 Eerste geslaagde reageerbuisbevruchting, uitgevoerd door de Amerikaanse gynaecoloog John Rock (1890-1984) en de Lets-Joodse wetenschapster Miriam Menkin (1901-1992).
1934 Op de Place de la Concorde in Parijs betogen nationale bewegingen tegen de ‘Republiek der dieven’. De politie opent het vuur: 15 doden en 657 gewonden. De revolte zal van korte duur blijken vanwege de besluiteloosheid van de leiders.
1934 Een jaar nadat Adolf Hitler aan de macht kwam, werd in Duitsland een wet aangenomen over de algemene reorganisatie van het Reich. Het voert de definitieve centralisatie van het bestuur in en beperkt de bevoegdheden van de lokale autoriteiten ernstig. Al een week later, op 6 februari, schaft een andere jakobijns geïnspireerde wet alle provinciale identiteiten en regionale parlementen af. Er zijn nu geen Pruisen, Beieren of Saksen meer, alleen ‘Reichsdeutsche’.
1917 Geboorte in Boedapest van de Hongaars-Amerikaanse prinses en actrice Zsa Zsa Gabor. Ze groeide uit tot een jetsetdame in Beverly Hills. Bekende films met haar zijn onder meer Moulin Rouge, Lili, Touch of evil, Queen of outer space, The girl in the Kremlin, Boys’ night out. Verder de tv-soap serie As the world turns (1981). Dankzij haar negende (!) huwelijk, met prins Frédéric von Anhalt mocht ze zich, ook ‘prinses van Anholt en gravin van Saksen’ noemen. Dat stimuleerde blijkbaar ook haar grote liefde voor juwelen en haar scherpe tong. Ze overleed in 2016 op 99-jarige leeftijd aan een hartaanval.
1911 Geboorte in Tampico (Illinois) van de staatsman en acteur Ronald Reagan, Republikein en 40ste president van de VS (1981-1989). Hij was de langst levende – en mogelijk de populairste – Amerikaanse president van de 20ste eeuw. Reagan maakte een einde aan de Koude Oorlog door zijn gesprekken onder vier ogen met de Russische leider Michael Gorbatsjov (onder meer op IJsland). Eerder was hij gouverneur van Californië (1967-1975). De stad Los Angeles heeft 6 februari uitgeroepen tot ‘Ronald Reagan Day’. Hij was getrouwd met Nancy Reagan (1921-2016) en overleed in 2004 op zijn 93ste aan de gevolgen van Alzheimer.
1859 Overlijden te Amsterdam van Joannes Viotta (45), Nederlandse arts en musicus, vooral bekend vanwege door hem gecomponeerde volksliederen. Viotta was de zoon van een Italiaans koopman in Amsterdam. Tijdens zijn studiejaren aan de Rijksuniversiteit Leiden treedt hij in het plaatselijke muziekleven op de voorgrond, als pianist, organist en zanger. Hij schrijft enkele orkeststukken en veel pianomuziek.
Na zijn studietijd vestigt Viotta zich als arts te Amsterdam, maar ontwikkelt zich tegelijkertijd tot een centrale figuur in de stedelijke muziekwereld. Hij is repetitor en stuwende kracht van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst en introduceert nieuwe werken van Mendelssohn, Schumann en Gade. In dagbladen en tijdschriften was hij een onvermoeibaar promotor van deze muziek.
Als componist is Viotta vooral van belang door de vernieuwing van het Nederlandse volkslied, waarvoor Jan Pieter Heije de teksten schreef. Sommige van hun liederen zijn nog altijd bekend, waaronder De Zilvervloot (‘Heb je van de Zilveren vloot wel gehoord’), Sint-Nicolaas (‘Zie, de maan schijnt door de bomen’) en Twee voerlui (‘Een karretje op de zandweg reed’).
1897 Geboorte in Wasquehal (Frans-Vlaanderen) van Henri d’Halluin, beter bekend onder zijn pseudoniem Henry Dorgères. Hij is de toekomstige leider van de Comités de défense paysanne ofte Groenhemden-beweging,
1897 In zijn Constitutio Officiorum besluit paus Leo XIII om de volledige tekst van de Bijbel geschreven ‘in de volkstaal van om ’t even welk volk’ op de index te zetten.
Tags |
---|
Personen |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
De Balfour Declaration was een dubbelzinnig document van de Britse regering dat zowel joden als Arabieren autonomie beloofde in Palestina, en de eerste stap in de stichting van de staat Israël.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.